Tonsillitis akut

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Perubatan: Angina tonsillaris

  • Tonsillitis akut
  • Tonsillitis purulen

definisi

Akut radang amandel adalah jangkitan tonsil tekak. Ia boleh berlaku pada usia apa pun dan musim apa pun. Pada kanak-kanak, virus boleh menyebabkan keradangan, pada orang dewasa kemungkinan besar disebabkan oleh bakteria.

Kebanyakannya streptokokus, pada pesakit tua juga pneumokokus atau kuman Haemophilus mempengaruhi (HiB). Akut radang amandel dapat diubati dengan baik dengan ubat dan biasanya sembuh tanpa akibat. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, keradangan berlangsung lebih lama daripada tiga bulan. Dalam kes-kes ini, amandel meradang secara kronik (tonsilitis kronik) dan memerlukan terapi yang lebih kompleks. Dalam kes yang jarang berlaku, kuman yang menyebabkan jangkitan amandel juga boleh mempengaruhi organ lain di dalam badan kita dan menyebabkan komplikasi.

Punca

Apa sebabnya radang amandel? Tonsillitis akut biasanya dipicu oleh patogenik kuman (patogenik) bakteria). Ini kuman sama ada terdapat dalam flora oral kita dalam jumlah kecil dan dapat membiak atau mereka diperkenalkan dari luar (jangkitan titisan).

. bakteria yang sudah ada mempunyai peluang besar untuk berlipat kali ganda ketika umum keadaan badan kita menjadi lemah. menggemari jangkitan amandel. Terutama pada tahun-tahun pertama kehidupan (“imunologi pembelajaran fasa ”) amandel mempunyai banyak yang harus dilakukan, kerana setiap bahan asing di kaviti oral pada mulanya dianggap sebagai "musuh". Penyakit amandel oleh itu sangat biasa pada awal zaman kanak-kanak. - Selsema / Menghidu

  • Tekanan mental, psikologi dan fizikal
  • Kekurangan imuniti (contohnya AIDS) dan
  • Kanser

penghantaran

Tonsillitis akut sangat berjangkit. Melalui jangkitan titisan sederhana, contohnya ketika batuk atau bersin, titisan air yang nebulasi halus termasuk patogen dilepaskan dari tekak ke persekitaran. Kemungkinan jangkitan lain adalah jalan tidak langsung melalui objek yang tercemar, di mana contoh klasiknya ialah pemegang pintu yang tercemar yang disentuh.

Sekiranya diambil oleh orang lain, patogen dapat membiak di saluran pernafasan dan tekak dan dengan itu mempunyai kesan berjangkit. Oleh itu, dapat difahami bahawa mencium juga menular, seperti berkongsi botol minuman. Untuk mengurangkan bahaya jangkitan, perkara di atas harus dielakkan.

Wajib bagi orang yang menderita radang amandel akut untuk memegang tangan mereka di hadapan mereka mulut semasa batuk dan bersin dan mencuci jika perlu. Dianjurkan juga untuk menghindari perhimpunan orang yang ramai, seperti di sekolah atau di pejabat, kerana orang lain terdedah kepada risiko jangkitan yang tidak perlu. Sukar untuk mengatakan berapa lama seseorang itu berjangkit.

Namun, tidak boleh diandaikan bahawa potensi menular telah hilang ketika gejala seperti sakit tekak dan kesukaran menelan hilang. Walaupun amandel kelihatan bengkak dan sihat, masih ada bukti ejen berjangkit pada orang tersebut. Sekiranya seseorang dijangkiti, tempoh inkubasi hingga gejala pertama muncul adalah sekitar 2-4 hari.

Penting untuk berjumpa doktor dengan segera dan mengambil antibiotik. Di satu pihak, bukan sahaja penyakit ini, tetapi komplikasi radang amandel akut yang jarang berlaku tetapi teruk juga dibendung atau dicegah. Sebaliknya, sebagai peraturan, orang tidak lagi menular 24 jam setelah permulaan terapi, jika patogen bakteria terlibat.

Tonsilitis akut berkembang pada 50-80% kes berdasarkan jangkitan virus. Ini termasuk saluran pernafasan jangkitan dikenali sebagai "selsema", Tetapi rinitis atau faringitis juga boleh berkembang menjadi tonsilitis akut. Patogen virus yang biasa adalah mempengaruhi virus, virus parainfluenza, dan virus korona.

Dalam 20-30% kes yang tersisa, jangkitan disebabkan oleh bakteria, terutamanya streptokokus, dan sedikit sebanyak staphylococci dan pneumokokus. Ini virus dan bakteria terutama disebarkan melalui udara, melalui jangkitan titisan. Ini bermaksud bahawa "batuk" patogen oleh orang lain, diikuti oleh penyedutan, pada dasarnya cukup untuk dijangkiti.

Sekarang seseorang melihat seseorang batuk sepanjang masa, terutama dalam pengangkutan awam, namun jarang sekali mengalami radang amandel. Bagaimana ini boleh berlaku? Di satu pihak, sejumlah patogen tentu saja diperlukan untuk benar-benar menjangkiti organisma.

