Fraktur Tengkorak: Punca, Gejala & Rawatan

A tengkorak patah adalah patah tulang di kawasan tengkorak. Oleh itu, tengkorak patah adalah salah satu daripada kepala kecederaan yang berlaku dalam kebanyakan kes kerana kesan kekuatan luaran pada tengkorak. Di samping itu, otak juga boleh dirosakkan oleh tengkorak patah.

Apakah patah tulang tengkorak?

Dalam pakej patah tulang tengkorak, patah tulang, atau dengan istilah perubatan, patah tulang, telah terbentuk di tulang tengkorak. Dalam kebanyakan kes, ini adalah hasil kekerasan yang berlaku pada tulang tengkorak. A patah tulang tengkorak sering berlaku bersamaan dengan jenis lain dari kepala cedera, kerana ketika patah tulang pada tulang tengkorak, kawasan sekitarnya juga biasanya cedera dengan pelbagai cara. Pada asasnya, patah tulang tengkorak dibezakan dalam pelbagai bentuk dan manifestasi atau tahap keparahan. Sekiranya kekuatan ganas hanya melukai tulang tengkorak, ini disebut sebagai penyumbatan tengkorak atau patah tulang tengkorak. Semasa dalam tengkorak tengkorak kekuatannya tidak cukup kuat untuk menyebabkan patah tulang tengkorak, pada patah tulang tengkorak ada keretakan yang jelas di tengkorak. Sekiranya kekuatan itu sangat teruk sehingga otak juga terkena kecederaan, ini dikenali sebagai otak kecederaan traumatik. Otak kecederaan, yang juga boleh berlaku dalam keadaan patah tulang tengkorak, biasanya terbahagi kepada tiga darjah keparahan. A gegaran mewakili bentuk yang paling ringan dan dalam kebanyakan kes sembuh tanpa kerosakan seterusnya. Sehubungan dengan gangguan otak, kecederaan pada tisu otak mungkin berlaku, dengan risiko pelbagai kesan terlambat. Bentuk yang paling parah dan rumit adalah gangguan otak, dalam konteksnya pendarahan otak dan sekuela kekal berlaku lebih kerap.

Punca

Dalam kebanyakan kes, patah tulang tengkorak berlaku akibat kekerasan langsung dan ganas. Selalunya ia berlaku, misalnya, berkaitan dengan kecederaan semasa sukan atau kemalangan jalan raya. Selalunya ia berlaku berkaitan dengan trauma kraniocerebral yang kaya dengan komplikasi. Walau bagaimanapun, banyak kepala kecederaan dan patah tulang tengkorak berlaku terutamanya di tempat kerja. Pada prinsipnya, kesan kekerasan kekerasan pada tengkorak berlaku dalam kebanyakan kes dalam bentuk lebam atau pukulan ke kepala. Di satu pihak, ada kemungkinan kepala berada dalam keadaan pegun dan terkena pukulan luar yang kuat. Sebaliknya, kemungkinan kepala bergerak dan tiba-tiba dihentikan oleh objek keras, seperti pintu, dinding atau lantai. Dalam semua kes, otak menyerang tulang tengkorak ketika ditekan ke atas tengkorak oleh perubahan gerakan secara tiba-tiba. Sebagai sebahagian daripada patah tulang tengkorak, meninges mungkin terkoyak. Ini berlaku akibat kekuatan yang sangat kuat, di mana tulang tengkorak patah dan cedera meninges. Dalam kes sedemikian, ia adalah kecederaan kraniocerebral terbuka. Ini adalah antara kecederaan kepala yang paling serius.

Gejala, keluhan dan tanda

Gejala patah tulang tengkorak berbeza-beza bergantung pada jenis patah tulang. Ia terbahagi kepada patah dasar tengkorak, fraktur calvaria serta patah tulang tengkorak muka.

  • Fraktur tengkorak muka boleh berlaku, misalnya, dalam bentuk patah lengkung zigomatik, patah tulang tengah, tulang hidung patah tulang atau pecah keluar.
  • Fraktur asas tengkorak dibahagikan kepada fraktur frontobasal, frontolateral dan laterobasal.
  • Fraktur calvaria adalah patah tulang di kawasan yang disebut calvaria tengkorak.

