Kekurangan Zat Besi: Punca dan Gejala

Kekurangan zat besi adalah salah satu gejala kekurangan yang paling biasa di seluruh dunia: kira-kira 30 peratus, atau lebih daripada dua bilion orang, terjejas. Wanita khususnya tergolong dalam kumpulan risiko. Tetapi bahkan penolakan sepenuhnya dari daging dan produk ikan membahayakan bekalan unsur jejak yang penting.

Untuk apa badan memerlukan zat besi?

Besi adalah unsur jejak penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh sendiri. Ia sangat penting untuk pembentukan warna merah darah pigmen hemoglobin dan dengan itu pengangkutan oksigen. tetapi besi juga sangat penting bagi tubuh sebagai komponen pembangkit tenaga di dalam sel dan enzim.

Berapa banyak besi yang diperlukan seseorang?

Keperluan untuk besi sehari hasil daripada kehilangan zat besi harian melalui peluh, air kencing dan najis dan berjumlah antara satu hingga dua miligram. Wanita kehilangan zat besi tambahan dalam tempoh mereka.

Walau bagaimanapun, tidak cukup untuk mengambil hanya satu atau dua miligram zat besi setiap hari. Ini kerana badan hanya dapat menggunakan sekitar 10 hingga 15 peratus zat besi dalam makanan. Atas sebab ini, Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) mengesyorkan pengambilan zat besi harian antara 10 dan 15 miligram sehari untuk remaja dan orang dewasa. Kanak-kanak harus mengambil 8 hingga 15 miligram zat besi sehari, ibu hamil 30 miligram dan ibu menyusu 20 miligram.

Punca kekurangan zat besi

Paling baik, zat besi pemakanan memenuhi keperluan normal. Sekiranya ini meningkat, contohnya semasa mengandung atau berat haid, Sebuah kekurangan zat besi berlaku. Di samping itu, ketidaksesuaian antara keperluan besi dan bekalan besi juga boleh menyebabkan sebab lain.

 • Peningkatan keperluan: Semasa mengandung dan penyusuan, dalam banyak kes, peningkatan keperluan zat besi tidak dapat dikompensasi melalui makanan. Dalam kes ini, pengambilan zat besi tablet ia perlu. Juga kanak-kanak dalam fasa pertumbuhan dan akil baligh memerlukan lebih banyak zat besi.
 • Pengambilan zat besi terlalu sedikit: orang yang tidak makan makanan haiwan sering kali menurunkan kadar zat besi. Makanan nabati mengandung cukup zat besi, tetapi hanya dapat digunakan oleh tubuh dengan buruk.
 • Kehilangan zat besi: pendarahan haid yang berat, pendarahan yang berpanjangan kerana bisul, kronik keradangan di saluran gastrousus atau pendarahan buasir membawa kepada kehilangan besi. Dengan sukan yang tinggi tekanan, kehilangan mineral and unsur surih meningkat melalui buah pinggang dan peluh.

Adakah anda mengalami kekurangan zat besi?

Gejala pertama kekurangan zat besi

Tubuh dapat mengimbangi sebiji kekurangan zat besi dalam jangka masa tertentu, gejala sudah muncul pada tahap ini. Ini termasuk, sebagai contoh:

 • Rambut dan kuku rapuh
 • Kulit kering
 • Sudut mulut pecah-pecah
 • Perubahan mukosa pada mulut dan esofagus
 • Membakar lidah

Gejala anemia

Sekiranya bilangan oksigen-membawa merah darah sel menjadi semakin kurang, yang oksigen bekalan ke sel juga merosot. Oleh itu, jika badan mempunyai zat besi yang terlalu sedikit untuk jangka masa yang lama, anemia berlaku dengan gejala khas:

 • Keletihan berterusan
 • Pengurangan prestasi
 • Kurang tumpuan
 • Kesucian
 • Pening
 • Sakit kepala
 • Kesemutan di tangan dan kaki

Organisma secara amnya menjadi lebih mudah diserang penyakit.

Cara mendapatkan cukup zat besi - 5 petua!

Lima petua ini dapat membantu anda menyediakan besi jam tangan dengan cukup besi:

 1. Tiga hingga empat kali seminggu sebahagian daging tanpa lemak.
 2. Biji-bijian dan kekacang seperti lentil atau kacang putih memberikan zat besi dan lain-lain yang berharga mineral.
 3. Gabungkan makanan dengan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C, seperti paprika, kubis Brussels, sauerkraut atau kentang, atau nikmati segelas jus oren bersama makanan anda.
 4. Untuk makanan kaya zat besi yang terbaik untuk dielakkan kopi, teh dan susu. Jauhkan sekurang-kurangnya setengah jam lagi!
 5. Sekiranya berlaku kekurangan zat besi jus darah herba, ambil tambahan!