Kesan sampingan dari diet | Menurunkan berat badan melalui perubahan diet

Kesan sampingan dari diet

Apabila anda mula makan makanan rendah gula dan tubuh mula menggunakan simpanan glikogen, tenaga menggantikan tenaga otak juga terbentuk, badan keton yang disebut. The otak sebenarnya tidak lengkap dengan ini, tetapi memerlukan sedikit masa untuk otak dan seluruh badan membiasakan diri dengan komponen pengganti ini. Inilah sebabnya mengapa anda kadang-kadang mempunyai sakit kepala pada permulaan karbohidrat rendah diet (gula rendah).

Biasanya ini sakit kepala hilang selepas 3-4 hari. Beberapa orang juga mengadu keletihan, mudah marah dan rasa lapar yang menusuk. Ini juga hanya bertahan sehingga badan menjadi terbiasa dengan badan keton.

(Ini keadaan dipanggil ketosis, dengan kejayaan yang mana Paleo diet, sebagai contoh, mengiklankan). Sekiranya seseorang berubah menjadi a diet kaya dengan serat, perubahan najis yang ketara boleh berlaku. Sekiranya anda mengikuti diet yang salah, terlalu agresif atau terlalu cepat, anda mungkin merasa lemah dan kehilangan prestasi.

Ini tidak seharusnya berlaku dengan perubahan diet yang munasabah. Dalam jangka masa panjang, kekurangan vitamin atau nutrien lain juga boleh berlaku jika diet dijalankan dengan tidak betul. Terutama vegetarian satu sisi atau pemakanan vegan mesti dijalankan dengan berhati-hati agar tidak mengabaikan perkara yang mustahak vitamin, yang terutama terdapat dalam produk haiwan.

Yang paling biasa kekurangan vitamin inilah kekurangan B12, yang malangnya hanya dapat dilihat beberapa tahun selepas perubahan melalui kegagalan neurologi dan darah hitung perubahan. Jauh lebih awal dan lebih kerap, besi dan kalsium kekurangan menampakkan diri melalui keletihan, penurunan prestasi dan kekurangan tumpuan. Kesan sampingan yang positif tentu saja dapat menyebabkan seseorang merasa lebih sihat, ringan dan sihat.

Terutama apabila orang beralih ke diet kaya serat (atau bahkan makanan mentah) dan minum lebih banyak air, pergerakan usus berubah. Serat tidak dapat dicerna, tetapi menyimpan banyak air. Najis kemudian menjadi lembek hingga nipis.

Ini juga disebabkan oleh fakta bahawa makanan baru, terutama buah dan sayur segar, menambah bakteria flora usus dengan satu atau dua bakteria yang tidak terdapat dalam makanan segera bungkus "makanan steril" atau makanan dalam tin. Yang diubah pergerakan usus tidak boleh menimbulkan kebimbangan selagi tidak cirit-birit yang tulen (lebih daripada tiga buang air besar setiap hari dan lebih daripada 75% kandungan air). Cirit-birit juga boleh disebabkan oleh intoleransi makanan.

Yang paling biasa adalah laktosa intoleransi dan kepekaan gluten. Vegan khususnya sering membiakkannya sendiri intoleransi gluten kerana mereka beralih ke produk bebas telur yang mengandungi gandum tiruan sebagai agen pengikat. Cirit-birit berterusan berbahaya dan harus dijelaskan oleh doktor.

Jerawat disebabkan oleh flora kulit yang terganggu. Terlalu banyak lemak dan terlalu banyak gula dalam makanan boleh menyebabkan pori-pori kulit menghasilkan sebum terlalu banyak. Ini membawa kepada komedo dan kulit yang dangkal bakteria boleh menyebabkan jangkitan, iaitu jerawat.

Terdapat juga laporan dari orang-orang yang dapat mengaitkan perkembangan jerawat penggunaan produk tenusu. Pada prinsipnya, kulit adalah organ yang tidak memerlukan "bantuan luar" dari kosmetik, kerana semua produk kosmetik tidak menembusi kulit dan boleh mengubah sesuatu yang mendasar. Oleh itu, lebih baik memerangi jerawat dengan diet rendah lemak dan gula daripada penggunaan kosmetik yang berlebihan.