Selang puasa - Sejauh mana keberkesanannya?

Pengenalan

Interval chamfered - juga sebagai chamfered intermiten yang ditentukan - adalah bentuk berkhasiat tertentu, yang sering digunakan sebagai ukuran untuk pengurangan berat badan dan dinilai kemudian sebagai Diätform. Prinsip selang chamfered terdiri daripada kenyataan bahawa secara teratur dalam irama tertentu antara waktu chamfered dan waktu pengambilan makanan seseorang berubah. Terdapat pelbagai jenis selang yang dipotong, mereka berbeza di dalamnya, selang mana yang dipilih untuk cuti makan. Di luar selang chamfering boleh dimakan secara normal, tanpa dihitung kalori. Atas sebab ini dan kerana kejayaan yang luar biasa dalam kajian pada model haiwan selang chamfered adalah salah satu Diätformen, yang menikmati minat yang meningkat.

Petunjuk untuk berpuasa selang

Terdapat pelbagai bentuk selang berpuasa. Mereka berbeza dengan masing-masing berpuasa tempoh. Dua varian paling popular dan paling kerap digunakan adalah varian 5: 2 dan varian 16: 8.

Mula-mula semua varian selang chamfered dijelaskan secara ringkas, kemudian panduan yang lebih terperinci berlaku di samping itu, bagaimana tepatnya selang selang itu habis. Dengan Variante 5: 2 pada dua hari tidak berurutan, bekalan kalori dikurangkan menjadi 500 (wanita) hingga 600 (lelaki) kkal sehari, pada baki 5 hari dalam seminggu dapat dimakan secara normal. Dengan varian 16: 8, yang merupakan varian selang yang paling popular berpuasa, puasa dilakukan pada 16 jam sehari, selebihnya 8 jam boleh dimakan tanpa sekatan.

Dengan Puasa Hari Alternatif yang lebih jarang digunakan, juga disebut makan-berhenti-makan atau puasa bergantian, seseorang berpuasa setiap hari kedua, dengan pengambilan kalori maksimum kira-kira 500 kkal. Pada baki hari anda boleh makan tanpa sekatan. Varian 16: 8 paling sering dipilih untuk puasa selang.

Sekiranya seseorang memutuskan untuk mengejar varian ini, seseorang harus menentukan terlebih dahulu sama ada seseorang membiarkan sarapan atau makan malam gagal sebagai makanan utama pada 16 jam chamfering akhir setiap hari. Manusia, yang tidak dapat memulakan tanpa sarapan pagi hingga ke hari, boleh mengambil contohnya pada pukul 8 pagi kerana sarapan pilihan mereka sendiri, boleh makan tetapi selepas 16:XNUMX tidak lebih. Oleh itu, manusia, yang mesti bangun pada waktu pagi, harus mempertimbangkan untuk mengalihkan sarapan sekurang-kurangnya sementara ke belakang.

Jika tidak, masa chamfering selama 16 jam bermula misalnya dengan sarapan pada pukul 6 sudah bermula dari pukul 14. Manusia, yang lebih suka makan tanpa sarapan daripada makan malam mereka, boleh mengambil contohnya pada jam 19 makan terakhir mereka. Tempoh chamfering berikut berakhir pada pukul 11 ​​tengah hari, bermula dari waktu ini misalnya sarapan lewat atau makan awal.

Penting dengan selang chamfered adalah bahawa pada jam chamfering pada bekalan cecair yang mencukupi diperhatikan. Yang dibenarkan adalah air dan teh tanpa gula serta kopi tanpa susu. Lurus dengan manusia, yang lebih suka membiarkan sarapan gagal, menawarkan kopi atau teh pagi sebagai pengganti sarapan kecil untuk permulaan sihat sepanjang hari.

Tetapi bagaimana dengan 8 jam di mana anda boleh makan tanpa sekatan? Pada prinsipnya ia berlaku dengan selang waktu yang dikhaskan bahawa pada jam-jam ini boleh dimakan secara normal dan tanpa pengurangan kalori. Penting untuk berjaya - jika pengurangan berat badan adalah tujuan - namun ia tidak berlaku dalam 8 jam fasa Ess untuk bekalan kalori yang berlebihan.

Biasanya ini tidak diperlukan, kerana badan akan cepat terlatih dengan 3 kali makan dalam 8 jam. Dengan bermulanya selang chamfer setelah Kaedah 16: 8, seseorang akan melihat dengan begitu cepat bahawa 2 makanan utama dalam 8 jam sudah cukup. Mengambil serangan dengan makanan berkalori tinggi harus dilakukan secara semula jadi tanpa mungkin, kerana jika tidak, kesan chamfered dapat dikurangkan dengan jelas.

Oleh itu, selama 8 Ess-Stunden harus diberi perhatian kepada pemakanan yang seimbang, namun tanpa apa-apa perkara mesti dilakukan tanpa. Potongan dengan Pommes atau coklat atau coklat yang lain bar boleh berdiri di menu - dalam ukuran. Dengan varian 15: 2 biasanya bermakna untuk menentukan pada awal 2 hari yang tegas, yang mana satu akan diketepikan.

Ini memudahkan badan - dan juga jiwa - untuk menukar chamfering diet. Pada dua hari puasa pengambilan kalori terhad kepada 500-600 kkal. Sebaiknya tutupi kalori dengan makanan yang kaya protein, sayur-sayuran dan produk gandum. Di sini juga, sangat penting untuk memastikan bahawa anda mempunyai bekalan cecair yang mencukupi.

Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang pedas, misalnya, anda juga boleh menggunakan sup sayur. Di satu sisi ia berfungsi sebagai pembekal cecair, tetapi di sisi lain ia juga memenuhi keinginan untuk sesuatu yang memikat. Contoh makanan ringan pada dua hari puasa adalah

  • Kepingan oat dengan dadih rendah lemak atau keju kotej dan sebilangan buah beri,
  • Hidangan dengan ikan atau daging tanpa lemak,
  • Sayuran mentah atau masak,
  • Pelbagai salad,
  • Telur dalam semua bentuk penyediaan