Fisioterapi untuk arthrosis siku

Sekiranya siku arthrosis, tujuan rawatan fisioterapeutik yang paling penting adalah melegakan pesakit kesakitan. Fisioterapi untuk siku arthrosis juga memastikan bahawa sendi digerakkan dan diperkuat sehingga proses metabolik penting diaktifkan semula dan proses penyembuhan diri dirangsang. Langkah-langkah terapi fisioterapi untuk siku arthrosis pelbagai dari urut teknik, aplikasi panas, sejuk dan elektrik, latihan khusus untuk kelonggaran langkah-langkah. Bagaimana rancangan fisioterapeutik individu dirancang bergantung pada setiap pesakit.

Terapi / rawatan

Terapi untuk arthrosis siku selalu bergantung pada tahap dan keparahan arthrosis dan tahap penyakit. Umur dan individu pesakit sejarah perubatan juga memainkan peranan penting dalam memutuskan rawatan selanjutnya. Berpotensi, ada dua pilihan rawatan yang berbeza: Rawatan konservatif: Rawatan konservatif terhadap arthrosis siku pada mulanya bertujuan untuk membebaskan pesakit daripada kesakitan.

Ini dapat dicapai dengan pelbagai kaedah rawatan. Ini termasuk penggunaan kesakitan

 • Rawatan konservatif: Rawatan konservatif terhadap arthrosis siku adalah yang pertama dan paling utama untuk membebaskan pesakit kesakitan. Ini dapat dicapai dengan pelbagai kaedah rawatan. Ini termasuk penggunaan kesakitan

latihan

Latihan: Duduk di atas meja dan letakkan lengan bawah anda di atas meja. Lengan atas tetap dekat dengan badan dan lengan dibengkokkan 90 ° pada sendi siku. Sekarang pusingkan tapak tangan anda ke atas dan kembali ke arah meja.

20 pengulangan. Latihan: Duduk tegak dan tegak di atas kerusi. Senjata digantung di sebelah badan, telapak tangan saling menunjuk.

Sekarang angkat tangan anda pada sudut. Lengan atas tetap di badan dan tapak tangan terus menunjuk satu sama lain. Kemudian turunkan lengan ke bawah ke lanjutan.

20 pengulangan. Latihan: Berdiri dengan wajah anda di dinding. Panjangkan lengan yang terkena ke sisi dan tekan roller fasial antara dinding dan lengan.

Sekarang perlahan-lahan mula bergolek dari pergelangan tangan hingga siku. Latihan harus dilakukan dengan sangat perlahan, sehingga kira-kira 5cm ditutup dalam satu minit. Latihan: Sudut lengan sehingga tapak tangan menghadap ke dalam.

Sekarang putar tapak tangan ke atas dan tekan lengan ke bawah dengan tangan yang lain. Pegang lengan yang lain sehingga anda merasakan ketegangan pada diri anda lengan. Tahan ini selama 10 saat.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan di bawah: Latihan untuk arthrosis siku

 1. Latihan: Duduk di atas meja dan letakkan lengan bawah anda di atas meja. Lengan atas tetap dekat dengan badan dan lengan dibengkokkan 90 ° pada sendi siku. Sekarang pusingkan tapak tangan anda ke atas dan kembali ke arah meja.

  20 pengulangan.

 2. Latihan: Duduk tegak dan tegak di atas kerusi. Lengan digantung di sebelah badan, tapak tangan menunjuk ke arah satu sama lain. Sekarang angkat tangan anda pada sudut.

  Lengan atas tetap di badan dan tapak tangan terus menunjuk satu sama lain. Kemudian turunkan lengan ke bawah ke lanjutan. 20 pengulangan.

 3. Latihan: Berdiri dengan wajah anda di dinding.

  Regangkan lengan yang terkena ke sisi dan tekan a gulungan fascia antara dinding dan lengan. Sekarang perlahan-lahan mula bergolek dari pergelangan tangan hingga ke siku. Latihan harus dilakukan dengan perlahan, sehingga jarak sekitar 5cm dalam satu minit.

 4. Latihan: Sudut lengan sehingga tapak tangan menghadap ke dalam.

  Sekarang putar tapak tangan ke atas dan tekan lengan ke bawah dengan tangan yang lain. Pegang lengan yang lain sehingga anda merasakan ketegangan pada diri anda lengan. Tahan ini selama 10 saat.