Makanan tambahan otot untuk pertumbuhan otot yang cepat

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Diet tambahan, makanan tambahan, bina badan, kecergasan sukan, latihan berat tambahan memainkan peranan penting dalam dunia masa kini. Terutama atlet harus mengikuti rancangan pemakanan yang tepat untuk mencapai prestasi yang optimum. Sebagai contoh, karbohidrat adalah pembekal tenaga penting yang biasanya diambil tubuh dari rizab dalam tisu otot dan hati. Untuk mengisi semula simpanan ini, penting untuk makan dengan betul.

Karbohidrat

Terutama bila berlari dan ketahanan sukan, badan memerlukan peningkatan bekalan karbohidrat selain banyak cecair. Pelari hanya boleh mengambil sejumlah kecil lemak, dan terutama dalam bentuk lemak sayuran dan minyak ikan. Makanan berlemak tinggi memberi tekanan pada metabolisme dan dengan itu mempunyai kesan yang menghalang prestasi. Lebih lanjut mengenai tambahan dengan karbohidrat boleh didapati di Jadual Karbohidrat dan Karbohidrat kami.

Makanan tambahan untuk bina badan

In bina badan, tujuannya adalah untuk membina otot melalui latihan yang disasarkan secara khusus kecergasan peralatan. Berkualiti tinggi serbuk protein, vitamin dan mineral juga diperlukan untuk penumpukan otot yang disasarkan Makanan makanan pembina badan sangat rendah lemak, gula dan garam hanya dibenarkan dalam jumlah yang sangat kecil. Di sini juga, cecair yang mencukupi mesti disediakan.

Protein berkualiti tinggi adalah pembekal tenaga penting untuk badan. Ia terutama terdapat pada lemak haiwan, terutama pada ikan dan haiwan laut. Tetapi juga produk soya atau tambahan seperti protein whey mengandungi banyak protein berkualiti tinggi.

Seseorang bercakap tentang kualiti tinggi jika badan menghasilkan sebanyak mungkin dari makanan menambah dan boleh mengubahnya menjadi protein badan sendiri. Buah-buahan dan sayur-sayuran tidak boleh hilang diet, sama ada di kecergasan sukan, bina badan or berlari. Protein dan karbohidrat juga boleh didapati sebagai pemakanan sukan dalam pelbagai bentuk dan komposisi dos di kebanyakan kedai kecergasan.