Pesto Dari Taman Tanaman Ubat Anda Sendiri

Dadah perubatan konvensional sering terdiri daripada bahan aktif yang dihasilkan secara buatan. Sebaliknya ramuan perubatan dicirikan oleh komposisi seimbang dari banyak bahan aktif semula jadi. Di kebun ramuan perubatan, mereka berkembang tanpa penambahan baja kimia dan racun perosak. Mereka mesti selalu dimakan segar. Oleh kerana ini tidak mungkin dilakukan walaupun terdapat perancangan terbaik, pemeliharaan yang lembut itu menawarkan diri. Disiapkan sebagai pesto dari kebun tanaman perubatan anda sendiri, mereka tidak kehilangan bahan berharga mereka. Mereka boleh digunakan pada bila-bila masa sebagai ubat semula jadi untuk pelbagai penyakit. Yang penting ialah melabelnya dengan sewajarnya.

Tumbuhan di pesto tumbuhan perubatan

Bawang putih liar adalah salah satu ramuan perubatan pertama yang daunnya terbentang ke arah matahari pada musim bunga. Ia mempunyai banyak sifat yang juga terdapat di bawang putih. Walau bagaimanapun, yang kuat bau bukan salah satu daripadanya. Segar bawang putih liar daun boleh dijadikan pesto secara berasingan atau diperkaya dengan walnut atau tomato. Basil juga boleh dipelihara selama berbulan-bulan jika disiapkan sebagai pesto. Adas dan mantel wanita, bijaksana dan yarrow, Serta thyme dan benar chamomile juga antara ramuan perubatan yang sesuai untuk pesto. Pemilihan dapat dilanjutkan dengan banyak bahan lain. Pada prinsipnya, semua ramuan perubatan sesuai untuk penyediaan pesto. Hanya penting bahawa komposisi itu betul. Oleh itu, pengetahuan asas mengenai kesan varieti individu harus diperoleh. Daun layu bukan asas untuk pesto yang berjaya. Muda dan lembut mestilah hijau. Sekiranya anda tidak suka rasa ramuan herba tersebut, sapukan dengan menambahkan walnut, tomato atau buah. Herba liar yang sangat sihat yang sangat sesuai untuk membuat pesto berkembang dimana - mana. Dandelion dan Jelatang dihina oleh banyak tukang kebun amatur kerana rumpai. Namun mereka adalah antara tanaman paling sihat di sekitarnya dan ramuannya yang baik sukar ditewaskan. Ini juga berlaku untuk tulang rusuk dan ekor kuda. Kedua-duanya adalah tanaman perubatan, walaupun sering jarang dikenali. Sedikit kajian cukup untuk menyedari bahawa alam telah mencipta sebilangan tanaman yang sangat sihat.

Persediaan

Penyediaan pesto adalah mudah. Nama itu boleh berasal dari kata Itali pestare, yang bermaksud berdebar. Jadi, dalam pesto, ramuannya dihancurkan dengan cara yang berbeza. Ini boleh dilakukan dengan bantuan mortar atau pengisar. Pemproses makanan yang besar juga sering digunakan. Mortar digunakan terutamanya apabila sebilangan kecil daun akan dihancurkan. Pemproses makanan berguna apabila sejumlah besar disediakan dan kemudian diawetkan. Keputusan untuk pesto yang berjaya hanyalah hasilnya, bukan alat. Semua bahan mesti membentuk berkrim besar-besaran. Bahan-bahan lain ialah keju, sayur-sayuran berair atau buah. Pine kacang, hazelnuts dan badam juga bahan yang digunakan untuk pesto. Minyak zaitun adalah sentuhan penamat. Bahan ini memerlukan perhatian khusus. Apa kebaikan herba perubatan terbaik jika ia diawetkan dalam minyak berkualiti rendah? Oleh itu, penting untuk menggunakan hanya produk yang tidak mempunyai sisa kimia. Campuran siap mesti disimpan di tempat yang sejuk dan gelap. Semua bahan mengekalkan kesegarannya hanya jika ditutup sepenuhnya minyak zaitun, supaya tidak oksigen boleh sampai kepada mereka. Pesto juga boleh dibekukan. Kemudian ia akan bertahan lebih lama. Contohnya, dulang ais batu, yang boleh didapati di mana-mana peti sejuk dengan petak ais, sesuai untuk tujuan ini. Pesto yang baru disiapkan juga boleh dibekukan dalam tin atau beg beku kecil.

Gunakan untuk penyakit dan penyakit

Pesto yang diperbuat daripada jelatang dan ekor kuda dapat melegakan penyakit reumatik. Ini termasuk kesakitan dari gout dan osteoartritis. Cara tindakannya ialah dengan memakan pesto, badan akan disahtoksin dan disucikan. Jelatang dicirikan bukan hanya oleh kebaikannya rasa. Mereka bergaduh kekurangan zat besi menyokong hati dan hempedu detoksifikasi. Penemuan saintis terbaru menunjukkan bahawa Jelatang juga menyokong kerja pankreas. Oleh itu, ia sangat membantu mengimbangi yang darah gula peringkat. Kulit cela dalam bentuk jerawat or ekzema juga dikurangkan dengan memakan jelatang.Field ekor kuda, lebih dikenali sebagai ekor kuda, telah terkenal sejak bertahun-tahun sebagai pembekal silika. Ia mengambil bahagian dalam pembentukan tulang dan menguatkan tisu penghubung. Jangkitan saluran kencing dan masalah lemah kawalan kencing dapat diringankan dengan memakan ekor kuda. Yarrow sering dilihat di tempat tidur abadi dan kebanyakannya ditanam sebagai tanaman hiasan di negara ini. Namun ia telah digunakan oleh orang India sebagai tanaman ubat. Daunnya kuat dan sangat sesuai untuk menyediakan pesto. Ia mempunyai kesan hemostatik dan antispasmodik. Ketidakselesaan yang berlaku sebelum dan semasa haid dapat dikurangkan dengan makan yarrow. Pesto yang diperbuat daripada mantel wanita mengurangkan hampir semua ketidakselesaan yang dihadapi oleh wanita dari semua peringkat umur. Sebabnya terletak pada kenyataan bahawa ia mengandungi tumbuhan hormon sama dengan progesteron. Kesannya, tanaman ini dapat melegakan ketidakselesaan yang berlaku sebelum atau semasa haid. Kesan antispasmodiknya telah dipertimbangkan selama bertahun-tahun sebagai kesakitan pereda semasa melahirkan anak. Selepas itu, dikatakan dapat merangsang pengeluaran susu.