Penilaian hati oleh MRI

Pengenalan

Dalam pemeriksaan resonans magnetik (MRI), pesakit didorong ke dalam tabung yang dilengkapi dengan gegelung magnetik. Dengan bantuan elektrik, medan magnet mula terbentuk, yang kemudian menghasilkan gambar melalui proses pengiraan yang kompleks.

Indikasi

MRI bagi hati selalu dilakukan apabila teknik pengimejan lain tidak dapat memberikan gambaran hati yang tepat. Secara umum, dapat dikatakan bahawa pencitraan tisu lembut dan saraf, tendon, dsb. dapat dilihat dengan lebih baik dengan MRI daripada, misalnya, dengan tomografi yang dikira.

An Sinar X gambar tidak ada gunanya semasa mencitrakan hati, kerana terutamanya hanya tulang boleh digambarkan dengan sinar-X biasa. Terutama jika gejala di bahagian atas perut kanan tidak jelas, CT atau MRI harus dianggap sebagai alat diagnostik selanjutnya. Terutama jika pesakit hati nilai dinaikkan dalam darah dan tidak ada sebab yang dapat dijumpai, MRI hati harus dipertimbangkan.

Pemeriksaan MRI hati juga harus dilakukan setiap kali struktur tisu hati yang tidak jelas dapat dilihat pada ultrasound dan tidak dapat ditugaskan. Pemeriksaan MRI memerlukan masa yang lama berbanding dengan prosedur pencitraan yang lain. Pemeriksaan MRI hati harus dijadualkan selama kira-kira 15-30 minit.

Pemeriksaan MRI menjadi sukar sekiranya pesakit mengalami kegelisahan, terutamanya claustrophobia. Tetapi MRI untuk claustrophobia juga mungkin. Pemeriksaan MRI tidak perlu dilakukan pada berpuasa diet per se.

Sekiranya, misalnya, pemeriksaan usus atau perut harus dilakukan, maka penting untuk memastikan bahawa pesakit itu berpuasa. Jika tidak, ini tidak semestinya penting. Sekiranya pemeriksaan hati dilakukan oleh MRI, pesakit tidak harus berpuasa, tetapi dapat dianjurkan untuk menghindari penyusupan udara. Dalam kes ini, memadai untuk tidak makan selama 4 jam sebelum pemeriksaan.