Kebas: Punca Lain

Polyneuropathy adalah penyakit periferal sistem saraf yang berkaitan dengan gangguan deria dan mati rasa di tangan dan kaki. Ini dipicu oleh saluran saraf yang jengkel, meradang atau rosak. Bergantung pada penyebab penyakit, mungkin ada gejala lain; sebagai contoh, kelemahan otot sering berlaku.

Polineuropati diabetes

Bentuk khas adalah diabetes polyneuropathy, yang disertai dengan tipikal kencing manis gejala seperti dahaga yang teruk, kerap kencing, dan keletihan dan keletihan. Selain kencing manis, polyneuropathy juga boleh disebabkan oleh kronik penderaan alkohol, keracunan atau jangkitan, antara lain. Sekiranya polyneuropathy adalah penyebab kebas, rawatan bergantung pada bentuk polyneuropathy tertentu.

Cakera Herniated sebagai penyebabnya

Dalam kes a cakera herniated, tekanan pada akar saraf boleh menyebabkan kesakitan di kawasan bekalan saraf masing-masing. Ini sering disertai dengan kesemutan atau rasa mati rasa. Sekiranya gejala seperti itu berlaku, doktor harus selalu berjumpa dengan langkah berjaga-jaga. Dia dapat memeriksa sama ada a cakera herniated ada dan adakah ia harus dirawat secara konservatif atau melalui pembedahan. Walau bagaimanapun, yang terakhir biasanya hanya diperlukan dalam kes yang teruk.

Sebagai tambahan kepada a cakera herniated, masalah lain pada tulang belakang, terutamanya pada tulang belakang serviks, boleh menyebabkan kebas pada tangan, kaki atau pada kulit. Biasanya, rasa kebas kemudian timbul bersamaan dengan sensasi kesemutan yang tidak menyenangkan pada anggota badan yang terkena. Oleh itu, jika anda mempunyai masalah yang berterusan dengan perasaan, anda pasti ingat untuk diperiksa oleh pakar ortopedis.

Pukulan sebagai penyebabnya

Dalam pakej strok, yang otak tidak lagi dibekalkan dengan cukup darah dan oleh itu tidak mencukupi oksigen dan nutrien. Oleh kerana kawasan yang terjejas tidak lagi dapat menjalankan fungsinya, pelbagai gangguan berlaku. Gangguan ini juga boleh merangkumi kegagalan saraf.

Kekurangan saraf boleh menyebabkan lengan atau kaki terasa kebas dan tidak dapat bergerak. Biasanya, kebas seperti itu berlaku hanya pada satu sisi semasa a strok. Gejala lain yang mungkin menunjukkan a strok termasuk sakit kepala, pening, loya, gangguan penglihatan dan pertuturan, dan tanda-tanda kelumpuhan. Sekiranya anda mengesyaki strok, anda mesti segera berjumpa doktor.

Jangkitan, migrain, dan tumor sebagai pencetus

Pelbagai jenis jangkitan dengan bakteria or virus boleh mencetuskan rasa kebas di badan. Jangkitan seperti itu termasuk sirap or Lyme penyakit, sebagai contoh. Bergantung pada jenis dan keparahan jangkitan, doktor yang merawat akan memberi ubat yang sesuai; jangkitan bakteria biasanya dirawat dengan antibiotik.

Rasa kebas pada kepala atau wajah sering menjadi pertanda a migrain serang. Selain itu, perasaan kebas seperti itu juga dapat menunjukkan gangguan peredaran darah dan ketumbuhan di otak, serta kegelisahan atau serangan panik. Di muka, kebas juga boleh disebabkan oleh terbakar or radang dingin, serta oleh gangguan pada saraf di muka. Multiple sclerosis (MS) juga boleh menyebabkan kebas di muka, juga di lengan atau kaki.

Akhirnya, vitamin Kekurangan B12 juga boleh menyebabkan kebas, yang sering terjadi pada lidah. Selain itu, gangguan deria juga boleh berlaku di tangan dan kaki. Ini adalah kerana vitamin B12 sangat penting untuk kami sistem saraf dan kekurangan boleh membawa kepada gangguan pada sistem saraf pusat. Selain mati rasa, kekurangan seperti itu juga boleh menyebabkan gejala seperti pucat, keletihan dan kepekatan masalah.