Sebaliknya, kita biasanya mempunyai kekuatan yang tinggi sistem imun, yang menjadikan hidup sukar bagi virus atau bakteria sebaik sahaja memasuki badan. Walau bagaimanapun, kami sistem imun terganggu fungsinya jika berlaku penyakit kronik, ubat-ubatan tertentu, atau tekanan sederhana, dan kurang mampu menjalankan tugasnya. Oleh itu, jika anda sudah merasa lemah dan mungkin mengalami tekanan fizikal atau mental, patogen sangat berbahaya bagi tubuh.

Tekanan fizikal juga merangkumi senaman yang berlebihan semasa bersukan: Sekiranya anda terlalu banyak meluangkan masa, anda juga sistem imun terbukti lemah dalam masa empat jam selepas latihan. Oleh itu, dalam situasi seperti itu, penting untuk memperhatikan haba yang mencukupi, vitamin dan pemulihan fizikal. Tonsillitis akut sangat berjangkit dan disebarkan melalui apa yang disebut jangkitan titisan.

Jangkitan titisan adalah penyebaran patogen melalui titisan kecil dari mulut dan tekak pesakit, misalnya ketika bersin. Titisan ini, yang mengandungi bakteria berjangkit, sampai ke selaput lendir orang lain sama ada secara langsung melalui udara atau melalui sentuhan kulit, di mana ia membawa kepada jangkitan. Selepas hubungan awal dengan patogen, diperlukan antara dua hingga empat hari sebelum radang amandel akut pecah.

Tempoh ini juga dikenali sebagai tempoh inkubasi. Sudah sampai wabak penyakit ini boleh terjadi jangkitan. Kira-kira 24 jam setelah permulaan terapi antibiotik, tidak ada lagi risiko jangkitan pada radang amandel streptokokus, walaupun gejala tonsilitis akut masih ada.

Untuk patogen lain dari tonsilitis akut, risiko jangkitan boleh berlangsung beberapa hari. Kerana risiko jangkitan yang tinggi, kemudahan berkumpulan seperti tadika dan sekolah atau, dalam kes orang dewasa, tempat kerja harus dielakkan. Apakah simptom tonsilitis?

Tonsillitis akut menyebabkan kesukaran menelan yang semakin meningkat. Ia adalah kesukaran menelan yang menyebabkan tekanan paling banyak pada tonsilitis akut, kerana peningkatan air liur memaksa kita untuk menelan banyak dan kerap. Dalam kes-kes yang sangat teruk, bahkan usaha untuk membuka mulut boleh menyebabkan amandel yang teruk kesakitan.

Semasa menelan, sengatan yang tidak menyenangkan dapat terjadi di telinga. Lebih kecil leher pergerakan juga boleh menyakitkan kerana leher limfa nod membengkak. Sebagai tambahan kepada perasaan sakit umum dengan sakit kepala dan keletihan, demam juga berlaku.

. demam biasanya lebih tinggi pada kanak-kanak daripada pada orang dewasa. Amandel palatine, yang terletak di peralihan dari kaviti oral kepada tekak antara lengkungan palatal depan dan belakang (lipatan membran mukus) di kedua-dua belah pihak, adalah bahagian yang disebut cincin faring Waldeyer - sistem pertahanan badan terhadap bakteria dan virus. Patogen tertelan udara, air liur atau makanan pertama kali melalui stesen pengawal penting ini dan dikenali dan diperjuangkan oleh banyak sel pertahanan di amandel.

Permukaan amandel palatine sangat berkerut, sehingga di satu sisi permukaannya membesar dan banyak sel pertahanan dapat menetap di sana, di sisi lain, bahkan patogen ringan dapat "terperangkap" di permukaan berkerut ini. Sekiranya tindak balas pertahanan berlaku, maka badam membengkak secara reaktif dan mereka menjadi merah radang - oleh itu, ini adalah tanda bahawa sistem imun telah diaktifkan. Bergantung pada berapa banyak tonsil membengkak, kapasiti ruang yang terhad di kawasan mulut-tekak boleh menyebabkan gejala ciri: ini termasuk kesukaran menelan, sakit tekak, gangguan bernafas melalui hidung dan ucapan yang tidak kemas.

Tonsillitis akut biasanya bermula dengan sakit tekak yang teruk secara tiba-tiba, yang boleh memancar ke telinga dan keseluruhannya kepala kawasan, dan disertai oleh demam dan kadang-kadang menggigil. Di samping itu, ada yang kuat keletihan dan keletihan. Tekak membengkak dalam waktu yang sangat singkat, yang bukan sahaja sangat tidak menyenangkan tetapi juga boleh menyebabkan masalah menelan dan pertuturan.

Dalam bentuk yang sangat ketara, bengkak malah dapat menghalangi bernafas. Selanjutnya pembengkakan ini dapat meningkat, yang digabungkan dengan yang kuat kesakitan, terutamanya pada kanak-kanak, menyebabkan penghentian pengambilan makanan. Gejala khas tonsilitis akut adalah bau mulut, yang sering meningkat semasa penyakit ini.

Sekiranya tonsilitis dirawat dengan betul, peningkatan gejala yang ketara berlaku hanya selepas beberapa hari. Setelah kira-kira satu hingga maksimum dua minggu, radang amandel akut telah sembuh. Sekiranya simptom masih ada selepas lebih dari tiga minggu, ada risiko tonsilitis kronik.