Latihan untuk patah pergelangan kaki

Bergantung pada sejauh mana buku lali tulang sendi, klasifikasi dan sewajarnya rawatan ditentukan. Penting untuk klasifikasi mengikut patah AD adalah ketinggian patah. Dalam kes A dan B patah, kaki dilindungi dalam kasut Lightcast atau Vacoped selama 6 minggu. Pesakit ini dibenarkan minum 15-20kg dalam 6 minggu pertama, yang diamalkan sejurus selepas rawatan dengan ahli fisioterapi. Mulai minggu ke-7, bergantung pada kesakitan, berat boleh dinaikkan menjadi berat penuh.

latihan

Latihan untuk buku lali patah bergantung pada fasa penyembuhan luka. Pada fasa awal, perawatan harus diambil di kedua-dua pilihan rawatan untuk memastikan bahawa tidak ada pergerakan yang terjadi di bahagian atas buku lali sendi. Untuk mengelakkan bengkak, kaki dapat diangkat dan disokong oleh manual limfa saliran ahli terapi.

Untuk maklumat lebih lanjut sila rujuk artikel:

 • Tekanan selepas patah pergelangan kaki
 • PNF (Kemudahan Neuromuskular Proprioceptive)
 • Fisioterapi untuk patah pergelangan kaki
 • Dinamika Spiral
 1. Untuk melatih fasa sokongan sementara berlari, anda boleh memulakan secara langsung dengan sokongan latihan kekuatan. Ini dapat dilakukan dengan menggunakan penyokong di pinggir tempat tidur atau kerusi belakang dengan tangan anda. Untuk mengelakkan tekanan pada kaki, ahli terapi dapat membantu mencapai ketegangan otot di pepenjuru badan (corak PNF).

  Pesakit meregangkan dengan lengan "ke atas ke luar" terhadap rintangan yang ditetapkan (misalnya melalui dinding atau tangan terapis) dan dengan itu memastikan bahawa ketegangan berjalan ke seberang yang terkena kaki.

 2. PNF adalah teknik rawatan terapeutik dan merangkumi pergerakan 3 dimensi yang khas dalam kehidupan seharian. Dengan teknik rawatan ini, selain mobilisasi, kekuatan juga dapat ditingkatkan. Ini menangani bahagian hujung tangan, siku dan bahu, serta pinggul, lutut dan kaki, sehingga ketegangan lengkap tercipta.

  Teknik ini berjalan ke arah pergerakan dan pengaturan tertentu. Sekiranya kaki tidak dalam beban, itu tidak dapat dimasukkan dalam gerakan, tetapi PNF kaki Corak boleh dilakukan untuk otot pinggul dan lutut. Ahli terapi membimbing kaki menjadi lenturan akhir, putaran luar dan penculikan atau lenturan, putaran dalaman dan penambahan (kombinasi mesti dipatuhi menurut PNF), di mana lutut juga dilenturkan dan kaki dibiarkan dalam kedudukan neutral.

  Kemudian dia mengembalikan kaki ke kedudukan yang diregangkan dan mengulangi prosedur sehingga pesakit dapat melakukan pergerakan sepanjang tanpa kesalahan. Untuk mencapai ketegangan otot, ahli terapi membiarkan pesakit melakukan arah pergerakan secara bebas dan juga memberikan daya tahan pada arah pergerakan tertentu. Pesakit juga dapat melakukan senaman tanpa daya tahan dipandu untuk mengelakkan kehilangan kekuatan yang besar di kaki.

 3. Selain teknik PNF, latihan seperti menunggang basikal berbaring tanpa melibatkan kaki sesuai untuk mengekalkan kekuatan otot.

  Selagi beban tidak diizinkan, tidak boleh dilakukan latihan dengan tekanan di atas kaki, seperti lenturan lutut atau jambatan.

> Jika beban dilepaskan dan skru set dikeluarkan, semua latihan dari latihan kekuatan dapat dilaksanakan dengan teliti. Penting juga untuk memastikan corak gaya berjalan yang baik, kerana mungkin berlaku sekatan pergerakan. Ini dapat dipulihkan dengan latihan kiprah.

Gerakan bergolek harus dipraktikkan secara sedar dan di hadapan cermin. Untuk meningkatkan proprioception dan mobiliti, latihan di permukaan yang tidak rata disyorkan. Latihan sedemikian boleh didapati dalam artikel Penyelarasan and Seimbang Latihan.

Begitu juga, kestabilan dapat ditingkatkan dengan menggunakan kaki yang lain ketika pergerakan tentakel dilakukan. Latihan tidak boleh dilakukan lebih jauh kesakitan dan perjalanan penyembuhan luka harus dibincangkan dengan doktor. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel:

 • Latihan untuk patah pergelangan kaki
 • Tekanan selepas patah pergelangan kaki