Uretritis (Keradangan Uretra)

. uretra adalah hubungan antara saluran kencing pundi kencing dan dunia luar. Walaupun aliran air kencing kerap mengeluarkan potensi patogen, ada yang kuman masih berjaya menempuh perjalanan uretra. Berjangkit uretritis adalah salah satu akibat yang paling biasa penyakit kelamin. Selain itu, ada sebab lain dari keradangan daripada uretra.

Uretritis: kumpulan orang yang berisiko.

Uretritis boleh mempengaruhi lelaki dan wanita. Ia boleh berlaku sendiri atau bersamaan dengan keradangan lain pada buah pinggang dan saluran kencing. Terutama rentan adalah:

  • Orang yang uretra mengalami kerosakan, misalnya, oleh penyempitan atau tonjolan.
  • Pesakit dengan pertahanan imun yang lemah, sebagai contoh, kanser, kencing manis mellitus atau kronik keradangan.

Apa bentuk uretritis yang ada dan bagaimana ia berkembang?

Pakar membezakan uretritis yang tidak spesifik dari yang tidak spesifik:

  • Khusus uretritis (uretritis gonorrheal): penyebab uretritis ini adalah jangkitan pada gonorea patogen Neisseria gonorrhoeae (gonococci), yang disebarkan semasa hubungan seksual.
  • Uretritis tidak spesifik (uretritis bukan gonorrheal): bentuk ini juga sering disebabkan oleh kuman (dalam 50 peratus klamidia), tetapi juga lain-lain bakteria, virus dan kulat), yang boleh menular terutamanya semasa hubungan seksual atau, misalnya, semasa pemeriksaan seperti sistoskopi. Walau bagaimanapun, uretritis tidak spesifik juga boleh disebabkan oleh sebab lain. Ia boleh menjadi akut atau kronik.

Tiga mekanisme perkembangan uretritis akut.

Dalam bentuk akut, pada dasarnya terdapat tiga mekanisme asal:

  1. Jangkitan yang disebabkan oleh patogen yang berasal dari luar dan naik ke uretra ("jangkitan menaik").
  2. Keradangan yang disebabkan oleh kuman yang sudah berada di atas uretra di pundi kencing, prostat atau ginjal dan bermigrasi ke bawah ("jangkitan menurun")
  3. Alahan yang jarang berlaku keradangan disebabkan oleh kontraseptif dimasukkan ke dalam faraj, seperti suppositori atau salap.

Punca lain dari uretritis.

Bentuk kronik atau berulang boleh disebabkan oleh patogen yang sangat tahan, jangkitan akut yang belum dirawat dengan baik, atau jangkitan semula oleh pasangan seksual.

Pada wanita selepas menopaus atau selepas penyingkiran ovari, mungkin terdapat perubahan pada selaput lendir faraj dan uretra akibat kekurangan estrogen, yang juga boleh menyebabkan reaksi keradangan (uretritis pikun).

Dalam penyakit Reiter, uretritis adalah salah satu gejala khas, bersamaan dengan radang sendi dan juga konjunktiva.

Punca lain dari bentuk kronik termasuk:

  • Rangsangan mekanikal (contohnya, apabila kateter kencing sentiasa ada).
  • Rangsangan kimia (contoh oleh kanser dadah yang dikeluarkan dalam air kencing).
  • Penyinaran (dalam kanser rawatan).

Uretra pra-kerosakan seperti itu kemudiannya lebih mudah diserang kuman dan dengan itu untuk uretritis.