Diagnostik Iris: Kajian Kritikal

Iris diagnostik sangat kontroversial sebagai prosedur diagnostik. Berikut ini, anda akan mengetahui titik kritik mana yang sering dikemukakan dan bagaimana kritikan tersebut iris diagnostik harus dinilai.

Kritikan yang dibenarkan terhadap perubatan ortodoks

Di kalangan doktor ortodoks, iris diagnostik tidak menemui penyokong. Sebaliknya, doktor dan saintis berulang kali menunjukkan bahawa idea di sebalik diagnostik iris adalah salah dan tidak mempunyai asas saintifik.

Tidak ada saluran saraf yang menghubungkan seluruh badan dengan iris. Titik warna dan struktur yang berbeza, yang semestinya penting dalam diagnostik iris, adalah variasi normal iris yang sihat dan bukan tanda penyakit yang bebas.

Sudah tentu, terdapat banyak perubahan patologi iris. Ini termasuk "lubang" kongenital di iris, yang disebut iris colombs, serta tumor ganas pada iris. Walau bagaimanapun, perubahan ini tidak bergantung dan bukan tanda-tanda perubahan pada organ lain.

Diagnostik iris - tugas terbalik?

Titik kritikan utama kedua oleh doktor ortodoks terletak pada penugasan bahagian badan ke iris. Pemetaan langsung organisma pada iris tidak mungkin dilakukan, jika hanya kerana saluran saraf saraf tunjang bersilang setelah memasuki otak dan dengan itu berjalan betul-betul terbalik cermin.

Tuntutan pakar diagnostik iris bahawa separuh kanan badan memproyeksikan ke iris kanan dan separuh kiri badan memproyeksikan ke iris kiri sehingga tidak mempunyai asas anatomi.

Amaran dari lembaga penasihat ilmiah

Terdapat juga kritikan terhadap diagnosis iris kerana prinsip-prinsip diagnostiknya tidak seragam, dan dalam percubaan berulang wakil-wakil doktrin diagnostik iris yang berbeda tiba pada diagnosis yang sangat berbeza pada pasien yang sama. Kedudukan organ terdapat di tempat yang berlainan pada 20 peta iris yang berlainan peredaran untuk diagnosis.

Oleh itu, lembaga penasihat saintifik Persatuan Perubatan Jerman memberi amaran terhadap prosedur ini dan variannya murid diagnostik, kerana kemungkinan salah diagnosis. Terlebih lagi, terdapat sebilangan kes yang didokumentasikan secara hakim di mana salah diagnosis oleh iris diagnostik menyebabkan kematian pesakit.

Di samping itu, beberapa kajian klinikal gagal menunjukkan bahawa ketepatan diagnostik iris lebih tinggi daripada kebetulan.

Pemeriksaan penanggung insurans juga tidak menyokong prosedur diagnostik ini: secara serentak, mereka berpendapat bahawa komuniti yang diinsuranskan tidak boleh dibebani dengan kos prosedur yang jelas tidak membenarkan sebarang kenyataan dibuat mengenai keadaan kesihatan.

Kesimpulan: diagnostik iris tidak boleh menjadi prosedur diagnostik tunggal

Sama ada biru, hijau, coklat, berbintik-bintik atau berbintik-bintik, iris adalah ciri individu setiap orang. Ia tidak dapat dibezakan dengan cap jari dan digunakan dalam teknologi keselamatan sebagai ciri pengenalan yang unik untuk alasan ini.

Ini sama sekali mustahil jika iris berubah bergantung pada keadaan kesihatan. Walau bagaimanapun, kedua-dua anatomi iris dan strukturnya tetap stabil, sama seperti garis telapak tangan.

Diagnostik iris dengan sendirinya tidak berbahaya - mata dilihat dengan kaca pembesar atau difoto. Walau bagaimanapun, mereka yang bergantung pada diagnostik iris sebagai satu-satunya prosedur diagnostik mereka berisiko untuk mengabaikan penyakit dan meletakkannya kesihatan berisiko.