Encopresis: Punca, Gejala & Rawatan

Walaupun seorang anak sudah mahir pergi ke tandas, dia tiba-tiba boleh mula membuang air besar lagi, baik yang diperhatikan atau tidak disedari, kerana sejumlah keadaan. Maka penting bagi ibu bapa untuk tetap tenang dan tidak memberi tekanan tambahan kepada anak. Encopresis dapat didiagnosis dan dirawat oleh pakar pediatrik.

Apa itu encopresis?

Encopresis adalah buang air besar pada kanak-kanak dari usia sekitar empat tahun, apabila ia berlaku minimum sekali sebulan untuk jangka waktu enam bulan. The keadaan dibahagikan kepada encopresis primer dan sekunder. Walaupun bentuk utama penyakit ini merujuk kepada anak-anak yang tidak bersih setelah usia 4 tahun, bentuk sekunder menyangkut kanak-kanak yang membuang air besar lagi setelah sekian lama pergerakan usus yang lama. Oleh itu, dianggap bahawa penyakit ini adalah gangguan psikologi, dan anak-anak secara fizikalnya sihat. Dalam kebanyakan kes, pembasahan semula juga berlaku. Kanak-kanak lelaki pada amnya lebih daripada dua kali lebih mungkin terkena encopresis berbanding kanak-kanak perempuan.

Punca

Pada 80 hingga 95 peratus kanak-kanak, kekal sembelit adalah penyebab enuresis. Yang keadaan kemudiannya disebut retentive encopresis. Enkopresis yang tidak boleh ditahan, sebaliknya, mempunyai sebab psikologi seperti tekanan dan berlaku pada 5 hingga 20 peratus kanak-kanak. Sembelit yang berlangsung dalam jangka masa yang panjang sering mencetuskan kitaran yang kemudiannya sukar dipatahkan. Kerana najis yang keras, anak mengalami buang air besar sebagai tekanan dan kesakitan. Fisura yang menyakitkan boleh terbentuk pada anus/dubur.. Oleh itu, buang air besar semakin ditangguhkan oleh anak. Usus mengembang dan kehilangan kepekaan. Kanak-kanak yang terjejas tidak lagi menyedari bahawa usus melimpah. Mereka berasa malu dan kadang-kadang cuba menyembunyikan pakaian yang kotor. Ibu bapa juga menganggap encopresis anak mereka sebagai beban.

Gejala, keluhan, dan tanda

Dalam encopresis, orang yang terkena menderita najis sangat teruk masalah lemah kawalan kencing. Ini berlaku apabila pesakit telah benar-benar belajar membuang air besar dan juga boleh berlaku beberapa kali dalam satu hari. Kualiti hidup orang yang terkena dampaknya sangat terhad dan berkurang akibatnya. Terutama pada kanak-kanak, encopresis boleh membawa membuli atau mengusik. Dalam banyak kes, ibu bapa berpendapat bahawa pergerakan usus adalah cirit-birit, padahal sebenarnya tidak ada cirit-birit. Kerana pergerakan usus yang kerap, ia tidak biasa berlaku kesakitan atau gatal dubur (gatal-gatal anus/dubur.) berlaku. Ini juga boleh membawa hingga terkoyak di anus/dubur. dan seterusnya untuk pergerakan usus yang berdarah. Dalam beberapa kes, mereka yang terkena dengan sengaja makan lebih sedikit makanan kerana encopresis sehingga masalah lemah kawalan kencing tidak berlaku seperti biasa. Kerana anak-anak sering menahan pergerakan usus, mereka kelihatan mudah marah dan tertekan semasa proses ini. Sembelit juga boleh berlaku semasa proses ini, membawa kepada kesakitan di bahagian perut atau kembung. Sekiranya encopresis tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kerosakan kekal pada dubur atau organ usus yang tidak lagi dapat dirawat.

Diagnosa

Diagnosis encopresis biasanya dibuat oleh pakar pediatrik berdasarkan gejala yang dijelaskan oleh ibu bapa. Dalam kes ini, yang pemeriksaan fizikal terdiri daripada palpasi perut untuk merasa najis padat. Doktor juga akan memeriksa untuk melihat apakah fisura yang menyakitkan telah terbentuk di dubur, kerana ini sangat menyakitkan dan memerlukan rawatan tambahan. A pemeriksaan najis sering diperintahkan juga untuk menilai jika ada darah di dalam najis dan dengan itu sekiranya terdapat penyebab fizikal encopresis lain yang perlu ditangani terlebih dahulu.

