Kekejangan di MS | Fisioterapi untuk kekejangan

Kekejangan di MS

Spasticity adalah salah satu gejala yang paling biasa multiple sclerosis. Keterukannya spastik boleh berbeza dari pesakit ke pesakit. Pencetus untuk spastik juga boleh berbeza (seperti senak, kesakitan, pergerakan yang tidak betul).

Gejala kekejangan boleh berkisar dari gangguan yang hampir tidak dapat dilihat hingga kelumpuhan yang lengkap. Bagi orang luar, kekejangan pada MS tidak selalu jelas pada pandangan pertama, kerana ia dapat menampakkan diri melalui pelbagai gejala. Ini termasuk kesukaran menelan, jangkitan pernafasan atau luka tekanan - semua ini disebabkan oleh peningkatan ketegangan otot.

Untuk menjadikan hidup lebih mudah bagi pesakit, terdapat beberapa pilihan untuk mengubati kekejangan pada MS. Sebagai tambahan kepada terapi ubat untuk mengurangkan ketegangan otot, ini terutama bermaksud fisioterapi. Fisioterapi menurut Bobath dan perubatan terapi latihan telah membuktikan diri mereka. Selain itu, terapi manual dan latihan khusus untuk meregangkan dan menguatkan otot juga dapat membantu mengawal masalah dan melegakan simptom. Pesakit dengan kekejangan harus memastikan bahawa mereka tetap aktif di luar terapi biasa dan melakukan sesuatu mengenai kekejangannya, kerana kejayaan jangka panjang hanya dapat dicapai melalui latihan biasa.

Bagaimana spastik dapat diselesaikan?

Terdapat sebilangan pendekatan terapi yang berbeza untuk melegakan kekejangan. Pada asasnya, tujuan terapi apa pun adalah untuk mengurangkan ketegangan otot yang menyebabkan perkembangan spastik. Sebaik-baiknya, penyebab yang bertanggungjawab untuk nada otot yang tinggi harus dirawat juga, agar masalahnya tidak berulang atau dikendalikan dengan baik sehingga pesakit tidak dibatasi oleh kekejangan. Kelegaan dapat diberikan, misalnya: ubat antispasmodik yang bertujuan untuk mengurangkan nada otot secara kekal (benzodiazepin, Botox dan banyak lagi) Latihan relaksasi seperti yoga, Pilates atau latihan autogenik Fisioterapi dengan pendekatan terapi individu bergantung kepada penyebab spastik, terutamanya latihan dan latihan mobiliti, serta pelbagai konsep terapi seperti MTT atau fisioterapi selepas operasi Bobath, jika penyebab kejang memerlukan terapi Kumpulan Eroterapi Psikoterapi ini

  • Ubat antikonvulsan yang dirancang untuk mengurangkan nada otot secara kekal (benzodiazepin, Botox dan banyak lagi)
  • Latihan relaksasi seperti Yoga, Pilates atau latihan autogenik
  • Fisioterapi dengan pendekatan terapi individu bergantung pada penyebab kekejangan, terutama latihan dan latihan mobiliti, serta pelbagai konsep terapi seperti MTT atau fisioterapi menurut Bobath
  • Pembedahan, jika penyebab kekejangan memerlukannya
  • Ergoterapi
  • Psikoterapi
  • Terapi kumpulan