Pada dasarnya, patah tulang tengkorak mengakibatkan pembengkakan dan pendarahan berat, kerana tengkorak mempunyai kebaikan darah membekalkan. Selain itu, pendarahan dari telinga dan hidung dan gangguan visual sering berlaku. Kadang-kadang langkah yang jelas kelihatan di wajah dan individu yang terkena mengadu gangguan deria di bawah kelopak mata. Fraktur tengkorak dikaitkan dengan luar biasa kesakitan untuk pesakit.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Sejumlah kaedah penyiasatan tersedia untuk diagnosis patah tulang tengkorak yang boleh dipercayai, bergantung pada keparahan dan jenis patah tulang tengkorak. Dasar untuk diagnosis selalu pemeriksaan fizikal pesakit yang terjejas. Tengkorak kemudian dikenakan Sinar X pemeriksaan, dengan gambar diambil dalam dua pesawat. Tambahan Sinar X gambar sendi temporomandibular atau sinus paranasal, misalnya, mungkin. Selain itu, tulang belakang serviks juga diperiksa oleh Sinar X, dengan gambar sasaran Dens yang disebut diambil. Ini membolehkan kemungkinan kecederaan bersamaan didiagnosis dengan cepat. Selain itu, tomogram komputer tengkorak juga dimungkinkan, dengan bantuan patah tulang dapat dikesan dengan pasti. Pelbagai komplikasi dapat dibayangkan semasa patah tulang tengkorak. Ini termasuk, misalnya, kecederaan pada otak dan kranial saraf, pendarahan otak, dan jangkitan meningkat ke otak, seperti encephalitis.

Komplikasi

Fraktur tengkorak boleh disertai dengan komplikasi. Sebagai contoh, tidak jarang berlaku kecederaan bersamaan. Sama ada patah tulang tengkorak menyebabkan sekuel bergantung kepada sama ada patah tulang tidak rumit atau rumit. Sekiranya patah tulang berlaku tanpa kecederaan bersamaan atau pecahan patah tulang, penyembuhan hanya memerlukan beberapa hari hingga beberapa minggu. Jika tidak, terdapat risiko kerosakan sekunder. Tidak jarang berlaku komplikasi patah tulang tengkorak disebabkan oleh kecederaan yang bersamaan. Sekiranya, sebagai contoh, hidung terjejas, ini boleh membawa untuk masalah berbau atau bahkan kehilangan keupayaan sepenuhnya bau. Kemerosotan rasa rasa juga mungkin. Pada kebanyakan pesakit, fenomena ini kembali normal selepas beberapa waktu, tetapi kesan kronik kadang-kadang mungkin berlaku. Sekiranya saraf terjejas akibat patah tulang tengkorak, ada risiko gangguan deria atau kelumpuhan, sejauh mana dan kedudukannya bergantung pada laman web yang mengalami kerusakan. Di samping itu, sekiranya terusan pendengaran rosak, gangguan pendengaran mungkin berlaku, memerlukan rawatan pembedahan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, gangguan pendengaran kekal. Antara kesan patah tulang tengkorak yang paling teruk adalah pendarahan otak. Untuk melegakan tekanan yang muncul, pembedahan mesti dilakukan dengan segera. Komplikasi lain patah tulang tengkorak termasuk merobek dura mater, jangkitan menaik, dan keradangan otak (encephalitis).

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Patah tulang tengkorak mesti selalu dirawat dengan segera oleh doktor. Aduan ini, jika tidak dirawat, boleh membawa kepada komplikasi serius yang boleh mengurangkan dan mengehadkan jangka hayat seseorang. Atas sebab ini, patah tulang tengkorak memerlukan diagnosis dan rawatan yang sangat cepat untuk mengurangkan rasa tidak selesa sepenuhnya. Seorang doktor mesti berunding sekiranya patah tulang berlaku di kepala atau tengkorak. Dalam kes ini, pembengkakan yang sangat teruk dan ganas berlaku di kepala orang yang terkena, dan darah bekalan ke kawasan yang terjejas juga terganggu. Orang yang terkena menderita sangat teruk kesakitan dan gangguan visual. Sekiranya aduan ini berlaku, doktor mesti berunding dalam apa jua keadaan. Terutama selepas kemalangan teruk atau selepas kecederaan doktor perubatan mesti dihubungi. Selanjutnya, doktor juga harus berunding sekiranya orang yang terkena mengalami gangguan deria yang teruk. Sekiranya patah tulang tengkorak, rumah sakit harus selalu dikunjungi sebagai peraturan, walaupun doktor kecemasan juga dapat dipanggil dalam keadaan darurat. Langkah selanjutnya mengenai aduan ini sangat bergantung pada tahap patah tulang yang tepat.

