Terapi Muzik: Rawatan, Kesan & Risiko

Muzik terapi menggunakan kesan penyembuhan muzik untuk mengurangkan dan menyembuhkan pelbagai penyakit, baik fizikal dan psikologi. Ini adalah disiplin ilmiah yang berorientasikan latihan dalam bentuk muzik apa pun terapi.

Apa itu terapi muzik?

Dengan penggunaan muzik yang disengajakan, sama ada alat muzik, instrumental, atau bentuk muzik lain, tujuannya adalah untuk menyokong, mempromosikan, mengekalkan, dan, paling baik, memulihkan sepenuhnya mental, fizikal, dan spiritual kesihatan. Dengan penggunaan muzik yang disasarkan, baik itu muzik instrumental, nyanyian atau bentuk persembahan muzik lain, mental, fizikal dan spiritual kesihatan harus disokong, dipromosikan, dikekalkan dan, paling baik, dipulihkan sepenuhnya. Muzik dalam semua aspeknya dapat memberi kesan penyembuhan pada masa kini dianggap tidak dapat dipertikaikan. Sebagai bentuk terapi digunakan secara langsung pada manusia dan haiwan, terapi muzik selalu berorientasikan latihan, tetapi berdasarkan kepada standard saintifik. Secara semula jadi terdapat interaksi yang erat antara terapi muzik dan disiplin ilmiah lain, misalnya perubatan, psikologi atau pedagogi. Terapi muzik hanyalah istilah kolektif, a generik istilah untuk pelbagai konsep terapi muzik yang telah dikembangkan selama berabad-abad. Secara semula jadi, terapi muzik dapat digambarkan sebagai bentuk psikoterapi kerana secara langsung mempengaruhi mood pesakit. Terapi muzik digunakan untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan kejayaan yang besar. Tidak mustahak untuk kejayaan terapi muzik sama ada pesakit cenderung muzik atau tidak. Terapi muzik sebagai bidang pengajian yang terpisah di universiti-universiti Jerman hanya ada sejak pertengahan tahun 1970-an. Di samping kursus pengajian penuh di universiti sains gunaan dengan pilihan sarjana dan sarjana sebagai ahli terapi muzik, kursus pengajian sambilan juga boleh diambil. Banyak ahli terapi muzik lulusan, yang bekerja secara klinikal atau dalam praktik swasta, mempunyai kepakaran dalam bidang terapi muzik.

Fungsi, kesan dan matlamat

Walaupun terapi muzik sebagai cabang sains yang terpisah masih cukup muda, permulaan bentuk terapi ini bermula sejak beberapa lama. Penemuan dari empirisme ini hampir semuanya berjaya memasuki aplikasi profesional terapi muzik hari ini. Secara tidak sedar, muzik selalu dimasukkan dalam perawatan sebagai ritual penyembuhan oleh semua orang. Muzik membangkitkan kenangan dan mempunyai kesan langsung pada mood dan keadaan emosi. Dengan memfasilitasi akses ke bawah sedar, proses penyembuhan dapat dimulai pada tahap psikologi yang mendalam. Kesannya jauh melebihi kesannya plasebo, yang dapat dibuktikan tanpa keraguan dalam beberapa kajian rawak. Bagaimanapun, muzik adalah bahagian penting dalam rawatan perubatan sehingga abad ke-19. Selepas itu, kepentingannya sebahagian besarnya hilang di Eropah dan hanya mendapat perhatian setelah berakhirnya Perang Dunia II, kemudian dengan nama terapi muzik. Hari ini, aplikasi perubatan terapi muzik profesional berlaku sebagai konsep integratif dalam kerangka terapi multimodal. Dalam psikiatri, neurologi, geriatrik atau pediatrik, terapi muzik tidak pernah digunakan sebagai satu-satunya terapi, tetapi selalu tertanam dalam konsep terapi kaedah rawatan yang berbeza. Walau bagaimanapun, terapi muzik sama dengan bentuk terapi yang lain dan tidak hanya difahami sebagai menambah kepada mereka. Sesi terapi muzik boleh ditawarkan kepada semua kumpulan umur orang dalam terapi individu atau kumpulan. Dalam rawatan rawat inap secara penuh atau sebahagian, terapi muzik ditawarkan sebagai bentuk terapi bebas, terutama dalam bidang pediatrik. Dalam rawatan pesakit luar, terapi muzik ditawarkan di pejabat terapi terapi muzik atau pusat pedagogi sosial. Terapi muzik juga telah masuk ke dalam katalog faedah berkanun kesihatan insurans. Oleh itu, pesakit yang mempunyai insurans kesihatan berkanun dapat memanfaatkan terapi muzik dalam beberapa sesi terapi, walaupun setelah preskripsi dikeluarkan oleh doktor yang hadir. Kejayaan rawatan yang sangat mengagumkan telah dicatatkan dengan anak-anak, kerana mereka masih mempunyai akses yang rapi, tidak berat sebelah dan mudah ke segala bentuk muzik. Kanak-kanak tidak begitu peduli jika nota salah atau gendang tidak tepat pada waktunya. Telah diketahui bahawa muzik memicu dorongan semula jadi untuk bergerak pada anak-anak. Justru keadaan inilah yang memanfaatkan terapi muzik sekiranya berlaku kelewatan perkembangan, pencerobohan, autisme atau masalah pertuturan. Sebagai contoh, pada orang dewasa, fokus terapi terapi muzik adalah untuk mengatasi penyakit kronik dengan lebih baik kesakitan sindrom atau trauma fizikal atau psikologi. Dalam onkologi, sesi terapi muzik digunakan untuk melegakan tekanan selepas kemoterapi dan terapi radiasi. Terapi muzik juga menjadi sangat diperlukan dalam pemulihan strok pesakit.

Risiko, kesan sampingan, dan bahaya

Secara semula jadi, terapi muzik mempunyai sedikit potensi risiko atau kesan sampingan. Sekiranya percubaan terapi gagal, ahli terapi muzik akan mengubah pendekatan rawatan dan menggunakan nyanyian, nada, dan gaya muzik yang lain. Keutamaan peribadi pesakit juga diambil kira. Selalunya, gabungan permainan dan nyanyian instrumental juga diperlukan untuk mencapai kejayaan terapeutik, yang jarang berlaku selepas sesi pertama. Oleh itu, pesakit mesti bersabar sehingga keluhan mereka dapat diatasi. Sudah pada sesi pertama, pesakit akan menyedari apakah konsep terapi muzik yang dipilih untuknya secara keseluruhannya koheren atau tidak. Oleh kerana pengaruh muzik di bawah sedar, turun naik emosi dan ledakan emosi yang kuat dapat berlaku semasa sesi terapi, yang mesti diperhatikan dengan teliti oleh ahli terapi. Kadang kala perlu untuk menghentikan terapi, sekurang-kurangnya untuk sementara waktu, dan menyambungnya semula di kemudian hari. Metodologi penyelidikan kualitatif yang disebut adalah lebih sukar dalam terapi muzik berbanding langsung dengan sains lain. Ini disebabkan oleh reaksi berbeza setiap individu terhadap terapi muzik. Walaupun begitu, pendekatan seni-analog yang disebut digunakan untuk cuba menyeragamkan aliran proses dalam terapi muzik.