Penyakit kulat

Pengenalan

Penyakit kulat tergolong dalam penyakit berjangkit dan merupakan kumpulan ketiga penyakit berjangkit selain jangkitan bakteria dan virus. Profesion perubatan menggunakan istilah mycosis (Greek: mykes - the fungus) untuk penyakit kulat. Sudah tentu, tidak semua ribuan spesies kulat yang kita tahu berbahaya bagi manusia, tetapi sekitar 180 spesies boleh menyebabkan corak penyakit yang relevan dengan manusia.

Dari sudut pandang perubatan, klasifikasi kulat kasar menjadi kulat filamen (dermatofit), kulat tunas (ragi) dan jamur masuk akal. Kumpulan patogen kulat berbeza dalam beberapa ciri penting daripada patogen lain seperti bakteria or virus, supaya pilihan diagnostik dan terapi mesti disesuaikan dengan penyakit kulat yang berbeza. Kemunculan penyakit kulat bergantung kepada spektrum yang luas.

Penyakit kulat yang paling biasa dijumpai di permukaan dan kulit atau kuku. Mereka dipanggil tinea. Ini termasuk kaki atlet yang mengganggu tetapi tidak berbahaya. Selain mikosis dangkal ini, terdapat juga jangkitan sistemik yang menyerang seluruh badan dan organ dalaman. Ini boleh mengancam nyawa, tetapi berlaku hampir secara eksklusif pada orang yang sakit parah dan lemah berdasarkan penyakit asas lain.

Gejala

Keterukan gejala yang tepat bergantung pada patogen dan gambaran klinikal. Gejala umum penyakit kulat dangkal adalah perubahan kulit. Mereka biasanya kelihatan bulat, tetapi juga kemerahan meresap seperti bintik-bintik.

Kulit mula mengelupas. Bergantung pada keparahan, rembesan putih kekuningan muncul. Di samping itu, mereka yang terkena mengadu gatal yang kadang-kadang teruk, yang seterusnya mendorong penyebaran kulat.

rambut jatuh di tempat berbulu, selaput lendir mungkin menunjukkan lapisan putih. Penyakit kulat yang lebih dalam merosakkan kulit. Sekiranya ia adalah mycosis sistemik, gejala penyakit teruk berlaku seperti demam, sesak nafas, tidak sedarkan diri dan bahkan mati.

Penyakit kulat disebabkan oleh beberapa keadaan yang berbeza. Yang sama antara mereka semua adalah bahawa kulat mesti dapat memasuki badan atau kulit dalam beberapa bentuk dan membiak di sana. Penularan berlaku dengan demikian biasanya melalui hubungan langsung dari manusia ke manusia, ia boleh berlaku juga secara tidak langsung.

Contoh klasik ini adalah atlet kulat kaki, yang mana satu telah diambil di berenang kolam. Kulat, atau spora, masuk ke kulit dan boleh bersarang dan membiak pada lipatan atau retakan kulit terkecil. Sekiranya patogen bersentuhan dengan a darah kapal, jangkitan sistemik dapat berkembang.

Setelah beberapa lama, gejala khas penyakit kulat berkembang. Terdapat sebilangan faktor risiko yang mendorong perkembangan penyakit kulat dangkal. Ini termasuk semua keadaan yang mempengaruhi fungsi penghalang kulit atau mengganggu sistem imun dalam fungsi normalnya.

Biasanya, kencing manis penyakit melitus atau penyakit oklusif arteri perifer (paVk) disebut sebagai faktor pengaruh negatif. Semasa kencing manis, gangguan kepekaan berlaku, sehingga luka kecil pada kaki mungkin tidak diperhatikan. Kerana berkurang darah mengalir dalam konteks paVk, kulit tidak lagi mampu sepenuhnya memperbaiki kerosakan kulit yang kecil, sehingga kulat dapat menembusi dengan lebih mudah.

Kebersihan diri juga merupakan faktor penting dalam perkembangan penyakit kulat. Kekurangan kebersihan boleh menyebabkan penyakit kulat. Sebaliknya, penyakit kulat pada kulit berlaku sama seperti pada orang yang mempunyai tingkah laku kebersihan yang berlebihan.

Kulit secara semula jadi mempunyai mantel pelindung semula jadi, yang mewujudkan persekitaran yang sedikit berasid. Sekiranya ini diserang dengan pencucian berterusan, ini memudahkan patogen menembusi kulit. Dalam beberapa kes, penyakit kulat juga menular melalui udara ketika seseorang menghirup spora yang telah batuk.

Contohnya ialah aspergillosis, yang tidak berlaku pada orang yang sihat. Penyakit kulat yang teruk berlaku pada orang dengan sistem imun yang lemah. Di sini tubuh tidak lagi dapat melawan jangkitan, sehingga tisu dan organ dalam diserang.