Kebersihan Diri (Penjagaan Badan): Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Sebilangan besar orang menjalani rutin harian kebersihan diri sepanjang hidup mereka. Proses ini biasanya bermula pada zaman kanak-kanak dan disalin dan diinternalisasi oleh ibu bapa dan orang dewasa lain. Kebersihan diri menjadi tujuan utama, tetapi juga berkaitan dengan persekitaran sosial. Oleh itu, ia memenuhi pelbagai fungsi, dan pelbagai jenis pembersihan dan penjagaan diringkaskan di bawah bidang kebersihan diri.

Apakah kebersihan diri?

. kesihatan tugas yang mendasari kebersihan diri adalah pencegahan penyakit. Kekurangan kebersihan diri, misalnya, boleh membawa kepada jangkitan kulat dan pengumpulan bakteria. Dalam pengertian yang paling luas, istilah ini difahami bermaksud pembersihan kulit dan gigi. Di samping itu, ada penjagaan yang disebut kulit lampiran, yang merangkumi rambut serta kuku kaki dan kuku jari. Di bawah penjagaan gigi diringkaskan keseluruhannya kebersihan mulut, yang merangkumi bukan sahaja menggosok gigi, tetapi juga penggunaan benang gigi dan rawatan lain yang mungkin. Penjagaan kuku dan tangan disebut manikur, sementara kaki dan kuku kaki dipanggil pedicure. Selain itu, mencukur, mencabut badan rambut atau memangkas rambut janggut juga jatuh di bawah penjagaan diri. Perkara yang sama berlaku untuk rambut memotong selain mencuci rambut dan kulit kepala. Penggunaan deodoran dan wangian lain untuk mempengaruhi bau badan serta hiasan kosmetik (contohnya make-up) juga boleh dikira di antaranya. Selain sabun, terdapat pelbagai bantuan digunakan untuk kebersihan badan. Syampu, perapi dan rawatan rambut digunakan untuk penjagaan rambut. Tetapi produk gaya rambut seperti semburan, gel dan mousse rambut juga boleh dikira antaranya. Dalam erti kata yang paling jauh, selain memotong rambut, pewarnaan rambut juga disertakan di sini. Penjagaan kuku melibatkan pemotongan dan pemakaian kuku dengan bantuan gunting kuku dan gunting kuku, walaupun minyak dan tangan kuku krim juga boleh didapati di pasaran. Hiasan kosmetik merangkumi solekan, warna rambut dan pengilat kuku. Untuk kulit penjagaan, pelbagai jenis produk boleh didapati, seperti krim yang melayani pelbagai tujuan, minyak, losyen dan pelbagai jenis pencucian gel. Jumlah produk yang tinggi menunjukkan betapa pentingnya penjagaan tubuh sejak abad yang lalu.

Fungsi dan tugas

Kebersihan diri memenuhi pelbagai fungsi, yang terletak di kawasan yang berbeza. Satu bahagian kebersihan diri berfungsi untuk menjaga kesihatan, satu lagi untuk meningkatkan kesejahteraan diri. Di samping itu, penampilan yang rapi menyampaikan gambar yang sesuai. Oleh itu, tugas menjaga kebersihan badan juga bersifat sosial. Di kebanyakan budaya, bau badan yang kuat dianggap tidak menyenangkan, walaupun merupakan bahagian komunikasi bukan lisan. Mereka memancarkan zat utusan yang mana orang lain bertindak balas secara naluriah, seperti feromon. Mencuci badan secara berkala dan penggunaan minyak wangi dan deodoran berfungsi untuk mengurangkan bau badan ini. Banyak produk, misalnya, mempengaruhi peluh badan sendiri dan mengaturnya. Di negara perindustrian, fungsi kosmetik kini telah berkembang status yang jauh lebih tinggi daripada fungsi perubatan. Ini memastikan perasaan kesejahteraan pada kulit seseorang dan gambar yang menyenangkan dan menarik yang disampaikan kepada dunia luar. The kesihatan tugas yang mendasari kebersihan diri adalah pencegahan penyakit. Kekurangan kebersihan diri boleh membawa kepada jangkitan kulat dan pengumpulan bakteria, yang boleh menyebabkan jangkitan. Oleh itu, kebersihan diri setiap hari adalah penting untuk menjaga kesihatan badan dan mencegah keradangan. Perkara ini terutama berlaku untuk kawasan tubuh yang lebih sensitif, seperti kawasan intim atau kaviti oral.

Penyakit dan penyakit

Akan tetapi, dalam masyarakat perindustrian, masalah kebersihan diri yang berlebihan menjadi semakin jelas, yang seterusnya tidak sihat. Oleh itu, terlalu kerap mencuci atau penggunaan produk yang salah boleh membawa kepada pemusnahan mantel asid. Badan itu sendiri bakteria, yang seharusnya bertahan dari serangan luar, dibunuh atau dilemahkan. Akibatnya, patogen boleh menembusi kulit dengan lebih mudah dan juga menyebabkan keradangan. Di samping itu, mencuci berlebihan mengeringkan kulit. Ekzema boleh menjadi hasilnya. Keadaannya serupa dengan penjagaan gigi dan rambut yang berlebihan. Menyikat gigi terlalu kerap boleh menyerang bahan gigi dan seterusnya mencetuskan rasa tidak selesa. Penjagaan rambut yang terlalu banyak bukan sahaja menyerang rambut, tetapi juga kulit kepala. Oleh itu, orang dengan cepat rambut berminyak cepat masuk ke dalam lingkaran setan yang sukar dilarikan: Mencuci rambut dengan kerap merangsang pengeluaran minyak kulit kepala, yang menjadikan rambut berminyak lebih cepat. Lebih-lebih lagi, mencuci harian mengeringkan kulit kepala dan boleh mengakibatkan kelemumur dan kulit kepala gatal. Selain daripada ini, ada orang yang menderita pencucian wajib. Ini gangguan obsesif-kompulsif boleh menyebabkan penyakit kulit yang teruk dan kepentingannya dapat dikaitkan dengan masyarakat masa kini. Sebab untuk gangguan obsesif-kompulsif selalunya adalah peneutralan dan penghapusan pemikiran atau tindakan yang tidak diingini yang telah berlaku, yang ingin disingkirkan atau dilupakan oleh orang yang terlibat. Oleh itu, kebersihan diri sangat penting untuk menjaga kesihatan, tetapi jika dibesar-besarkan, ia juga boleh menyebabkan penyakit dan oleh itu harus digunakan secara sedar.