Peregangan dengan satu peranti | Apakah kaedah terbaik untuk meregangkan tulang belakang serviks?

Regangan dengan satu peranti

Mereka yang mempunyai peralatan yang diperlukan di rumah atau latihan fisioterapi dilengkapi dengan sewajarnya, juga dapat meregangkan tulang belakang serviks dengan bantuan alat. Salah satu peranti ini adalah peranti sambungan yang disebut, yang membantu meregangkan dan melegakan tulang belakang serviks. Bantuan lain adalah alat TENS (TENS = Transkutaneus, Elektrikal, Pemusatan Saraf, Merangsang).

Ini adalah alat arus rangsangan di mana voltan dipindahkan ke kulit dengan menggunakan elektrod untuk merangsang dan merehatkan otot yang mendasari. Bergantung pada kehendak anda, anda boleh bekerja dengan frekuensi rendah atau tinggi. Dalam rawatan kesakitan, diandaikan bahawa rangsangan elektrik mengatasi rasa sakit setelah beberapa waktu dan dengan itu mematikannya.

Regangan selepas cakera tulang belakang serviks tergelincir

Terutama selepas kecederaan tertentu seperti cakera herniated, penting untuk tetap bergerak. Setelah pesakit sebahagian besarnya kesakitan-bebas lagi dan fasa rehat selesai (kira-kira selepas 6 minggu), penguatan otot-otot tulang belakang serviks dapat bermula.

Terdapat sebilangan latihan yang dapat dilakukan oleh pesakit di rumah untuk memberi kekuatan dan mobiliti baru pada tulang belakang serviks. Pada asasnya, setiap pesakit harus menguji sendiri senaman atau sukan mana yang sesuai dan intensiti latihan harus disesuaikan dengan peribadinya kecergasan tahap. Sukan seperti berenang (hanya merangkak dan belakang), berjalan kaki Nordic, ski merentas desa, Pilates or yoga boleh dipraktikkan dengan cara yang menyokong untuk melindungi daripada cakera tergelincir dalam jangka masa panjang. Khususnya pesakit harus memperhatikan postur yang betul supaya tulang belakang serviks tidak dimuat secara tidak wajar atau tidak betul.

Peregangan pada sindrom tulang belakang serviks

Pergerakan (regangan dan latihan mobilisasi) dan latihan pengukuhan juga penting dalam sindrom tulang belakang serviks (sindrom tulang belakang serviks), yang juga dikenali dalam vernakular sebagai leher-sindrom leher-bahu. Postur lurus, penghindaran pergerakan tiba-tiba serta tarikan dan ketegangan berterusan adalah sebahagian daripada ini sebagai pengukuhan biasa dan regangan senaman untuk melonggarkan, melegakan dan menstabilkan kawasan yang tertekan di sekitar tulang belakang serviks. Anda boleh mendapatkan latihan untuk ini dalam artikel: Melalui fisioterapi, latihan pergerakan, latihan fasik and urut, pesakit dapat dibantu secara pencegahan untuk memungkinkan kehidupan seharian tanpa gejala.

Latihan autogenik, otot progresif kelonggaran atau sukan relaksasi seperti yoga or Pilates juga dapat membantu mengurangkan gejala. Jenis yang mana kelonggaran teknik yang paling berkesan bergantung pada individu dan simptomnya. Anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih umum mengenai sindrom tulang belakang serviks di sini: Sakit kepala yang disebabkan oleh sindrom HWS

  • Melancarkan sindrom tulang belakang serviks
  • Latihan melawan sakit bahu dan leher
  • Fisioterapi untuk sindrom tulang belakang serviks