Terapi | Gejala strok

Terapi

Pertama sekali, penting untuk membuang trombus secepat mungkin: tekanan darah tinggi, yang merupakan faktor risiko utama strok, juga dikendalikan oleh ubat. Untuk mengelakkan strok selanjutnya, pesakit diberi ubat antikoagulan secara tetap. Dalam kes pendarahan serebrum, misalnya, campur tangan pembedahan dilakukan untuk melegakan tekanan pada otak.

Rawatan akut a strok dijalankan di unit stroke yang ditubuhkan untuk tujuan ini. Setelah pesakit dirawat di strok unit dan miliknya keadaan kembali stabil, pemulihan dimulakan. Kekurangan yang disebabkan oleh a strok memerlukan terapi intensif yang terdiri daripada pelbagai langkah terapi.

Pesakit bukan sahaja harus meningkatkan kesihatannya keadaan dan mempersiapkan dirinya untuk pulang, tetapi juga mengambil langkah-langkah profilaksis untuk meningkatkan gaya hidupnya. Semua ini diajarkan kepadanya dalam pemulihan. Pesakit harus belajar menjalani gaya hidup sihat untuk meminimumkan faktor risiko strok.

  • Ini dapat dicapai dengan trombolisis sistematik
  • Trombektomi mekanikal melalui kateter

Seperti hernia, yang otak memerlukan masa untuk belajar semula dan memperbaiki fungsi yang hilang.

Atas sebab ini, rawatan pesakit luar sering dihubungkan selepas pemulihan. Terapi pesakit luar seperti itu dilakukan oleh fisioterapi, terapi pekerjaan atau terapi ucapan, bergantung kepada simptom pesakit. Melalui latihan berkala dengan ahli terapi, keadaan pesakit harus dijaga dan diperbaiki.

Sekiranya sel di otak sudah mati, mereka tidak lagi boleh tumbuh semula. Walau bagaimanapun, struktur sekitar otak dapat, pada tahap tertentu, belajar dan menggantikan fungsi-fungsi ini. Ini menjadikan latihan penting untuk belajar semula. Anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih komprehensif di halaman ini:

  • Fisioterapi untuk strok
  • Latihan strok

Akibat

Artikel ini mungkin menarik bagi anda: “Spasticity selepas strok ”.

  • Sekiranya strok ringan, kekurangan dapat dikurangkan atau hilang sepenuhnya. Oleh itu, setelah berbulan-bulan, tidak ada yang dapat dilihat pada pesakit.

    Walau bagaimanapun, walaupun sedikit batasan dalam kemampuan tertentu mungkin tetap ada.

  • Sekiranya terdapat kerosakan serius pada otak, keadaan pesakit juga akan merosot. Ini boleh mencapai sejauh mana keperluan untuk penjagaan atau koma. Ini bermaksud bahawa pesakit tidak lagi dapat mengatasi kehidupan seharian tanpa bantuan dari luar. Kelumpuhan pada bahagian tertentu, serta masalah pertuturan dan pemikiran yang besar menyukarkan pesakit untuk mengurus dirinya sendiri.
  • Sekiranya strok telah tersebar secara sporadis dalam beberapa gejala, pesakit diberikan alat untuk membantunya agar tetap bebas seperti mungkin.