Propofol (Diprivan): Kesan Ubat, Kesan Sampingan, Dos dan Kegunaan

Produk

propofol boleh didapati secara komersial sebagai emulsi untuk suntikan atau infusi (Disoprivan, generik). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1986.

Struktur dan hartanah

propofol diperoleh dengan penyulingan (C12H18O, Mr = 178.3 g / mol, 2,6-diisopropylphenol) adalah cecair berwarna jernih hingga kuning pucat, larut dalam air dan boleh dicampuradukkan dengan heksana dan metanol. Cecair dalam ampul yang tersedia secara komersial adalah emulsi putih susu (1-2%). Ia tergolong dalam kumpulan fenol.

Kesan

propofol (ATC N01AX10) mempunyai sifat anestetik. Ia bertindak pendek, intravena, dan cepat permulaan tindakan; penenang, santai, euforia, disinhibit seksual, dan afrodisiak.

Petunjuk

Untuk induksi dan penyelenggaraan anestesia am dan untuk penenang orang dewasa yang berventilasi semasa rawatan intensif. Propofol juga digunakan di luar label untuk sakit kepala and migrain, tetapi tidak diluluskan untuk tujuan ini.

Penyalahgunaan

Propofol juga disalahgunakan kerana adanya penenang, kesan santai, euforia ringan, seks, dan afrodisiak. Ia popular sebahagiannya kerana cepat permulaan tindakan dan jangka masa tindakan yang pendek. Di samping itu, ia bukan narkotik dan oleh itu lebih mudah diperoleh kerana penyalahgunaan. Ini mungkin tidak membawa kepada ketergantungan fizikal, tetapi itu menyebabkan ketergantungan psikologi. Penyalahgunaan berpotensi mengancam nyawa, walaupun pada tahap terapi. Terutama jika disuntik dengan cepat, ia boleh menyebabkan penurunan darah tekanan, serta penangkapan pernafasan dengan hipoksia. Sebab lain yang mungkin menyebabkan kematian adalah edema pulmonari. Oleh itu, penyalahgunaan bahan penekan pernafasan lain seperti benzodiazepin and opioid mungkin juga bermasalah. Sejumlah kematian telah dijelaskan dalam literatur, termasuk bunuh diri dan pembunuhan. Sering kali, mangsa menjadi mangsa kesihatan profesional penjagaan (terutamanya pakar bius, jururawat). Kematian Michael Jackson juga berkaitan dengan penggunaan propofol. Menurut laporan media, doktor peribadi Jackson, Dr Conrad Murray, memberikan propofol kepada Jackson. Jackson juga mengambil banyak yang lain dadah, Termasuk benzodiazepin.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Bagi penenang kanak-kanak di bawah umur 16 tahun di unit rawatan rapi.

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Fentanyl mungkin meningkat darah tahap propofol. Cyclosporin: leukoencephalopathy telah dilaporkan.

Kesan buruk.

Sangat biasa:

  • Kesakitan tempatan di tempat suntikan

Biasa:

  • Bradikardia (kadar nadi perlahan)
  • Hipotensi (tekanan darah rendah)
  • Apnea sementara (penangkapan pernafasan)
  • Mual dan muntah, sakit kepala selepas terbangun (mual, bagaimanapun, kurang biasa daripada dengan anestetik penyedutan)

Berlebihan

Pernafasan kemurungan, kemurungan kardiovaskular, juga dengan hasil yang membawa maut.