Bunga Gairah: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

Passionflower (Latin Passiflora) adalah tanaman pendakian yang berasal dari kawasan yang lebih hangat di Amerika. Spesies Passiflora incarnata digunakan sebagai tanaman ubat, dan daun dan batangnya diminum sebagai teh. Tumbuhan ini berkesan melawan kegelisahan saraf, ketegangan dan kerengsaan, kegelisahan dan beberapa penyakit lain.

Kejadian dan pemupukan minat

Di Eropah, Passiflora incarnata boleh disimpan sebagai tanaman rumah dan mekar dengan indah. Dalam iklim Amerika Latin berkembang kira-kira 500 spesies berbeza bunga semangat, hampir semuanya menghasilkan bunga berbentuk bintang yang sangat indah dan berwarna-warni. Dalam beberapa jenis, bunga ini mempunyai diameter hingga 18 sentimeter. Varieti yang digunakan sebagai tanaman perubatan adalah Passiflora incarnata, yang dedaunannya terdiri dari daun lobus tiga hingga lima jari. Di alam liar, ia terdapat di Mexico dan tenggara Amerika Syarikat, terutama di negeri Louisiana dan Florida yang hangat. Ia boleh berkembang setinggi sepuluh meter dan berkait rapat dengan edif Passiflora yang boleh dimakan. Buahnya adalah markisa, yang mempunyai rasa yang sangat khas dan tinggi vitamin C kandungan. Di Eropah, Passiflora incarnata dapat disimpan sebagai tanaman rumah, berbunga dengan indah. Sejak mekar pada tahun pertama, ia juga dapat menunjukkan kemegahannya di kebun kita dan berfungsi sebagai padang rumput bagi banyak spesies serangga. Ia mekar pada bulan Ogos dan September dan akan membelai beberapa kaki sebelumnya pembekuan hingga mati hingga yang pertama sejuk cuaca. Pada 2011, bunga semangat dinamakan tumbuhan perubatan tahun ini.

Kesan dan aplikasi

Passionflower dari pelbagai jenis Passiflora incarnata flavonoid, terutama apigenin dan luteolin, di daun dan batangnya. Kedua-duanya adalah pigmen tumbuhan yang juga terdapat pada tanaman lain dan terbukti mempunyai khasiat perubatan. Kesan menenangkan passionflower telah terbukti dalam ujian makmal, tetapi cara tindakan yang tepat belum diteliti sepenuhnya. Orang-orang India di Amerika Utara telah menggunakan bunga markisa sebagai tanaman ubat, tetapi akarnya. Infus daun kering telah diketahui sejak abad ke-17 dan bahkan digunakan untuk melawan kegelisahan, histeria and insomnia. Sebagai penenang, tanaman ini juga dapat digunakan untuk masalah perhatian, mood depresi atau melawan rasa takut terbang. Passionflower juga dapat membantu dengan rasa gugup perut, usus sindrom cepat marah dan untuk melegakan gejala menopaus. Untuk tersedia secara komersial dadah, ramuannya diproses sebagai ekstrak ke dalam kapsul or tablet. Walau bagaimanapun, cecair ekstrak, jatuh atau teh juga ada. Sebilangannya adalah persediaan mono tanpa bahan aktif lain, tetapi yang lain adalah kombinasi dengan valerian or hop. Orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun boleh mengambil persediaan ini tanpa perhatian, kerana tidak diketahui kesan sampingan dan kesan pembiasaan. Untuk teh, kira-kira satu hingga dua sudu teh ramuan bunga semangat kering dituangkan dengan mendidih air dan curam selama sepuluh minit. Kira-kira tiga cawan setiap hari memberikan kesan yang ketara. Untuk penggunaan yang tidak rumit, saraf teh juga terdapat dalam beg teh. Tingtur juga boleh dibuat sendiri. Untuk tujuan ini, ramuan passionflower disiram dengan alkohol dan kemudian mesti memasukkan sekurang-kurangnya dua minggu ke dalam bekas yang ditutup. Kemudian tincture dicurahkan dan diisi ke dalam botol gelap. Setiap hari, 10 hingga 50 tetes harus diambil mengikut keperluan. Warna boleh dicairkan dengan air untuk pengingesan. Dalam homeopati, tanaman segar digunakan untuk menyediakan tincture ibu, tetapi sebaliknya bahagian kering tanaman digunakan. Apabila digunakan secara homeopati, sepuluh tetes diambil tiga kali sehari. Sifat penenang, anti-kegelisahan, dan tidur malam yang memikat semangat sangat popular untuk melegakan gejala menopaus.

Kepentingan, rawatan dan pencegahan kesihatan.

Masalah kegelisahan, kegelisahan dan tidur sering kali menjadi penentu kepada situasi kehidupan yang sukar tetapi juga proses perubahan hormon seperti menopaus. Walaupun aduan ini sering dicetuskan oleh masalah lain, mereka memerlukan rawatan yang lembut namun berkesan. Akhirnya, kesukaran peribadi diperburuk oleh tidur dan kegelisahan yang buruk. Spiral ini dapat dipatahkan atau dicegah sama sekali dengan rawatan yang tepat pada masanya dan konsisten. Penyediaan herba dari bunga markisa, tanpa kesan sampingan, dapat memberikan banyak sumbangan untuk mengurangkan apabila digunakan secara berkala. Oleh itu, ia memberikan rasa kesejahteraan yang lebih baik secara keseluruhan yang sering kali memungkinkan penyelesaian atau rawatan masalah lebih awal. Rawatan dengan ekstrak bunga markisa juga dapat dilakukan dalam jangka waktu yang lebih lama dan memberikan pendamping yang bermanfaat bagi kehidupan seharian. Mereka yang merasa lebih tenang, lebih selamat dan juga lebih terjaga selepas tidur yang sihat juga cenderung untuk tidak ketagihan perangsang atau bangun tidur yang tidak sihat dadah. Oleh itu, nafsu penyembuh semula jadi boleh menjadi pendamping dan penolong yang berkesan terhadap kegelisahan batin selama ini tekanan dan fasa hidup yang sukar. Ekstrak Passionflower juga dapat digunakan dengan baik sebagai langkah pencegahan. Sesiapa yang sering menderita profesional atau swasta tekanan boleh menjadi mangsa sindrom burnout. Keadaan keletihan emosi yang melampau ini dapat membawa kepada penyakit psikosomatik, kemurungan malah membunuh diri. Penyembuhan 3 minggu yang kerap dilakukan dengan teh atau tetes passionflower dapat membantu mengatasi dengan lebih baik walaupun dengan situasi tekanan yang berulang. Oleh itu, masuk akal untuk minum teh bunga kegemaran dari farmasi. Mereka yang cenderung keletihan dalam situasi tertekan akan menolong diri mereka untuk tidur lebih nyenyak, ketenangan dalaman dan ketenangan jika digunakan pada waktunya. Dalam rawatan selama 3 minggu, tiga hingga empat cawan teh diminum setiap hari, suam-suam kuku dan paling sedikit sedikit manis, perlahan-lahan dan menghirup sedikit. Ini bukan hanya mengatasi ancaman keletihan, tetapi juga merupakan bantuan semula jadi untuk tidur yang sihat dan damai.