Hipervitaminosis

Apa itu hypervitaminosis?

Hypervitaminosis adalah kelebihan satu atau lebih vitamin di dalam badan. Lebihan ini disebabkan oleh pengambilan berlebihan vitamin, yang boleh disebabkan oleh tidak seimbang diet atau makanan tambahan, sebagai contoh. Hipervitaminosis berlaku terutamanya dengan larut lemak vitamin, iaitu vitamin A, D, E dan K. Ini kerana vitamin larut lemak disimpan di dalam badan dan tidak dapat dikeluarkan dengan air kencing melalui ginjal seperti vitamin larut dalam air.

Saya menyedari hipervitaminosis oleh gejala ini

Hypervitaminosis boleh menyebabkan simptom yang berbeza bergantung pada vitamin yang berlebihan dan jumlah overdosis. Gejala yang sering berlaku adalah: Selain itu terdapat keluhan pada saluran gastrousus. Ini menyatakan diri mereka melalui: Selanjutnya, mereka yang terkena dampak sering merasa letih dan sukar untuk berkonsentrasi.

Aduan bersama dengan kesakitan juga berlaku dengan banyak hipervitaminosis. Hipervitaminosis dengan vitamin A juga menyebabkan pembesaran hati, air mata di sudut mulut dan gangguan visual. Hipervitaminosis dengan vitamin C boleh menyebabkan teruk perut kesakitan kerana perut boleh menjadi berasid.

Sekiranya terlalu banyak vitamin D diserap ke dalam badan, ini menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan perkembangan osteoporosis. Penyerapan vitamin K yang berlebihan boleh menyebabkan perubahan pada darah dan kerosakan pada hati.

  • Sakit kepala
  • Penipuan
  • Gangguan peredaran darah
  • Hilang selera makan
  • Loya
  • Muntah
  • Sembelit
  • Cirit-birit

Hipervitaminosis disebabkan oleh vitamin tertentu

Pada hipervitaminosis D, terdapat pengumpulan zat berlebihan yang berperanan dalam kitaran vitamin D pengeluaran. Bahan-bahan ini adalah kalsitriol dan cholecaliferol. Hypervitaminosis D boleh berlaku secara akut dan kronik, iaitu dalam jangka masa yang lebih lama.

Ia berlaku dari tahap sekitar 50mg, yang kronik dari 1-2mg sehari selama beberapa bulan. Kedua-dua bahan ini mendorong penyerapan kalsium, yang dalam kes hipervitaminosis dengan vitamin D membawa kepada gejala yang disebabkan oleh lebihan kalsium dalam badan. Elektrolit yang diubah seimbang membawa kepada gangguan di buah pinggang berfungsi, yang menampakkan diri dalam pengeluaran air kencing yang berlebihan.

Pada masa yang sama, orang yang terkena mengalami rasa haus yang meningkat, juga dikenal sebagai polydipsia, dan kerana kekurangan cairan ada risiko dehidrasi. Di samping itu, terdapat peningkatan dalam darah tekanan, iaitu hipertensi, dan gangguan pada jantung irama. Selain itu, badan mengalami tekanan, yang menampakkan diri dalam turun naik berat badan, keletihan, sakit perut dan gangguan pencernaan.

Sekiranya hipervitaminosis D berkembang secara kronik, iaitu dengan jumlah yang sedikit meningkat dalam jangka masa yang lebih lama, kerosakan pada organ biasanya lebih ketara. osteoporosis berlaku, iaitu peningkatan kerapuhan tulang, kalsium pemendapan di darah kapal dan kekurangan buah pinggang. Sekiranya simptomnya lebih teruk, rawatan harus merangkumi kortison dan penghapusan lebihan yang disasarkan kalsium, selain gangguan pengambilan vitamin D.

Hipervitaminosis A jarang berlaku. Ia lebih mungkin disebabkan oleh pengambilan vitamin A berlebihan yang berpanjangan daripada satu dos berlebihan. Bergantung pada jumlah vitamin yang berlebihan, loya, muntah and sakit kepala boleh berlaku kerana tekanan pada otak Kenaikan.

Dalam kes yang jarang berlaku, hipervitaminosis A juga mempengaruhi organ lain. Dalam kes ini, ini merangkumi hati and limpa, yang bertindak balas dengan pembesaran, serta pengurangan fungsi tiroid. Kadang-kadang, percambahan tulang juga dapat terjadi, menyebabkan parah kesakitan.

Jumlah vitamin E yang secara rasmi dianggap boleh diterima adalah 300mg, yang dapat dimakan setiap hari oleh orang dewasa tanpa mengalami kerosakan. Sekiranya dos ini dilebihi, maka saluran penghadaman mungkin menjadi tidak selesa dengan cirit-birit and muntah. Peningkatan keletihan dan kelemahan otot juga mungkin berlaku.

Oleh kerana vitamin E berperanan penting dalam pembekuan darah, hipervitaminosis E sangat berbahaya bagi orang yang mengalami gangguan pembekuan. Sekiranya anda mempunyai masalah seperti itu, anda harus berjumpa doktor untuk berada di pihak yang selamat. Hipervitaminosis B12 hampir tidak mungkin dalam arti yang lebih sempit, kerana tubuh dapat mengimbangi lebihan vitamin dengan mengeluarkannya dengan buah pinggang. Atas sebab ini, nilai-nilai dari mana overdosis vitamin dapat terjadi juga sangat berbeza.

Oleh kerana vitamin B12 penting untuk banyak proses di dalam badan, maka tidak boleh dielakkan kerana takut berlebihan. Jarang dapat dilihat reaksi negatif terhadap suntikan vitamin B12 ke dalam otot. Walau bagaimanapun, ini biasanya merangkumi gejala yang tidak berbahaya, seperti ruam sementara atau hot flashes.

Dalam kes yang jarang berlaku, loya, muntah atau pening juga boleh berlaku. Kesan sampingan yang hanya dapat dilihat secara sporadis adalah kejutan anaphylactic, iaitu sebuah reaksi alahan dari peredaran. Selanjutnya, terdapat kes-kes di mana sejumlah besar vitamin B12 sebagai suntikan telah menyebabkan kemunculan jerawat.

Walau bagaimanapun, dipercayai bahawa ini disebabkan oleh bahan tambahan dalam suntikan daripada vitamin B12 itu sendiri.

  • Vitamin B12
  • Cirit-birit kerana vitamin B12

Hypervitaminosis B6 hanya boleh dicetuskan oleh overdosis tiruan, misalnya dengan bantuan persediaan vitamin. Ini menyerang sistem saraf dan membawa kepada gangguan saraf yang membolehkan sentuhan dan sensasi lain.

Selanjutnya, radang pada kulit boleh berlaku, termasuk bentuk tertentu jerawat. Kajian menunjukkan bahawa jumlah vitamin B6 yang berlebihan dalam tubuh dikaitkan dengan peningkatan risiko paru-paru kanser. Walau bagaimanapun, ini hanya dijumpai pada lelaki.

Hypervitaminosis C biasanya tidak berbahaya. Namun, kerana ia adalah bahan yang cukup berasid, yang berlaku misalnya pada lemon, pengambilan berlebihan boleh menyebabkan hiperasiditas perut. Oleh itu, Vitamin C harus diambil sebagai askorbat, yang merupakan bentuk vitamin yang dinetralkan. Oleh kerana vitamin C dikeluarkan melalui buah pinggang, berhati-hati juga harus dilakukan sekiranya terjadi buah pinggang disfungsi. Sekiranya anda mempunyai kecenderungan untuk buah pinggang batu, sejumlah besar vitamin C juga boleh menyebabkan kerosakan.