Komplikasi

Sebagai peraturan, encopresis menghasilkan kencing yang tidak terkawal, yang boleh berlaku terutama pada anak-anak. Kerana simptom, terdapat ketidakselesaan psikologi yang teruk dan kemurungan. Ini boleh berlaku bukan sahaja pada anak itu sendiri, tetapi juga pada ibu bapa. Dalam banyak kes, pergerakan usus dan kencing terjejas oleh kesakitan. Kanak-kanak kemudian cuba menahan pergerakan usus atau buang air kecil, yang biasanya akan memburukkan lagi masalah lemah kawalan kencing. Ini juga mengakibatkan sembelit yang teruk dan penurunan kualiti hidup. Kanak-kanak secara khusus boleh menjadi mangsa ejekan dan buli. Rawatan pertama berkaitan dengan melegakan sembelit. Untuk tujuan ini, pelbagai dadah digunakan, yang tidak membawa untuk komplikasi lebih lanjut. Sekiranya masalahnya adalah psikologi, perbincangan dengan ahli psikologi perlu dilakukan. Ibu bapa juga perlu dididik agar tidak memberi tambahan tekanan pada anak. Selalunya encopresis dapat dirawat dengan baik melalui latihan khusus. Kemungkinan kegelisahan dapat dirawat oleh ibu bapa atau juga oleh psikologi. Jalannya penyakit ini selalu positif dan tidak ada komplikasi lebih lanjut.

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor?

Sekiranya kanak-kanak itu tiba-tiba membasahi seluarnya, ini sudah menjadi alasan untuk lawatan ke doktor. Sekiranya anak juga mengadu sakit semasa membuang air besar atau sudah darah di dalam najis, ada kemungkinan encopresis. Pemeriksaan perubatan tidak boleh ditangguhkan lagi. Sekiranya aduan psikologi telah berkembang sebagai akibat dari inkontinensia tinja, lawatan ke ahli terapi adalah dinasihatkan. Ini berlaku untuk anak yang terkena dan juga ibu bapa yang menderita tambahan tekanan. Kanak-kanak yang menunjukkan tanda-tanda tekanan juga mengalami encopresis dalam beberapa kes. Oleh itu, ibu bapa harus berjumpa dengan pakar pediatrik pada kecurigaan pertama. Sekiranya sembelit, pendarahan dan komplikasi lain, lebih baik anda pergi terus ke hospital. Sekiranya terdapat tanda-tanda penyumbatan usus, doktor kecemasan mesti dipanggil atau anak harus segera dibawa ke hospital. Selepas itu, terapi yang lebih luas langkah-langkah disyorkan, semasa kanak-kanak belajar untuk normal pergerakan usus lagi.

Rawatan dan terapi

Untuk merawat encopresis, sembelit kronik dirawat terlebih dahulu. Pencahar biasanya digunakan untuk tujuan ini. Sebagai alternatif, terdapat juga ubat-ubatan yang melembutkan najis dan menjadikan pengosongan lebih mudah bagi anak. Penting juga untuk mendidik keluarga yang terjejas mengenai keadaan untuk mengurangkan perasaan bersalah dan malu yang ada. Untuk mengelakkan sembelit berulang, ubat pelembut najis biasanya perlu diminum selama beberapa bulan hingga latihan tandas normal berjaya dan anak telah terbiasa dengan kekosongan sebagai proses biasa. Latihan harian harus dilakukan pada waktu yang tetap dalam sehari. Walau bagaimanapun, dalam keadaan apa pun anak tidak harus diberi tekanan untuk berjaya. Tempat duduk tandas yang sesuai dan tempat duduk kaki membantu postur anak yang santai. Ia mesti dapat duduk santai dan tanpa perasaan cemas di tandas untuk kehilangan hubungan negatif yang mungkin berkaitan dengan pergi ke tandas dan dengan itu dapat mengatasi encopresis.

