5. minggu kehamilan

Pengenalan

Minggu kelima mengandung adalah masa yang sangat penting untuk perkembangan anak yang betul. Minggu kelima mengandung masih disebut sebagai tempoh perkembangan embrio, yang berlangsung hingga akhir minggu kelapan kehamilan. Mengandung minggu dikira dari hari pertama haid terakhir - dikenali dalam istilah perubatan sebagai pos haid.

Selama minggu ini, ujian kehamilan cenderung positif, walaupun ada ujian yang boleh digunakan lebih awal sekarang. Fokus minggu kelima kehamilan adalah pada organogenesis embrio - ini adalah masa pengembangan organ. Buat pertama kalinya, embrio sekarang juga dapat dilihat di ultrasound pemeriksaan.

Saiz dan perkembangan embrio

. embrio berada pada minggu kelima dalam fasa yang sangat penting. Batu asas untuk pembentukan organ diletakkan. Ini berkembang secara berterusan pada minggu ke-5 - ke-8 kehamilan.

Pada minggu kelima kehamilan, embrio berukuran kira-kira 2 mm dan mempunyai bentuk memanjang. Struktur dan organ penting berkembang dari ketiga kotiledon embrio (ento-, meso- dan ectoderm). Perkembangan organ adalah proses yang sangat rumit, yang merupakan fasa sensitif terhadap integriti anak.

Otak dan struktur muka embrio berkembang, begitu juga dengan organ kencing. Kemudahan untuk kaki dan lengan, dipanggil kaki dan tunas lengan, diciptakan. Saluran gastro-usus dan sistem penting untuk jantung juga dibentuk minggu ini. Otot, tendon dan ligamen digunakan dan berkembang semasa tempoh janin dan seterusnya.

Bagaimana rupa ultrasound pada SSW ke-5?

Pada minggu kelima kehamilan kehamilan sudah dapat dikesan pada ultrasound pemeriksaan. Ini biasanya berlaku ketika pemeriksaan awal wanita hamil berlangsung. Sekiranya tidak ada pendarahan haid, perlu dilakukan lawatan ke doktor, yang kemudian dapat menentukan kehamilan semasa pemeriksaan.

. ultrasound gambar menunjukkan hanya rongga ketuban, yang kelihatan seperti bintik hitam. Diameternya pada awal minggu kelima adalah kira-kira 4 mm. Menjelang akhir minggu kelima diameternya meningkat menjadi 8 mm.

Walau bagaimanapun, selain dari rongga ketuban, belum ada yang dapat dilihat dari embrio. Denyutan jantung dapat dilihat, walaupun dalam kebanyakan kes degupan jantung hanya dapat dilihat dengan pasti sejak minggu ke-7 kehamilan. Embrio itu sendiri belum dapat dilihat. Tetapi ini tidak ada alasan untuk dibimbangkan. Di sekitar rongga ketuban anda dapat melihat rahim yang terbentuk mukosa.

Apakah tanda-tanda khas kehamilan pada minggu ke-5 kehamilan?

Kadang-kadang terdapat pernyataan yang sangat tidak konsisten mengenai tanda-tanda kehamilan yang selamat dan tidak selamat. Pada akhirnya, hanya pemeriksaan perubatan, termasuk darah dan ujian air kencing dan ultrasound, boleh dikatakan dengan pasti sama ada kehamilan ada atau tidak. Semua tanda yang dirasakan oleh wanita hamil pada awal kehamilan dianggap sebagai tanda kehamilan yang tidak menentu.

Pada minggu kelima kehamilan, kehamilan masih di peringkat awal trimester pertama. Tidak ada perut yang kelihatan dan berat badan tidak dapat dilihat. Walau bagaimanapun, petunjuk kehamilan yang sangat kuat adalah ketiadaan tempoh dari minggu kelima kehamilan.

Selanjutnya, kerana perubahan hormon, sedikit keluhan seperti kelembutan payudara atau tarikan perut dapat terjadi. Walau bagaimanapun, ini adalah tanda-tanda yang sangat tidak spesifik yang tidak jarang berlaku walaupun di luar kehamilan. walaupun uterus sudah membesar, ia tidak dapat diraba melalui dinding perut.

Sakit perut dengan demikian adalah gejala yang tidak spesifik yang dapat menunjukkan banyak sebab yang berbeza. Berbeza dengan yang sering diandaikan, itu bukan tanda kehamilan yang biasa. Terutama pada minggu kelima kehamilan, kehamilan tidak menyebabkan sakit perut.

Semasa kehamilan, sakit perut dalam bentuk tarikan perut lebih kerap berlaku, kerana bayi mula bergerak dan struktur di badan ibu diregangkan. Menarik sedikit perut mungkin berlaku pada minggu kelima, tetapi ini biasanya disebabkan oleh perubahan hormon dan bukan indikasi kehamilan tertentu. Cirit-birit bukanlah gejala biasa awal kehamilan, tetapi biasanya ungkapan intoleransi makanan atau jangkitan.

Dalam kombinasi dengan spotting, yang terakhir dapat dipertimbangkan. Di sini juga, tidak semestinya ada kaitan antara gejala. Bintik-bintik dan cirit-birit biasanya bukan merupakan ungkapan masalah yang sama.

Bercak boleh menjadi pendarahan hubungan yang tidak berbahaya selepas hubungan seksual. Cirit-birit yang berlaku pada masa yang sama, sebaliknya, boleh menjadi ekspresi jangkitan gastrousus. Oleh itu, kedua-dua gejala tidak berkaitan. Walaupun begitu, sekiranya gejala seperti itu berlaku semasa kehamilan, seseorang harus berjumpa doktor untuk mengesampingkan semua kemungkinan.