Langkah-langkah fisioterapeutik | Sakit di tulang rusuk - penyebab dan fisioterapi

Langkah-langkah fisioterapeutik

Untuk memperbaiki gejala dalam jangka masa panjang, pertama sekali perlu membuat diagnosis yang tepat. Punca tulang rusuk yang berbeza kesakitan memerlukan pendekatan rawatan yang berbeza. Untuk penyakit organik, rawatan fisioterapeutik bukanlah pilihan pertama, walaupun fisioterapi tentunya dapat menyokong terapi yang selebihnya.

Walaupun begitu, diagnosis perubatan harus dilakukan, dengan ubat jika perlu. Untuk mengekalkan fungsi pernafasan yang sihat, teknik terapi pernafasan dan tisu penghubung mobilisasi dapat dilaksanakan. Sekiranya sekatan pergerakan akut, seperti penyumbatan sendi tulang rusuk, penyumbatan dilepaskan secara manual dalam terapi.

Selepas itu, teknik peledakan dapat digunakan untuk merehatkan otot. Latihan yang dapat dilakukan oleh pesakit sendiri adalah menggerakkan latihan yang dapat digabungkan dengan baik bernafas: Dalam kronik kesakitan, misalnya kerana postur badan yang lemah, kumpulan otot yang dipendekkan mesti diregangkan dan otot yang lemah diperkuat. A pelan latihan berdasarkan penemuan disesuaikan secara individu kepada pesakit.

  • Lingkaran bahu ke belakang melonggarkan dada otot dan menjadikan tulang belakang tulang rusuk dan toraks kita sedikit lebih lurus.
  • Latihan putaran juga boleh dilakukan. Pesakit duduk di atas najis, memegang kiri bawah kaki dengan tangan kanannya dan perlahan-lahan bersandar ke hadapan, dengan penyedutan lengan terbuka dan diregangkan jauh ke kanan di atas kepala, pandangan mengikuti tangan, badan atas meluruskan ke atas dan berpusing dengan lengan sedikit ke sisi kanan. Dengan menghembus nafas anda kembali ke posisi awal.

    Latihan boleh dilakukan 15-20 kali setiap sisi dalam 3-4 set. Ia melatih ereksi dan juga putaran tulang belakang toraks. Sekiranya ia digunakan untuk pengukuhan, a theraband boleh berfungsi sebagai pertolongan.

Ringkasan

Kesakitan dalam tulang rusuk boleh mempunyai sebab yang berbeza. Juga bergantung pada penyetempatan, kesimpulan tertentu dapat diambil. Rawatannya berorientasikan penemuan.

Sekiranya terdapat aduan yang bergantung kepada organ, rawatan perubatan diperlukan. Terapi pernafasan dan mobilisasi toraks dapat digunakan. Sekiranya ortopaedik menyebabkan kesakitan pada tulang rusuk, perbezaan dibuat antara aduan akut dan kronik.

Kesakitan akut biasanya disebabkan oleh penyumbatan atau ketegangan akut dan dapat diatasi dengan kelonggaran dan teknik mobilisasi. Kesakitan kronik biasanya disebabkan oleh postur yang lemah atau serupa. Sebab, terapi yang lebih berlanjutan dijalankan, di mana otot seimbang hendak dipulihkan dan pembetulan postur tertentu dilakukan.