Benzalkonium Klorida

Produk

Benzalkonium klorida boleh didapati secara komersial sebagai bahan farmaseutikal aktif dalam bentuk lozenges, sebagai larutan berkumur, sebagai gel dan sebagai disinfektan, dalam kalangan yang lain. Sebagai pengawet, ia biasanya ditambahkan dalam farmasi ke titis mata, semburan hidung, hidung titisan dan penyedutan penyelesaian untuk asma and COPD rawatan. Ia juga terdapat dalam produk penjagaan diri.

Struktur dan hartanah

Benzalkonium klorida adalah sebatian amonium kuarter aktif permukaan. Ia adalah campuran alkilbenzyldimethylammonium chlorides yang bahagian alkilnya terdiri daripada C8- ke C18 rantai. Benzalkonium klorida hadir sebagai putih hingga putih kekuningan serbuk atau sebagai kepingan putih kekuningan agar-agar. Bahan ini bersifat hygroscopic, sabun pada sentuhan, dan sangat larut dalam air. Larutan berair membentuk buih yang kuat apabila digoncang.

Kesan

Benzalkonium klorida adalah antibakteria dan antivirus terhadap beberapa selimut virus (contohnya, herpes virus, hepatitis Virus B, mempengaruhi virus). Ia kurang berkesan terhadap gram negatif bakteria, kulat, dan spora. Beberapa sumber juga mengaitkan sifat antijamur. Kesannya disebabkan oleh gangguan pada membran sel kebolehtelapan dan fungsi protein dan enzim.

Petunjuk untuk digunakan

Petunjuk terapeutik:

Eksipien farmaseutikal:

  • Sebagai pengawet untuk produk perubatan.

Kontraindikasi

Benzalkonium klorida dikontraindikasikan sekiranya berlaku hipersensitiviti. Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Interaksi

Benzalkonium klorida tidak aktif oleh protein, serum, dan nanah. Sabun, bahan berliang seperti getah, kapas, dan gabus, dan plastik dan lipid boleh mengurangkan keberkesanan. Benzalkonium klorida boleh melekat lembut kanta lekap. Oleh itu, lensa tidak boleh dipakai semasa menjalankan titis mata mengandungi pengawet. Mereka harus dikeluarkan dan tidak dimasukkan semula sehingga 15 minit selepas permohonan.

Kesan buruk

Benzalkonium klorida terkenal dengan kulit-mengiritasi sifat. Sama ada ia menyebabkan reaksi alahan adalah kontroversi dalam literatur (Basketter et al 2004). Pada mata, benzalkonium klorida boleh menyebabkan gangguan kornea (keratitis punctata, keratitis ulseratif toksik). Kesan sampingan lain seperti mata kering dan perubahan histologi telah dikaitkan dengan benzalkonium klorida (contohnya, Rasmussen et al., 2014). Kerana kesan buruk, titis mata tanpa bahan pengawet kini dipasarkan. Ini termasuk monoposis dan botol penitis yang direka khas yang kandungannya tidak tercemar semasa penggunaan (contohnya, sistem ABAK, COMOD) Benzalkonium klorida juga dikaitkan dengan perkembangan atau pemburukan rhinitis medicamentosa, atau "kebergantungan" pada semburan hidung dekongestan. Ia boleh mempengaruhi mukosa hidung. Benzalkonium klorida juga digunakan sebagai pengawet untuk penyedutan penyelesaian in asma and COPD terapi, seperti yang disebutkan sebelumnya. Kes-kes bronkospasme paradoks yang dikaitkan dengan bahan pengawet telah dilaporkan dalam literatur (George et al., 2017). Dos tunggal tanpa pengawet juga tersedia sebagai alternatif. Ringkasnya, adalah wajar untuk membuang atau menggunakan ubat tanpa pengawet kerana berpotensi kesan buruk.