Enoxacin: Kesan, Kegunaan & Risiko

Enoksasin adalah agen perubatan yang banyak digunakan sebagai sintetik antibiotik. Ia digunakan dalam ubat untuk mengobati jangkitan yang disebabkan oleh enoksasin-dapat difahami bakteria. Ini termasuk jangkitan saluran kencing yang akut dan sederhana, gonorea, dan kulit dan saluran pernafasan jangkitan.

Apa itu enoxacin?

Enoksasin adalah dihasilkan secara sintetik antibiotik. Oleh kerana sifat kimia atau farmakologinya serta cara tindakannya, bahan tersebut diberikan kepada kumpulan fluoroquinolones. Bahan aktif norfloxacin dan ofloxacin juga merupakan sebahagian daripada kumpulan ini. Enoxacin adalah salah satu wakil kumpulan yang lebih moden. Oleh itu, ubat ini mempunyai khasiat yang sangat tinggi, yang tercermin dalam berbagai aplikasi. Sebagai contoh, enoxacin boleh digunakan untuk merawat gram negatif bakteria khususnya, yang tidak berlaku untuk semua fluoroquinolones. Gram-negatif bakteria adalah semua bakteria berjangkit yang menjadi merah semasa prosedur pewarnaan berbeza dilakukan. Mereka dibezakan dengan pewarnaan ini daripada gram positif patogen, yang bertukar menjadi biru semasa proses pewarnaan berbeza. Kesan enoxacin adalah bakteria. The antibiotik membunuh bakteria secara khusus dengan menghalang enzim gyrase mereka. Oleh itu, Enoxacin juga dikategorikan sebagai perencat gyrase. Bahan putih hingga kuning keputihan dijelaskan dalam kimia dengan formula molekul C 15 - H 17 - F - N 4 - O 3 dan mempunyai moral besar-besaran sebanyak 320.32 g / mol. Selalunya tertelan secara lisan.

Tindakan farmakologi

Enoxacin mempunyai kesan bakteria. Oleh itu, ubat tersebut secara khusus membunuh bakteria berjangkit. Ini dimungkinkan dengan menghambat enzim bakteria itu sendiri, gyrase. Enzim ini sangat penting bagi sel, kerana ia mengawal, antara lain, supercoiling DNA (susunan spatial DNA melalui pembentukan berbentuk cincin molekul). Setelah gyrase dihambat, bakteria berjangkit tidak lagi dapat membiak. Mereka mati. Walaupun enoxacin umumnya dianggap cukup efektif dan memiliki spektrum aktivitas yang luas, tidak boleh digunakan untuk melawan semua bakteria. Keberkesanannya sangat rendah terhadap bakteria supercategory cocci, yang termasuk yang terkenal patogen streptokokus, pneumokokus dan staphylococci. Sebagai tambahan, enoxacin menjadi kurang penting dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana wakil baru dari kelas bahan aktif yang sama (contohnya, levofloxacin or Ciprofloxacin) mempunyai kesan farmakologi yang lebih kuat. Berbanding dengan enoxacin, ini mempunyai potensi interaksi yang lebih rendah dan kesan bakteria yang lebih kuat. Enoxacin diambil secara lisan dan dipasarkan dalam bentuk salutan filem tablet. Penyediaan yang mengandungi bahan aktif boleh didapati dengan preskripsi sahaja.

Penggunaan dan penggunaan perubatan

Enoxacin digunakan untuk jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang mudah diserang enoxacin. Ini termasuk beberapa bakteria gram negatif. Petunjuk perubatan untuk enoxacin termasuk jangkitan pada saluran kencing, buah pinggang, atau prostat. Sebagai tambahan, enoxacin diresepkan untuk gonorea (dikenali sebagai "gonorea"). Ia juga digunakan untuk jangkitan kuman pada bahagian atas dan bawah saluran pernafasan, termasuk telinga, hidung dan tekak. Oleh kerana keberkesanannya hanya rendah, tidak ada petunjuk untuk jangkitan tersebut, yang disebabkan oleh pneumokokus, streptokokus or staphylococci. Sejak kebanyakan radang paru-paru diperoleh di luar hospital disebabkan oleh pneumokokus, biasanya tidak ada preskripsi untuk enoxacin dalam kes ini. Walau bagaimanapun, enoxacin digunakan tanpa sekatan untuk kulit jangkitan atau radang kulit. Dos sediaan yang mengandungi enoksasin berbeza-beza bergantung pada penyakit yang hendak dikawal. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, dua hingga empat tablet diambil setiap hari dan diresepkan selama tujuh hingga 14 hari. Untuk menjadi senang di perut, ia harus diambil dengan atau tidak lama selepas makan.

Risiko dan kesan sampingan

Enoxacin tidak boleh diberikan sekiranya terdapat hipersensitiviti terhadap bahan aktif. Ubat ini juga tidak boleh diambil sekiranya terdapat alahan kepada anggota kumpulan fluoroquinolone yang lain (contohnya, norfloxacin, levofloxacin, Ciprofloxacin, Atau ofloxacin) atas sebab keselamatan. Kontraindikasi (kontraindikasi perubatan) juga wujud pada kanak-kanak dan remaja dalam fasa pertumbuhan. Dalam kumpulan ini, tidak ada bukti yang mencukupi mengenai keselamatan penggunaan. Kontraindikasi juga terdapat pada epilepsi dan pesakit dengan kreatinin pelepasan kurang daripada 30 ml / min. Kesan sampingan yang tidak diingini mungkin berlaku semasa rawatan dengan enoxacin. Taburan statistik mereka adalah seperti berikut:

  • Hilang selera makan dan cirit-birit, ketinggian hati enzim, dan kulit reaksi (contohnya, ruam ringan) berlaku sangat kerap (pada lebih daripada satu daripada 10 orang yang dirawat).
  • Kerap (dalam lebih dari satu dari 100 yang dirawat), perut ketidakselesaan, muntah, dan loya berlaku. Walau bagaimanapun, peningkatan dalam serum kreatinin tahap dan tindak balas anafilaksis juga mungkin berlaku selepas enoxacin pentadbiran.
  • Kadang-kadang (di lebih daripada satu dari 1,000 orang dirawat), anemia boleh berkembang. Visual dan rasa gangguan dan sakit perut juga boleh difikirkan.
  • Jarang (di lebih daripada satu dari 10,000 yang dirawat tetapi kurang dari satu dari 1,000), reaksi kulit yang teruk (contohnya, Sindrom Stevens-Johnson atau sindrom Lyell) berlaku. Juga jarang berlaku pergolakan dan fotofobia.
  • Jarang sekali (kurang dari satu dari 10,000 yang dirawat), mengantuk, sawan, dan hiperglisemia.