Mangan: Interaksi

Interaksi mangan dengan mikronutrien lain (bahan penting):

Kalsium

Menurut beberapa kajian, kalsium suplemen pada kadar 500 mg / hari menurun bioavailabiliti of mangan, dengan kalsium fosfat dan karbonat mempunyai kesan terbesar dan kalsium dari susu mempunyai kesan paling sedikit; beberapa kajian lain menunjukkan hanya kesan minimum pengambilan kalsium mangan metabolisme.

Magnesium

Mangan penyerapan berkurang dengan magnesium suplemen kira-kira 200 mg / hari.

fosfat

Fosfat diet, seperti daging yang disembuhkan, keju yang diproses, dan minuman ringan, merosakkan usus penyerapan mangan.

Besi

Terdapat saling menghalang penyerapan mangan dan besi → besi dan mangan bersaing untuk mekanisme penyerapan dan pengangkutan yang sama, sebagai contoh, transporter logam divalen-1 (DMT-1).

  • Penyerapan mangan dari makanan berkurang dengan peningkatan kandungan zat besi diet kerana ekspresi DMT-1 diatur dalam enterosit (sel-sel epitel usus kecil)
  • Menurut Davis dan Greger (1992), suplemen zat besi-60 mg / hari selama 4 bulan-dikaitkan dengan penurunan kadar mangan serum dan penurunan aktiviti superoksida dismutase (MnSOD) yang bergantung pada mangan dalam leukosit (sel darah putih), menunjukkan penurunan mangan status
  • individu besi bekalan adalah faktor utama yang mempengaruhi mangan bioavailabiliti. Jika kekurangan zat besi berlaku, penyerapan mangan mungkin meningkat 2-3 kali ganda kerana peningkatan ekspresi DMT-1 pada enterosit. "Penuh besi kedai ”- boleh diukur berdasarkan serum feritin Tahap (protein penyimpanan besi) - di sisi lain, dikaitkan dengan penurunan pengambilan mangan usus - disebabkan oleh penurunan regulasi (downregulation) sintesis DMT-1 sel. Mengingat fakta bahawa simpanan besi yang lebih tinggi umumnya dapat dikesan pada lelaki berbanding wanita, lelaki pada umumnya menyerap lebih sedikit mangan daripada wanita.

Cobalt

Cobalt dan mangan mengganggu penyerapan usus antara satu sama lain kerana kedua-dua logam peralihan menggunakan DMT-1.

Asid fitik, asid oksalik, tanin.

Phytate dari bijirin, kekacang, dan lain-lain, oksalat, misalnya, dari kubis sayur-sayuran, bayam dan keledek, dan tanin dari teh mengurangkan bioavailabiliti mangan.

Lanjut

Di samping itu, pengambilan berlebihan serat pemakanan, daripada unsur surih kadmium dan tembaga, diperhalusi karbohidrat seperti perindustrian gula dan produk tepung putih, serta meningkat alkohol penggunaan juga membawa untuk mengurangkan penyerapan mangan. Begitu juga dengan penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti magnesium-mengandungi antasid (meneutralkan perut asid), julap (julap), dan antibiotik, dikaitkan dengan gangguan penyerapan mangan usus setelah diambil bersama dengan makanan yang mengandung Mn atau tambahan.

Berbeza dengan faktor yang disenaraikan di atas, susu meningkatkan ketersediaan bio mangan.