Kesan sampingan perencat ACE

definisi

ACE inhibitors adalah kumpulan ubat yang tergolong dalam antihipertensi (darah ubat penurun tekanan).

Apa sebenarnya kesan sampingannya?

Semasa mengambil perencat ACE, kesan sampingan berikut mungkin berlaku:

 • Sakit kepala
 • Loya
 • Muntah
 • Pening
 • Gemuruh
 • Kemurungan
 • Cirit-birit (cirit-birit)
 • Sembelit (sembelit)
 • Bronkitis
 • Penurunan tekanan darah yang berlebihan (hipotensi)
 • Rasa sensasi
 • Kerosakan hati

Kesan sampingan yang penting

Dsypnoea Ie sesak nafas, kesukaran untuk masuk bernafas, sesak nafas Rawatan Ini adalah bunyi yang berterusan atau sesekali atau bahkan meningkat di telinga. Alopecia meningkat keguguran rambut membawa kepada bintik-bintik botak di kepala.

Pruritus Menggaru kompulsif kerana kulit yang sangat gatal. Agina pectoris Perasaan sesak yang kuat di dada, sering digabungkan dengan jantung sesak dan sakit dada. Anda juga boleh mengetahui lebih lanjut mengenai angina pectoris di bawah topik kami: angina pectoris tachycardia (takikardia jantung) Spontan dan disebabkan oleh diri sendiri tachycardia jantung Maklumat lanjut mengenai takikardia jantung juga boleh didapati di bawah topik kami: Tachycardia Exanthema Inflammatory ruam kulit berlaku di kawasan yang luas Hiperkalemia Tinggi kalium tahap di darah Leukopenia Pengurangan bilangan sel darah putih (leukosit) dalam darah Proteinuria Peningkatan perkumuhan protein dalam air kencing Kering batuk Pada 5-15% pesakit yang dirawat, batuk kering berlaku akibat penghambatan pemecahan kinin. Kinin adalah hormon dalam tisu yang dapat mendorong perkembangan edema. Penghambatan pemecahan kinin pada bronkus mukosa membawa kepada kering batuk, yang hanya berkaitan secara klinikal dalam 5% kes.

Batuk / batuk

Keringkan batuk dan batuk yang mudah marah adalah kesan sampingan yang paling biasa yang boleh berlaku semasa mengambil ACE inhibitors. Kira-kira lima hingga sepuluh peratus pesakit mengalami gejala yang sangat ketara. Tetapi, sehingga 30 peratus daripada mereka mengambil ACE inhibitors mengadu sekurang-kurangnya sedikit batuk.

Kesan sampingannya ialah kerosakan bahan pemesejan tisu bradikinin dihambat. Ini memantapkan rangsangan batuk di paru-paru dan juga menyekat saluran bronkus. Sekiranya batuk yang menjengkelkan menyebabkan ketidakselesaan terlalu banyak, perencat ACE mesti dihentikan dengan berunding dengan doktor yang menetapkan ubat tersebut.

Sediaan lain dengan bahan aktif yang berbeza mesti diambil untuk menurunkannya darah tekanan. Antagonis angiotensin-1 yang disebut (Sartane) sering menjadi alternatif. Mekanisme tindakan berkenaan dengan menurunkan tekanan darah sangat serupa dengan perencat ACE, tetapi tidak ada penurunan kerosakan bradikinin dan tidak ada batuk yang mudah marah.

Rawatan

Rawatan adalah kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi boleh berlaku semasa mengambil inhibitor ACE. Sekiranya anda mengalami deringan di telinga setelah memulakan rawatan dengan ubat antihipertensi, anda harus berjumpa doktor yang menetapkan ubat tersebut. Sekiranya perlu, ia harus dihentikan atau diganti dengan yang lain. Walau bagaimanapun, tinnitus boleh mempunyai banyak sebab yang berlainan dan mungkin juga kebetulan jika simptom tersebut berlaku semasa mengambil ACE inhibitor.