Terapi kranio-sacral

Sinonim

Latin Cranium = tengkorak dan Os sacrum = sacrum: terapi cranio-sacral = "terapi cranio-sacral"; juga terapi kraniosakral atau osteopati kraniosakral

Pengenalan

Terapi kraniosakral (terapi kranio-sakral) adalah bentuk rawatan manual yang lembut (dilakukan dengan tangan), yang merupakan cabang osteopati. Ini adalah kaedah penyembuhan alternatif untuk mengurangkan penyakit fizikal dan mental. Terapi craniosacral (terapi kraniosakral) didalilkan pada tahun 1930 oleh doktor osteopati AS-Amerika William Garner Sutherland.

Ia berkembang dari osteopati. John E. Upledger menyempurnakan lagi Sutherland "osteopati di Cranial Field ”dan mengembangkan konsep 10 langkah tunggal yang digabungkan dengan alternatif psikoterapi tahun 70an. Dia menyebutnya "Pelepasan Emosi Somato" (penyelesaian fizikal-emosional), di mana ia menyampaikan apa yang disebut "kista tenaga" yang membetulkan diri di dalam tisu setelah trauma.

Lonjakan terapi kraniosakral terjadi dalam 20 tahun terakhir, ketika tukang urut, ahli fisioterapi dan pengamal alternatif mencuba terapi. Idea asas terapi kraniosakral adalah gangguan pada sistem kraniosakral. Sistem ini merangkumi ruang tulang belakang, sacrum, tengkorak tulang, meninges dan cecair serebrospinal (minuman keras), yang melindungi otak and saraf tunjang.

Cecair serebrospinal (minuman keras) dihasilkan di otak dan mengalir di sekitar otak dan saraf tunjang di ruang minuman keras yang disebut. Bergantung pada teori, diandaikan bahawa gelombang 6-14 kali seminit dihantar di ruang ini dari tengkorak kepada sacrum. Ini disebut "nadi kraniosakral" dianggap sebagai "aliran tenaga".

Penyokong teori menganggap bahawa nadi ini menunjukkan susunan dan pergerakan kerangka tengkorak dan mempunyai pengaruh terhadap kesejahteraan. Sekiranya terdapat perubahan aliran cairan serebrum, penyakit dan gejala tertentu boleh berlaku. Pada pesakit koma, misalnya, kadar nadi adalah 2-4 kali seminit kerana otak luka.

Pada kanak-kanak hiperkinetik atau akut demam sebaliknya, keadaannya tinggi. Selanjutnya, diandaikan bahawa tengkorak jahitan pada kepala tulang tidak tumbuh bersama dengan kuat dan oleh itu boleh bertukar antara satu sama lain dengan mudah. Ini membolehkan denyut kraniosakral dirasakan di tengkorak dan sacrum.

Gangguan dalam aliran cecair serebrum dikatakan disebabkan oleh ketegangan pada otot, tisu penghubung or meninges. Sekatan pergerakan dari tulang tengkorak, tulang belakang atau pelvis juga mengubah irama. Pada prinsipnya, terapi kraniosakral sesuai untuk semua peringkat umur dan kebanyakan aduan.

Proses penyembuhan mendalam dimulakan, yang melenyapkan pola penyakit dan memulihkan kesihatan. Tujuan rawatan adalah untuk mendapatkan semula a seimbang irama air otak. Pesakit berbaring di atasnya perut atau kembali semasa rawatan dan cuba berehat sepenuhnya.

Ahli terapi sekarang cuba merasakan irama kraniosakral pesakit dengan menepuk (palpating) tengkorak dan sakrum. Suasana tenang sangat penting untuk ini. Ahli terapi mesti mempunyai kesabaran dan empati, sekurang-kurangnya untuk mempromosikan secara mendalam kelonggaran pada pesakit.

Dari tengkorak, ahli terapi bergerak ke atas tulang belakang hingga ke sakrum dan pelvis. Seperti "mekanik ketepatan", dia mengesan ketegangan dan penyumbatan dalam arus kehidupan di jalan ini dan melenyapkan sumber gangguan melalui tekanan lembut, urutan atau teknik lain sehingga denyutan sekata dapat dirasakan kembali. Secara keseluruhan, rawatan dirasakan oleh pesakit sebagai sesuatu yang sangat menyenangkan, sebab itulah banyak yang tertidur semasa rawatan.

Tekniknya sangat berkesan dan boleh diterima dengan baik, tepat kerana tidak invasif (tidak memudaratkan). Semasa rawatan tidak hanya terdapat penurunan ketegangan fizikal, tetapi juga ketegangan mental dan emosi. Dengan melenyapkan sekatan pergerakan, kekuatan penyembuhan diri pesakit digunakan dan dipromosikan.

Rawatan berlangsung sekitar satu jam. Terapi craniosacral untuk orang dewasa boleh terdiri daripada 2 hingga 20 rawatan individu. Harus ada selang satu minggu antara rawatan.

Kanak-kanak juga boleh menjalani dua rawatan dalam satu minggu, tetapi secara keseluruhan mereka mendapat lebih sedikit rawatan. Secara umum, terapi terbahagi kepada dua bidang. Yang pertama adalah rawatan struktur.

Ini termasuk penyakit tulang, sendi dan badan vertebra. Aduan biasa adalah sakit kepala, sakit belakang, ketegangan otot, arthrosis kerana kepincangan rahang, dll. Yang kedua adalah emosi kelonggaran.

Tekanan mental dan trauma menyebabkan ketegangan, misalnya pada meninges, dan boleh menyebabkan pembelajaran masalah, migrain, tekanan, dll. Relaksasi bidang ini membawa kepada penyelesaian masalah mental. Rawatan craniosacral ditunjukkan dalam banyak kes.

Terapi kraniosakral sangat membantu pada bayi baru lahir dan bayi, kerana gangguan yang sudah terjadi pada usia ini (perkembangan embrio dan / atau trauma kelahiran / kelahiran) dapat dihilangkan dengan sebaiknya. Perkembangan penyakit yang baik didokumentasikan misalnya di: Orang yang bergantung sepenuhnya pada terapi kraniosakral berisiko mendapat penyakit serius yang diabaikan atau tidak dirawat dengan secukupnya. Atas sebab ini, rawatan harus selalu dilakukan dengan berunding dengan doktor dan pakar terapi yang berpengalaman harus mendapatkan nasihat.

Terapi kraniosakral tidak boleh digunakan pada orang yang mengalami kerosakan otak, misalnya pendarahan otak atau peningkatan tekanan intrakranial. Semasa merawat bayi yang baru lahir, ada risiko otak mungkin cedera pada pegangan khas, kerana jurang antara tulang kranial masih jauh. Namun, secara keseluruhan, rawatannya tidak menyakitkan, sangat menyenangkan dan melibatkan sedikit risiko. - Migrain, sakit kepala

 • Asma, sinusitis, bronkitis
 • Trauma (akibat psikologi dan fizikal akibat kemalangan)
 • Aduan bahu dan belakang
 • Tinnitus, radang telinga tengah
 • Gangguan penglihatan
 • Aduan TMJ
 • Gangguan sistem saraf pusat
 • Autisme
 • Masalah penghadaman, contohnya kolik
 • Masalah ortopedik, misalnya scoliosis
 • Kesukaran belajar, kurang tumpuan, keletihan kronik
 • Kesukaran emosi, pengurusan tekanan
 • Rawatan bayi untuk sakit perut, stenosis pilorus, kesukaran makan, apatis, kekurangan refleks menghisap
 • Gangguan perkembangan bayi, kanak-kanak dan remaja