Hydroxycobalamin: Fungsi & Penyakit

Hydroxycobalamin adalah salah satu bahan yang terdapat secara semula jadi di vitamin B12 kompleks. Ia boleh ditukar menjadi adenosilcobalamin bioaktif (koenzim B12) dengan mudah oleh metabolisme badan melalui beberapa langkah. Hydroxycobalamin lebih sesuai daripada sebatian lain dari kompleks B12 untuk mengisi semula kedai B12 di dalam badan. Ia menjalankan fungsi dalam darah pembentukan dan pembahagian sel dan dianggap sebagai penyahtoksin di hidrogen keracunan sianida (HCN).

Apa itu hidroksikobalamin?

Hydroxycobalamin (vitamin B12b), juga dikenali sebagai hidroksokobalamin, adalah salah satu bentuk koenzim B12 yang tidak aktif secara biologi yang dapat ditukarkan oleh metabolisme badan melalui sianokobalamin menjadi adenosilcobalamin aktif biokimia (koenzim B12). Cyanocobalamin - walaupun juga tidak aktif secara biokimia - disebut sebagai yang sebenarnya vitamin B12. Hydroxycobalamin, yang berlaku secara semula jadi dalam banyak makanan - terutamanya makanan haiwan - sangat sesuai untuk penyimpanan di dalam badan. Formula molekul kimia C62H89CoN13O15P mendedahkan pusat kobalt atom, atau ion kobalt, dengan muatan positif satu hingga tiga kali ganda dalam struktur kompleks. Cobalamins adalah satu-satunya produk semula jadi yang dikenali dengan pusat terbina dalam kobalt ion, yang merupakan ciri semua cobalamin. Hydroxycobalamin tidak dapat disintesis oleh metabolisme tubuh sendiri, tetapi dimakan dengan makanan. Sebagai asetat, sebatian organometalik hidrokobalamin membentuk jarum seperti kristal berwarna merah pekat, atau platelet yang mudah larut dalam air (20 g / l). The takat lebur ialah lebih daripada 300 darjah celcius.

Fungsi, tindakan dan tugas

Fungsi utama yang dilakukan oleh koenzim bioaktif B12 (adenosylcobalamin) dalam metabolisme manusia adalah penyertaannya sebagai koenzim dalam methionine metabolisme. Ia berfungsi di methionine sintase untuk menjana semula S-adenosylmethionine (SAM) dan untuk membentuk metionin dengan remetilasi berbahaya homocysteine. Fungsi penting kedua koenzim B12 adalah penyertaannya dalam fungsi enzim methylmalonyl-CoA mutase (MCM). MCM mempunyai peranan penting dalam metabolisme sebilangan asid amino, asid lemak dan kolesterol tertentu. Fungsinya memainkan peranan khas dalam replikasi atau sintesis helai DNA dan RNA yang diperlukan semasa pembahagian sel dan memberi kesan pada pembentukan eritrosit (merah darah sel) dan dalam pembentukan tisu saraf. Hydroxycobalamin, walaupun dalam bentuknya yang tidak diubah suai, mempunyai fungsi khusus yang tidak dimiliki oleh cobalamin bioaktif lain. Ini adalah fungsi depotnya yang sangat baik dan kemampuannya untuk mengambil alih kumpulan sianida. Oleh itu, bahan tersebut mempunyai kesan penyahtoksin pada kes hidrogen keracunan sianida, keracunan asap dan berkesan dalam menyahtoksin badan semasa rokok pemberhentian. Di samping itu, hidroksikobalanin bertindak sebagai pembersih radikal NO yang berkesan. Ini adalah bentuk pengoksidaan khas tekanan dan disebut sebagai tekanan nitrosatif. Hydroxycobalamin mampu menjadikan radikal TANPA tidak berbahaya. Tidak seperti oksida nitrik (TIDAK), yang melakukan fungsi fisiologi penting sebagai neurotransmitter, TANPA radikal dan peroksinitit yang terbentuk daripada produk degradasi berbahaya.

Pembentukan, kejadian, sifat, dan tahap optimum

Hydroxycobalamin disintesis secara eksklusif oleh pelbagai mikrob, terutamanya bakteria. Sebilangan besar mikroba mampu mensintesis vitamin B12b dijumpai sebagai symbionts di perut hutan ruminan atau di usus besar herbivora lain, sehingga pada yang terakhir, vitamin B12 bekalan dijamin oleh simbiosis dengan penghasilannya bakteria. Sebilangan kecil penghasil cobalamin bakteria dalam usus besar manusia, serta omnivora dan karnivor, tidak menunjukkan pengaruh terhadap bekalan hidroksikobalamin, kerana hidroksikobalamin hanya dapat diserap dalam usus kecil, iaitu bahagian usus sebelum usus besar, dan oleh itu dikeluarkan tidak digunakan. Jumlah yang boleh diserap vitamin B12b dijumpai terutamanya dalam produk daging, terutama pada ikan dan jeroan (mis hati). Jumlah yang lebih kecil masih terdapat di susu dan produk tenusu. Makanan tumbuhan hampir tidak mengandungi hidroksikobalamin, kecuali dalam asid laktik produk yang ditapai seperti sauerkraut dan dalam beberapa kekacang. Separuh hayat biologi cobalamin dalam badan adalah 450 hingga 750 hari. Vitamin ini terus dilepaskan ke dalam usus kecil dengan bile asid, tetapi sebahagian besarnya diserap semula dalam ileum terminal dengan bantuan faktor intrinsik. Oleh itu, jumlah keperluan orang dewasa hanya sekitar 2.5 hingga 3 µg / hari. Dengan simpanan vitamin B12 yang diisi semula, kekurangan dapat diimbangi oleh tubuh selama beberapa tahun, sehingga gejala kekurangan mungkin tidak terlihat hingga terlambat dalam beberapa kes.

Penyakit dan gangguan

Kekurangan cobalamin mempengaruhi banyak proses metabolik. Gejala utama kekurangan vitamin B12 dilihat di anemia, anemia, dan masalah neurologi. Pada dasarnya, kekurangan vitamin B12 dapat berkembang disebabkan oleh kekurangan bekalan jangka panjang, seperti yang berlaku pada vegan yang benar-benar menjauhkan diri dari memakan produk haiwan. Lebih biasa daripada kekurangan bekalan vitamin, kekurangan berlaku kerana gangguan penyerapan dalam usus kecil. Penyakit autoimun yang terkenal, berbahaya anemia, disebabkan oleh pemusnahan sel parietal secara beransur-ansur di gastrik mukosa yang mensintesis protein tertentu, faktor intrinsik, dalam perlindungan yang hidroksikobalamin bertahan dari saluran usus yang tidak dicerna untuk diserap dalam ileum terminal. Faktor lain yang membawa menurun penyerapan vitamin termasuk kesan sampingan dari asid gastrik menghalang dadah dan penggunaan nitrous oksida sebagai ubat bius. Sebaliknya, dengan bekalan biasa dan normal penyerapan, kekurangan boleh disebabkan oleh peningkatan keperluan, yang dapat terjadi, misalnya, pada kronik tekanan situasi, di nikotin penyalahgunaan, dan juga berlebihan alkohol penggunaan.