Rawatan dan terapi

Fraktur tengkorak adalah kecederaan yang kadang-kadang mengancam nyawa dan memerlukan rawatan pakar segera. Fraktur tengkorak biasanya dirawat secara pembedahan. Satu-satunya pengecualian adalah fraktur calvarial linier dan tulang hidung patah tulang. Sekiranya patah tulang tengkorak muka, disebut intubasi dianggap mencegah aspirasi. Untuk merawat patah tulang tengkorak ringan dengan betul, doktor harus berunding untuk sebarang kecederaan kepala.

pencegahan

Keretakan tengkorak yang disebabkan oleh kemalangan sukan khususnya sering dapat dicegah dengan memakai topi keledar. Secara amnya, perhatian semasa melakukan aktiviti berisiko dianjurkan untuk mencegah kecederaan kepala.

Penjagaan selepas itu

Orang yang terkena patah tulang tengkorak selalunya hanya terhad langkah-langkah rawatan selepas rawatan langsung tersedia. Oleh itu, orang yang terjejas sebaiknya berjumpa doktor pada peringkat awal untuk mengelakkan komplikasi atau ketidakselesaan yang lain, kerana ini juga tidak boleh menyebabkan penyembuhan diri. Secara umum, pengesanan awal gejala patah tulang tengkorak adalah keutamaan utama. Sebilangan besar orang yang terlibat bergantung pada campur tangan pembedahan, yang harus dilakukan secepat mungkin. Oleh itu, sekiranya berlaku patah tulang tengkorak, doktor kecemasan harus segera dipanggil. Selanjutnya, setelah menjalani operasi seperti itu, orang yang terjejas harus dalam keadaan tenang dan beristirahat, menahan diri dari tidak bersusah payah atau melakukan aktiviti fizikal dan tekanan agar tidak memberi tekanan pada badan. Begitu juga, kebanyakan mereka yang terjejas bergantung pada bantuan dan sokongan keluarga mereka sendiri. Sokongan psikologi juga memberi kesan yang sangat positif terhadap perjalanan penyakit ini dan juga dapat mencegah kemurungan dan gangguan psikologi yang lain. Dalam beberapa kes, patah tulang tengkorak juga mengehadkan jangka hayat orang yang terkena.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Pesakit dengan patah tulang tengkorak biasanya terpaksa tinggal di hospital. Selama ini dan selepas itu, mereka yang terjejas mesti sudah menjaga diri mereka sendiri. Kawasan yang terkena di kepala harus dilapisi dengan bantal lembut. Pada waktu pagi dan malam, kawasan tersebut harus diraba dengan teliti dan sebarang gejala dicatat dalam buku harian aduan. Keretakan muka boleh menyebabkan teruk sakit kepala dan ketidakselesaan lain. Untuk ini, doktor biasanya menetapkan analgesik. Pesakit mesti mengikuti arahan doktor mengenai apa yang harus diambil dan juga memastikan mereka mempunyai jadual tidur yang teratur. Oleh kerana kerja berat tidak mungkin dilakukan dengan patah tulang tengkorak, pesakit mesti segera memanggil mereka untuk mendapatkan pekerjaan. Fraktur tengkorak sederhana akan sembuh dalam masa empat hingga enam minggu. Bergantung pada keparahan kecederaan, tambahan langkah-langkah mungkin perlu diambil. Terapi fizikal dapat disokong di rumah dengan senaman sederhana. Kompres penyejuk membantu dengan akut kesakitan. Dengan rawatan doktor keluarga, pelbagai ubat semula jadi juga boleh dicuba. Komprei, sebagai contoh, mempunyai kesan positif terhadap pembentukan tulang. Buluh menyumbang kepada penyembuhan tulang kerana tinggi silicea kandungan. A diet kaya dalam mineral memastikan bahawa badan mempunyai mencukupi besi and kalsium. Sekiranya patah tulang tengkorak menyebabkan ketidakselesaan berterusan atau bahkan pendarahan, doktor mesti dimaklumkan.