Prospek dan prognosis

Encopresis biasanya berlaku secara eksklusif pada kanak-kanak yang tidak dapat mengawal pergerakan usus mereka dengan betul. Oleh kerana encopresis bukan penyakit eksplisit, melainkan penampilan, sangat sukar untuk memberikan prognosis dan pandangan yang tepat. Secara umum, bagaimanapun, dapat dikatakan bahawa encopresis mereda dengan bertambahnya usia. Kanak-kanak berumur antara 0 hingga 4 tahun sering terjejas dan sama sekali tidak dapat mengawal pergerakan usus mereka. Walau bagaimanapun, penampilan ini perlahan-lahan menurun dari usia sekitar 5 tahun. Rawatan perubatan atau ubat tidak diperlukan dalam kes sedemikian. Walaupun tanpa berunding dengan doktor, kemungkinan penyingkiran encopresis yang ada. Sekiranya buang air besar yang tidak terkawal masih berlaku pada usia yang lebih tua, perbincangan dengan anak harus segera dilakukan. Ini boleh mempengaruhi prospek dan prognosis secara positif penghapusan encopresis. Encopresis bukanlah gambaran klinikal yang memerlukan rawatan perubatan segera. Walau bagaimanapun, ia dapat menjamin prognosis positif.

pencegahan

Encopresis dapat dicegah dengan berkesan dengan mengelakkan sembelit kekal. Sekiranya sembelit berumur pendek, banyak cecair dan buah harus diberikan supaya najis tidak mengeras lebih jauh. Suppositori gliserin dapat membantu melembutkan najis, tetapi hanya boleh digunakan untuk jangka masa yang pendek dan digunakan terutamanya untuk mencegah kesakitan pada anak. Sekiranya pergerakan usus didapati tidak selesa dan menyakitkan, encopresis hampir tidak dapat dielakkan.

Susulan

Sekiranya encopresis, pilihan untuk rawatan selepas penjagaan sangat terhad. Di sini, pesakit terutamanya bergantung pada rawatan langsung dari aduan ini untuk mengelakkan komplikasi yang lebih lanjut. Ibu bapa, di atas semua, mesti menyokong anak dan tidak menuntut terlalu banyak, dan juga tidak harus memberi tekanan kepada anak. Walaupun selepas rawatan encopresis berjaya, pergerakan usus kanak-kanak harus diperiksa dan dikendalikan secara berkala untuk mengelakkan kejadian encopresis berulang. Dalam beberapa kes, penyembuhan diri boleh berlaku, sehingga encopresis hilang dengan sendirinya. Dalam kes ini, kesabaran dan ketenangan ibu bapa dan saudara-mara lain adalah yang paling penting. Jangka hayat anak tidak terjejas secara negatif oleh penyakit ini. Sekiranya encopresis dirawat dengan bantuan ubat, penting untuk memastikan bahawa ubat ini diambil dengan betul dan teratur. Terutama ibu bapa harus mengawal pengambilan yang betul. Tambahan pula, kanak-kanak mesti santai agar tidak ada lagi perasaan cemas. Hubungan dengan ibu bapa encopresis yang terjejas juga berguna dalam hal ini dan menjadikan kehidupan seharian lebih mudah.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Dalam banyak kes, encopresis tidak memerlukan rawatan langsung dan perubatan. Walau bagaimanapun, ibu bapa semestinya tetap tenang dalam keadaan ini dan tidak panik anak. Ini boleh memberi kesan negatif pada penyakit ini dan terus memburukkan lagi gejala. Sekiranya encopresis berlaku kerana sembelit kekal, maka sembelit harus dirawat terlebih dahulu dan paling utama. Biasa julap boleh digunakan untuk tujuan ini. Di sini, orang yang terlibat tidak semestinya terpaksa pergi dadah dari farmasi, tetapi juga boleh menggunakan semula jadi julap. Ini juga boleh dibeli di kedai ubat. Begitu juga, ibu bapa mesti menghilangkan perasaan cemas dari anak. Dengan berbuat demikian, pergaulan negatif dapat meningkatkan kegelisahan dan harus dielakkan. Begitu juga, encopresis diperburuk oleh tekanan, jadi ini juga mesti dielakkan. Dalam keadaan apa pun, kanak-kanak itu tidak boleh mengalami tekanan untuk berjaya. Begitu juga, ibu bapa boleh menggunakan ini untuk membuat program latihan tetap. Penting agar latihan selalu dilakukan pada waktu tertentu. Ini akan memerangi gejala encopresis. Segala perasaan malu juga harus diselesaikan, kerana ini juga dapat memperburuk keadaan.