9 Kesalahan Pemakanan Terbesar

Banyak mitos dan salah faham merangkumi topik pemakanan: Adakah marjerin lebih sihat daripada mentega? Dan adakah tembakan schnapps selepas makan mewah benar-benar membuat pencernaan berjalan lancar? Apakah kebenaran di sebalik pendapat yang meluas ini? Kami telah mengumpulkan 9 salah tanggapan pemakanan terbesar untuk anda.

1. pasta dan kentang menjadikan anda gemuk

Keliru. Kentang membawanya setiap 100 gram kira-kira 70 kalori - jadi sayur itu sendiri rendah kalori dan dijamin tidak lemak. Walau bagaimanapun, penyediaannya penting: Walaupun rebus, jaket atau kentang panggang sangat sihat, ia kelihatan agak berbeza dengan kentang goreng dan Co: Penyediaan lemak tinggi meningkatkan kandungan kalori kepada lebih dari 350 kalori. Mie, seperti kentang, sering disyaki menggemukkan. Tetapi ini juga salah. Dengan kira-kira 150 kalori per 100 gram, pasta kalori agak tinggi, tetapi juga mengisi anda dalam jangka masa yang lama. Secara umum, makanan kaya karbohidrat selalu disyorkan, sejak karbohidrat hanya mempunyai setengah kalori daripada lemak.

2. marjerin jauh lebih sihat daripada mentega.

Salah. Margarin telah lama dianggap lebih sihat kerana mengandungi lebih sedikit kolesterol kerana lemak sayurannya. Selain itu, marjerin juga mengandungi kalori yang sedikit lebih sedikit daripada mentega. Walau bagaimanapun, tidak seperti mentega, marjerin bukan produk semula jadi semata-mata. Seberapa sihat penyebarannya sangat bergantung pada minyak yang digunakan dan bahagian trans asid lemak. Mentega sering dikritik kerana tinggi kolesterol kandungan. Walau bagaimanapun, hari ini, saintis menganggap bahawa kolesterol dari susu lemak tidak berbahaya bagi orang yang sihat. Dari segi positif, mentega juga memberikan banyak yang sihat asid lemak selain asid lemak tepu. Secara umum, sesiapa sahaja yang memperhatikan produk berkualiti tinggi berkaitan dengan mentega dan marjerin dan hanya menggunakan lemak yang boleh disebarkan secara sederhana tidak melakukan sesuatu yang salah.

3. produk ringan tidak mempunyai kalori

Keliru. Produk ringan kebanyakannya adalah produk berkalori, tetapi bukan makanan bebas kalori. Pada prinsipnya, produk ringan sangat disyorkan, kerana anda dapat menjimatkan sedikit lemak dan kalori dengannya. Walaupun begitu, perhatikan maklumat pemakanan agar sentiasa selamat! Penting juga agar anda tidak menggunakan produk ringan sebagai alasan untuk memakan makanan yang mungkin tidak anda nikmati. Beberapa produk masih mengandungi jumlah lemak dan kalori yang agak tinggi walaupun dalam versi ringan.

4. buah batu tidak sesuai dengan air.

Keliru. Walaupun selepas ceri, aprikot, plum dan Co. anda boleh minum segelas air tanpa bimbang - dengan syarat anda telah mencuci buah dengan berhati-hati terlebih dahulu. Ini memastikan bahawa anda tidak memakannya bakteria dengan buah. Ini bertanggungjawab untuk perut aduan bahawa wabak ramai orang setelah makan buah batu. Biasanya, tertelan bakteria diperjuangkan oleh perut asid. Walau bagaimanapun, jika banyak air memasuki perut pada masa yang sama dengan buah dan bakteria, asid menjadi sangat cair sehingga bakteria dapat bertahan.

5. lemak tidak sihat

Salah. Dengan sembilan kalori per gram, lemak memang merupakan komponen makanan yang paling kaya dengan tenaga, tetapi seperti biasa, kuantiti dan kualiti juga menentukan di sini. Lemak pada dasarnya adalah unsur penting, tanpanya kita tidak dapat hidup. Oleh itu, kira-kira 30 peratus pengambilan kalori harian harus berasal dari lemak. Walau bagaimanapun, jika anda makan sejumlah besar makanan berlemak setiap hari, anda pasti akan menambah berat badan dari masa ke masa. Oleh itu, berhati-hatilah untuk tidak makan terlalu kaya lemak dan, terutama sekali, gunakan lemak berkualiti tinggi.

6. bayam kaya dengan zat besi

Salah. Tuntutan bahawa bayam sangat tinggi besi mungkin salah satu kesalahan pemakanan terbesar. Walaupun bayam kering terutamanya besi-kaya dengan 35 miligram per 100 gram - dalam keadaan masak, namun kandungan zat besi 100 gram dikurangkan menjadi sepersepuluh. Sebagai tambahan, besi dari makanan tumbuhan boleh dimanfaatkan dengan lebih buruk daripada produk haiwan. Oleh itu, bayam tidak boleh dianggap sebagai sumber utama zat besi - walaupun zat besinya relatif tinggi jika dibandingkan dengan sayur-sayuran lain.

7. kopi adalah perompak cecair

Salah. kopi mempunyai kesan diuretik kerana kafein ia mengandungi, jadi kita harus pergi ke tandas lebih kerap setelah minum secawan kopi. Walau bagaimanapun, ia tidak menghilangkan badan air.Selepas minum kopiOleh itu, tidak ada lebih banyak cecair yang dikeluarkan daripada yang diserap melalui minuman. Oleh itu, berbeza dengan masa lalu, kopi kini juga dikira sebagai sebahagian daripada pengambilan cecair harian.

8. minuman keras baik untuk pencernaan.

Salah. Walaupun vernakular mendakwa bahawa minuman keras setelah makan mewah meningkatkan pencernaan, tetapi sebenarnya sebaliknya adalah benar. Kerana oleh alkohol pembakaran lemak dihambat, makanan terletak pada kita sehingga perut lebih lama lebih lama daripada sebelumnya. Walaupun begitu, rasa kenyang reda sebentar kerana minuman keras. Ini kerana alkohol melonggarkan otot perut dan dengan itu memberi kita kelegaan singkat.

9. sebiji epal merangkumi keperluan vitamin

Keliru. Epal sihat - tetapi vitamin keperluan seharian tidak dapat menutup sebiji epal. Antara lain, epal mengandungi provitamin A, vitamin C dan vitamin E, serta B vitamin B1, B2 dan B6. Walau bagaimanapun, jumlah vitamin yang terkandung tidak cukup besar untuk menampung keseluruhan keperluan sehari. Ambil lima hidangan buah dan sayur setiap hari, pilih pelbagai jenis. Dengan cara ini, anda boleh memastikan perlindungan anda secara optimum vitamin keperluan.