Vitamin D: Pengambilan

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) yang dikemukakan di bawah bertujuan untuk orang yang sihat dengan berat badan normal. Mereka tidak merujuk kepada bekalan orang sakit dan pemulihan. Oleh itu, keperluan individu mungkin lebih tinggi daripada cadangan pengambilan DGE (misalnya kerana diet, penggunaan perangsang, ubat jangka panjang, dll.). Di samping itu, anda akan dapati jumlah maksimum maksimum harian yang selamat (Tolerable Upper Intake Level) dari European Food Safety Authority (EFSA) dalam jadual di sebelah kanan. Nilai ini menggambarkan jumlah maksimum mikronutrien (bahan penting) yang selamat, yang tidak menyebabkan kesan sampingan apabila diambil setiap hari, sepanjang hayat dari semua sumber (makanan dan tambahan).

Nilai anggaran untuk pengambilan yang mencukupi sekiranya tiada sintesis endogen

Umur vitamin D(dengan ketiadaan sintesis endogen).
µga / hari Tahap Pengambilan Atas EFSAd (µg)
Bayi
0 hingga 6 bulan 10b 25
6 hingga 12 bulan 10b 35
Kanak-kanak
1 tahun hingga bawah 11 tahun 20c 50
11 hingga 15 tahun 20c 100
Remaja dan dewasa
15 hingga 65 tahun 20c 100
65 tahun ke atas 20c 100
mengandung 20c 100
Penyusuan 20c 100

a1 µg = 40 Unit Antarabangsa (IU); 1 IU = 0.025 µg.

b Anggaran nilai diperoleh dengan pentadbiran a vitamin D tablet untuk riket profilaksis dari usia 1 minggu hingga akhir usia 1 tahun pada bayi yang disusui dan tidak disusui. Pentadbiran bebas daripada endogen vitamin D sintesis dan pengambilan vitamin D melalui susu ibu atau formula bayi. Profilaksis harus diteruskan pada tahun ke-2 kehidupan pada bulan-bulan musim sejuk (Persatuan Jerman untuk Pediatrik dan Perubatan Remaja).

pengambilan cVitamin D melalui diet dengan makanan biasa (1 hingga 2 μg sehari pada kanak-kanak, 2 hingga 4 μg sehari pada remaja dan dewasa) tidak mencukupi untuk memastikan bekalan yang diinginkan (serum 25 (OH) D kepekatan sekurang-kurangnya 50 nmol / l) sekiranya tiada sintesis endogen. Untuk ini, 20 µg / hari diperlukan. Ini bermaksud bahawa bekalan mesti dijamin dengan sintesis endogen dan / atau dengan mengambil vitamin D menambah sebagai tambahan kepada bekalan melalui diet. Dengan pendedahan cahaya matahari yang kerap, bekalan vitamin D yang diinginkan dapat dicapai tanpa mengambil vitamin D menambah.

dTingkatan Tahap Pengambilan Atas (jumlah pengambilan harian yang selamat) dari Lembaga Keselamatan Makanan Eropah (EFSA)

Dalam proses standardisasi peraturan Eropah, Elaun Harian yang Disarankan (RDA) yang sah dikeluarkan di Kesatuan Eropah (EU) dan diwajibkan untuk pelabelan pemakanan pada tahun 1990 dalam Arahan 90/496 / EEC. Kemas kini arahan ini berlaku pada tahun 2008. Pada tahun 2011, nilai RDA digantikan oleh nilai NRV (Nilai Rujukan Nutrien) dalam Peraturan (EU) No. 1169/2011. Nilai NRV menunjukkan jumlah vitamin, mineral and unsur surih bahawa rata-rata orang harus makan setiap hari untuk memenuhi keperluan mereka.

Vitamin Nama NRV
vitamin D Kalsiferol 5 μg

Catatan: NRV bukanlah petunjuk jumlah maksimum dan had atas - lihat di atas di bawah "Tahap Pengambilan Atas yang Dapat Ditoleransi" (UL). Nilai NRV juga tidak mengambil kira jantina dan usia - lihat Saranan Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) e. V. di atas.