Fisioterapi | Morbus Ledderhose - latihan

Physiotherapy

Penyakit Ledderhose adalah penyakit kronik yang tidak dapat disembuhkan dengan fisioterapi. Walau bagaimanapun, pelbagai langkah dapat diambil untuk mempengaruhi gejala yang disebabkan oleh kontraktur, serta gejala dan gejala berikutnya. Pembentukan nodul di tisu fascia plantar menyebabkan pelbagai gejala.

Tendon menjadi lebih tidak elastik, yang boleh menyebabkan sekatan pergerakan dan ketegangan lebih jauh di sepanjang rantai otot di sepanjang kakiSakit ketegangan, salah letak jari kaki dan perubahan corak berjalan boleh berkembang. Kaki menjadi kurang lentur kerana kesakitan, terutamanya ketika berjalan dan berdiri dalam jangka masa yang lama. Gejala-gejala itu berkembang secara individu dan mengikut ciri-ciri tisu penghubung nod.

Terapi juga berdasarkan ini. Tujuan utama adalah untuk memastikan tisu tetap elastik dan sendi fleksibel. Latihan gaya berjalan normal harus dijaga atau dipraktikkan lagi. Pendidikan pesakit mengenai penyertaan aktif, tingkah laku sehari-hari dan gaya hidup sihat secara amnya adalah sebahagian daripada terapi.

Punca

Punca penyakit Ledderhose tidak diketahui. Ia adalah tumor jinak, iaitu sel berkembang biak, membentuk nodul, tetapi tidak memusnahkan tisu lain. Faktor yang mungkin menyumbang kepada perkembangan penyakit ini adalah genetik - iaitu keturunan - tetapi ini tidak dapat dibuktikan dengan pasti.

Selanjutnya, penyakit imun atau gangguan metabolik dianggap sebagai penyebab yang mungkin. Penyakit Ledderhose sering berlaku bersama-sama dengan penyakit tangan yang serupa, kontrak Dupuytren. Dengan cara yang sama bahawa nodul terjadi di telapak kaki seperti yang dijelaskan di atas, pada penyakit Dupuytren nodul terjadi pada tendon tapak tangan, yang menyebabkan kepincangan jari. Sebilangan besar pesakit yang terkena penyakit Ledderhose juga menderita penyakit Dupuytren, tetapi sebaliknya, hanya sebilangan kecil pesakit Dupuytren juga menderita kontraktur Ledderhose, yang jarang terjadi.

Sakit pada bola kaki

Tendon yang terkena penyakit Ledderhose, fascia plantar, berasal dari tulang belakang di bebola kaki hingga ke hujung kaki tulang, di mana ia melekat. Ini menyebabkan kaki tulang untuk disatukan bersama dan lengkungan membujur, yang penting untuk pelindung, terbentuk. Tumit adalah hujung tetap tendon, lekatan pada jari kaki yang bebas bergerak adalah hujung bergerak.

Sekiranya lekatan serat dalam bentuk nodul terjadi pada fibromatosis plantar, tendon menjadi kurang elastik dan berkontraksi (menyusut), itulah sebabnya ia juga disebut sebagai kontraksi lederhosen. Pada hujung "mudah alih", tarikan tendon dapat menghasilkan kelengkungan jari kaki yang bebas bergerak. Namun, pada hujung "tetap", tendon tetap menarik asal tulang, yang boleh menyebabkan kerengsaan dan keradangan periosteal.

Oleh itu, kesakitan pada bola kaki adalah gejala khas penyakit Ledderhose. Sebab-sebab lain dari sakit tumit yang boleh diasingkan atau dikecualikan adalah, misalnya, taji tumit, penyakit atau pemendekan Tendon Achilles, pemendekan fasia plantar yang dapat dijelaskan dengan cara lain, seperti latihan berlebihan pada atlet / pelari atau bursitis. Tidak setiap kesakitan pada bola kaki semestinya menunjukkan penyakit Ledderhose.