Sorivudine: Kesan, Kegunaan & Risiko

Sorivudine adalah ubat perubatan yang dikembangkan di Jepun untuk merawat herpes. Sorivudine dipasarkan dengan nama dagang Usevir dan tidak dapat digunakan sejak skandal dadah membunuh beberapa orang di Jepun. Ia bahkan tidak mendapat persetujuan di Eropah, jadi ubat itu tidak harus dikeluarkan dari pasaran.

Apa itu sorivudine?

Sorivudine dikembangkan pada awal 1990-an oleh syarikat farmaseutikal Jepun Nippon Shoji. Ubat itu digunakan untuk merawat herpes jangkitan dan berfungsi sebagai agen virostatik. Ini merujuk kepada dadah yang menghalang pendaraban virus dan dengan itu membolehkan rawatan penyakit berjangkit. Sorivudine berkesan terhadap jangkitan yang disebabkan oleh herpes simplex jenis 1 virus. Itu juga ditunjukkan untuk Epstein-Barr virus (sering disebut EBV atau HHV4). Sorivudine dijelaskan dalam kimia dan farmakologi dengan formula molekul C 11 - H 13 - Br - N 2 - O 6 dan mempunyai moral besar-besaran daripada 349.13 g / mol. Setelah Usevir, penyediaan utama sorivudine, menyebabkan skandal dadah nasional pada tahun 1994, bahan tersebut ditarik dari pasaran. Sejak itu tidak tersedia di seluruh dunia sebagai ubat dan tidak digunakan dalam perubatan manusia.

Tindakan farmakologi

Sorivudine mencapai aktivitinya terhadap virus herpes dan Epstein-Barr dengan menghambat enzim dihydropyrimidine dehydrogenase (DPD). Ini bertanggungjawab, antara lain, untuk penurunan pelbagai pyrimidin dan fluorouracil. Fluorouracil, sering juga disebut 5-FU atau 5-fluorourasil, adalah ubat sitostatik. Oleh itu, ia ditadbir sebagai bahagian yang komprehensif kemoterapi rejimen untuk merawat pelbagai jenis barah. Oleh kerana penghambatan DPD yang disebabkan oleh sorivudine, penurunan fluorouracil menjadi mustahil atau diperlahankan, yang boleh mematikan dalam keadaan tertentu. Oleh itu terdapat banyak interaksi antara sorivudine dan fluorouracil. Sorivudine sendiri terdegradasi dalam badan oleh bromovinyluracil. Oleh itu, proses degradasi hampir sama dengan ubat antivirus brivudine, yang terus diluluskan sebagai ubat.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Sorivudine diberikan dan dibuat untuk rawatan herpes. Ubat Usevir ditunjukkan untuk mengubati jangkitan herpes zoster (sirap) Atau herpes simplex jenis 1. Virus Epstein-Barr juga dapat diatasi dengan sorivudine. Ia hanya diambil secara lisan dalam bentuk filem tablet. Persediaan yang mengandungi sorivudine bergantung kepada keperluan farmasi dan preskripsi di Jepun. Sorivudine ditarik dari pasaran berikutan skandal dadah di Jepun. Oleh kerana cara tindakan ubat ini, sebanyak 16 pesakit meninggal pada tahun 1994 setelah mengambil sorivudine kerana mereka telah dirawat terlebih dahulu dengan fluorouracil. Ini mungkin berlaku kerana Nippon Shoji, pengeluar sorivudine, memberikan maklumat yang tidak tepat kepada pihak yang bertanggungjawab kesihatan kementerian semasa proses kelulusan. Ini kerana sudah ada kematian yang disebabkan oleh interaksi fluorouracil dan sorivudine yang diketahui ketika ujian ubat yang diperlukan sebelumnya dilakukan. Kerana pengeluar gagal meneruskan maklumat yang diperlukan setelah fasa ujian selesai, sorivudine telah disetujui. Tidak ada petunjuk mengenai interaksi mematikan yang diberikan, mengakibatkan banyak pemberian bersama fluorouracil.

Risiko dan Kesan Sampingan

Sorivudine tidak boleh diambil jika terdapat intoleransi atau alergi terhadap ubat tersebut. Ini mungkin kelihatan besar kulit reaksi seperti gatal, kemerahan, atau ruam. Ubat itu juga boleh menyebabkan sakit kepala dan malaise umum sebagai kesan sampingan yang tidak diingini. Keluhan gastrointestinal juga dapat dibayangkan. Sorivudine membawa kepada besar interaksi dengan fluorouracil, sebagai pemecahan dari kanser ubat dihambat oleh sorivudine. Ini boleh membawa maut dalam keadaan tertentu. Dari sudut perubatan, ini adalah kontraindikasi, sehingga digabungkan pentadbiran fluorouracil dan sorivudine mesti dielakkan.