Migrain semasa mengandung | Fisioterapi untuk migrain

Migrain semasa mengandung

Semasa mengandung, jumlah migrain serangan bertambah baik bagi banyak pesakit yang menderita migrain. Ini mungkin disebabkan oleh perubahan hormon mengimbangi semasa mengandung. Sekiranya migrain serangan berlaku walaupun begitu, terdapat pelbagai cara untuk mengatasinya.

Oleh kerana pengambilan ubat sangat terhad kerana mengandung dan terutamanya dikurangkan menjadi parasetamol dan mungkin ibuprofen, mereka yang terjejas mesti mengambil alternatif migrain rawatan. Ini termasuk berundur ke bilik yang tenang dan gelap, urut, kelonggaran latihan, latihan autogenik dan mengelakkan pencetus individu (seperti tekanan, makanan tertentu, bunyi kuat, dll.).

Ringkasan

Secara keseluruhan, fisioterapi memainkan peranan utama, terutama dalam profilaksis migrain. Walau bagaimanapun, ia juga dapat membantu mengurangkan masalah pesakit kesakitan semasa akut serangan migrain. Terutama kesan santai mempunyai pengaruh yang besar.

Semasa terapi, pesakit mendapat kesedaran tubuh yang lebih baik dan dengan itu dapat menyumbang kepada pencegahan migrain sendiri dan melawannya kesakitan dalam kes akut. Semasa terapi migrain, ahli fisioterapi yang berpengalaman akan mengembangkan rancangan terapi yang disesuaikan dengan pesakit.