Gejala dan penyakit sekunder | Obesiti

Gejala dan penyakit sekunder

Peningkatan berat badan sering menyebabkan gejala dan penyakit sekunder berikut: Sindrom apnea tidur: jeda pada waktu malam bernafas lebih dari 10 saat, disertai dengan waktu siang keletihan dan serangan tidur sepanjang hari Refluks penyakit: refluks of asid gastrik ke dalam esofagus kerana penutupan berkurang semasa peralihan dari esofagus ke perut Kerosakan pada sistem muskuloskeletal: arthrosis (haus dan lusuh sendi), terutamanya di pinggul dan lutut, penyakit tulang belakang (contohnya cakera tergelincir), gout Penyakit jantung Obesiti meningkatkan risiko berkembang tekanan darah tinggi (hipertensi arteri), arteriosclerosis (kalsifikasi arteri) hingga jantung serangan atau infark serebrum dan vaskular oklusi atau perubahan pada kaki (penyakit tingkap kedai) atau mata (kemerosotan penglihatan akibat perubahan retina). Gangguan metabolik: Pesakit gemuk lebih kerap menderita kencing manis mellitus (diabetes) dengan semua penyakit sekunder diabetes (kronik buah pinggang kerosakan, kronik kerosakan saraf, penyembuhan luka gangguan, dll). Darah lipid juga sering meningkat pada orang gemuk, yang seterusnya mempengaruhi risiko penyakit sekunder tertentu.

Gangguan mental: The otak kapal boleh juga dirosakkan oleh berat badan yang berlebihan, yang boleh menyebabkan bentuk tertentu demensia. Di samping itu, penyakit mental, seperti kemurungan, berlaku lebih kerap. Sekiranya obesiti (terutamanya peningkatan lemak perut), tekanan darah tinggi, peningkatan nilai lemak darah dan metabolisme gula yang terganggu berlaku bersama, ini disebut sindrom metabolik.

Gabungan ini membawa kepada risiko penyakit kardiovaskular yang sangat tinggi. - Sindrom apnea tidur: berhenti bernafas pada waktu malam lebih dari 10 saat, yang berkaitan dengan keletihan siang hari dan serangan tidur pada siang hari

  • Penyakit refluks: refluks asid gastrik ke dalam esofagus kerana penutupan yang berkurang pada peralihan dari esofagus ke perut
  • Kerosakan pada sistem muskuloskeletal: arthrosis (haus dan lusuh sendi) terutamanya di pinggul dan lutut, penyakit tulang belakang (contohnya cakera tergelincir), gout
  • Penyakit jantung: Obesiti meningkatkan risiko berkembang tekanan darah tinggi (hipertensi arteri), arteriosclerosis (kalsifikasi arteri) hingga jantung serangan atau infark serebrum dan vaskular oklusi atau perubahan pada kaki (berpakaian tingkap) atau mata (kemerosotan penglihatan akibat perubahan retina). - Gangguan metabolik: Pesakit gemuk lebih kerap menderita kencing manis mellitus (diabetes) dengan semua penyakit sekunder diabetes (kronik buah pinggang kerosakan, kronik kerosakan saraf, penyembuhan luka gangguan, dll).

Darah lipid juga sering meningkat pada orang gemuk, yang seterusnya mempengaruhi risiko penyakit sekunder tertentu. - Gangguan mental: The otak kapal boleh juga dirosakkan oleh berat badan yang berlebihan, yang boleh menyebabkan bentuk tertentu demensia. Di samping itu, penyakit mental, seperti kemurungan, berlaku lebih kerap.

Diagnosa

Diagnosis kegemukan sering dilakukan ketika pesakit menghadirkan diri kepada doktor keluarga atau pakar untuk pemeriksaan atau kerana gejala lain. Untuk tujuan ini, cukup untuk menentukan tinggi dan berat badan pesakit. Juga disyorkan untuk mengukur lilitan perut.

Sekiranya obesiti didiagnosis, pemeriksaan lebih lanjut harus dilakukan untuk mengesan dan merawat penyakit sekunder pada peringkat awal. Diagnosis juga harus menjadi kesempatan untuk berunding mengenai bagaimana pesakit dapat menurunkan berat badannya atau pilihan terapi lain yang ada. Matlamat terapi adalah penurunan berat badan.

