Fisioterapi | Latihan untuk sakit sciatic semasa mengandung

Physiotherapy

Banyak orang yang terjejas mengambil sikap melegakan kerana ada keluhan. Dalam kes sciatica kesakitan, mereka yang terkena bengkok yang menyakitkan kaki dan condongkannya sedikit ke arah luar. Badan atas beralih secara serong ke sisi yang bertentangan.

Walaupun tingkah laku ini mengurangkan masalah dalam jangka pendek, otot-otot lain kemudian tegang dan keluhan meningkat. Oleh itu, adalah mustahak untuk memulakan dengan fisioterapi pada peringkat awal sekiranya berlaku penyakit sciatic kesakitan. Dalam terapi ini, teknik manual digunakan untuk melepaskan ketegangan dan melonggarkan otot di sekitarnya.

Ini merangsang darah peredaran supaya bahan-bahan keradangan dibuang dengan lebih baik. Di samping itu, haba dapat digunakan untuk mengendurkan otot. Di samping itu, ahli fisioterapi menunjukkan pesakit melakukan senaman untuk menguatkan otot gluteal.

Otot perut dan tulang belakang juga harus dilatih. Sekiranya kumpulan otot ini diperkuat, mereka dapat menahan beban dengan lebih baik dan ketegangan pada tulang belakang lumbar dan saraf sciatic lega. Sebagai sebahagian daripada pencegahan, ahli fisioterapi mengajar wanita hamil tingkah laku mesra belakang (mis. tidak mengangkat beban berat) dan postur badan yang betul. Artikel ini mungkin menarik bagi anda:

  • Fisioterapi untuk sakit sciatic semasa kehamilan
  • Latihan untuk sakit belakang semasa mengandung
  • Fisioterapi untuk sakit belakang semasa kehamilan

Akupunktur

Akupunktur adalah kaedah Perubatan Tradisional Cina (TMC), yang terbukti bermanfaat dalam persiapan kelahiran dan juga bagi banyak orang mengandung masalah, termasuk sciatica. Akupunktur mempunyai rasa santai, kekejangan dan kesakitan-melegakan kesan dan merangsang darah peredaran. Untuk tujuan ini, ahli terapi atau doktor terlatih memasukkan jarum halus ke tempat yang sesuai akupunktur mata.

Menusuk ini tidak boleh menyakitkan, tetapi harus membangkitkan perasaan hangat, kesemutan atau elektrik dan melegakan gejala. Kelebihan kaedah rawatan ini adalah bahawa tidak ada ubat yang diperlukan dan lembut pada ibu dan anak. Satu-satunya kesan sampingan yang mungkin berlaku adalah sedikit masalah peredaran darah pada wanita hamil, lebam kecil atau peningkatan pergerakan anak pada jam berikutnya.

Adalah penting bahawa ahli terapi diberitahu mengenai mengandung dan menyesuaikan perlakuannya dengan sewajarnya. Pada prinsipnya, akupunktur tidak boleh dilakukan sebelum minggu ke-12 pada mengandung. dalam trimester pertama, tubuh masih sangat sensitif terhadap rangsangan baru, sehingga rawatan akupunktur dapat menyebabkan reaksi ganas. Rawatan akupuntur juga harus dielakkan sekiranya berlakuberisiko mengandung atau kelainan seperti gangguan pembekuan. Dalam artikel berikut, anda akan mendapat lebih banyak maklumat mengenai topik ini:

  • Akupunktur
  • Akupunktur semasa kehamilan