Punca berat badan berlebihan harus selalu dijelaskan terlebih dahulu untuk mencari kaedah terapi yang paling masuk akal untuk pesakit masing-masing. Oleh itu, tabiat makan dan corak pergerakan mesti terlebih dahulu dianalisis secara terperinci, pemeriksaan awal tertentu mengenai penyebab penyakit lain mesti dilakukan dan tujuan terapi mesti ditentukan. Menurut beberapa masyarakat profesional, bergantung pada tahap kegemukan, disarankan untuk mengurangkan berat badan sebanyak 5-30%.

Terapi ini selalu merangkumi perubahan kekal diet dan bersenam, selalunya bersama psikoterapi dan semua ini selalu bersama pasangan hidup atau keluarga. Pengurangan berat diet (diet pengurangan): berat badan hanya menurun jika tenaga yang digunakan lebih tinggi daripada tenaga yang diserap melalui makanan. Dianjurkan untuk makan sekurang-kurangnya 500 kkal lebih sedikit daripada yang dimakan.

Di samping itu, anda harus minum secukupnya dan melakukan senaman sekurang-kurangnya setengah jam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Juga penting untuk membuat perubahan kekal dan lestari di diet dan corak senaman untuk mencegah kesan yo-yo. Di sini, pengambilan kalori yang terlalu rendah semasa diet menyebabkan perubahan pada metabolisme kelaparan yang disebut, yang seterusnya dapat menyebabkan kenaikan berat badan.

Ubat untuk menurunkan berat badan: Pilihan ubat untuk penurunan berat badan merangkumi 3 kumpulan bahan: Penekan selera makan, agen pembengkakan dan penyekat lemak. Penindas selera makan bertujuan untuk menahan rasa lapar dan dengan itu melambatkan pengambilan makanan. Walau bagaimanapun, mereka sangat kontroversial, kerana kesan tidak spesifik mereka di seluruh badan bermaksud bahawa mereka juga campur tangan dalam sistem lain (mis darah tekanan tekanan) dan dengan itu boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Oleh itu, doktor mesti selalu mendapatkan nasihat sebelum menggunakan penekan selera makan. Bahan pembengkakan, misalnya dengan selulosa atau kolagen, merebak di kawasan saluran pencernaan dan dengan itu mengurangkan jumlah pengambilan makanan. Kesan sampingan yang mungkin berlaku penyumbatan usus, itulah sebabnya penting untuk memastikan bahawa cecair yang mencukupi diserap.

Penyekat lemak menghalang penyerapan lemak dari makanan, sebab itulah ia dikeluarkan tanpa dicerna dalam bentuk najis lemak. Masalahnya ialah kurangnya penyerapan larut lemak vitamin A, D, E dan K, yang kemudian harus diganti dengan ubat. - Diet untuk menurunkan berat badan (diet pengurangan): Berat badan hanya akan berkurang jika tenaga yang diambil lebih tinggi daripada tenaga yang diserap melalui makanan.

Dianjurkan untuk makan sekurang-kurangnya 500 kkal lebih sedikit daripada yang dimakan. Di samping itu, anda harus minum secukupnya dan melakukan senaman sekurang-kurangnya setengah jam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Penting juga untuk membuat perubahan pola makan dan senaman yang kekal dan berterusan untuk mencegahnya kesan yo-yo.

Di sini, pengambilan kalori yang terlalu rendah semasa diet menyebabkan perubahan pada metabolisme kelaparan yang disebut, yang seterusnya dapat menyebabkan kenaikan berat badan. - Ubat untuk menurunkan berat badan: Pilihan ubat untuk pengurangan berat badan merangkumi 3 kumpulan bahan: Penekan selera makan, agen pembengkakan dan penyekat lemak. Penindas selera makan bertujuan untuk menahan rasa lapar dan dengan itu melambatkan pengambilan makanan.

Walau bagaimanapun, mereka sangat kontroversial, kerana kesan tidak spesifik mereka di seluruh badan bermaksud bahawa mereka juga campur tangan dalam sistem lain (mis tekanan darah peraturan) dan dengan itu boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Oleh itu, doktor mesti selalu mendapatkan nasihat sebelum menggunakan penekan selera makan. Bahan pembengkakan, misalnya dengan selulosa atau kolagen, merebak di kawasan saluran gastrointestinal dan dengan itu mengurangkan jumlah pengambilan makanan.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku penyumbatan usus, itulah sebabnya penting untuk memastikan bahawa cecair yang mencukupi diserap. Penyekat lemak menghalang penyerapan lemak dari makanan, sebab itulah ia dikeluarkan tanpa dicerna dalam bentuk najis lemak. Masalahnya ialah kurangnya penyerapan larut lemak vitamin A, D, E dan K, yang kemudian harus diganti dengan ubat.