Terapi | Angina pectoris

Terapi

Terapi angina pectoris dibahagikan kepada kawasan yang berbeza. Ini termasuk terapi simptomatik semasa serangan akut angina pectoris, terapi ubat jangka panjang dan pembukaan semula bahagian kapal yang sempit (revaskularisasi). Langkah-langkah yang mungkin disenaraikan di bawah dan kemudian dijelaskan dengan lebih terperinci.

Sekiranya berlaku serangan akut angina pectoris, pesakit diberi satu atau dua semburan nitrogliserin di bawah lidah, yang dapat mengurangkan simptom dalam beberapa minit. Berhati-hati apabila mengambil penambah seksual seperti Viagra pada masa yang sama: gabungan kedua-dua ubat boleh menyebabkan penurunan yang mengancam nyawa darah tekanan. Terapi jangka panjang bertujuan untuk mencegah berlakunya kejadian angina pectoris menyerang dan melambatkan perkembangan penyakit ini.

Langkah yang paling penting adalah gaya hidup sihat: Berhenti rokok, penurunan berat badan dan cahaya biasa ketahanan latihan, misalnya di jantung kumpulan sukan. Di samping itu, ada tekanan darah tinggi, kencing manis mellitus dan peningkatan kadar lipid darah harus dirawat. Langkah-langkah asas ini disokong oleh ubat-ubatan yang, bergantung pada bahan aktif yang dikandungnya, meningkatkan bekalan oksigen ke jantung atau mengurangkan keperluan oksigen jantung.

Dalam kes penyempitan gred tinggi yang melebihi 50% diameter dalam kapal koronari, ahli kardiologi melakukan pelebaran belon intervensi (PTCA) menggunakan teknik invasif minimum. Biasanya sokongan vaskular, yang disebut stent, kemudian ditanamkan untuk menjaga lumen koronari arteri buka. Kadar kematian prosedur adalah 0.5% pada pesakit yang stabil angina pectoris.

Tahap kejayaan prosedur ini sangat tinggi hingga 95%, tetapi ditanamkan stent menutup sehingga 40% pesakit dalam enam bulan pertama, mencetuskan pembaharuan angina pectoris. Untuk mengelakkan stent oklusi, pesakit mesti mengambil antikoagulan hingga satu tahun. Sekiranya berlaku penyempitan teruk beberapa koronari kapal atau kapal utama, operasi pintasan dilakukan dalam pembedahan jantung.

Ini melibatkan memintas bahagian kapal yang menyempit dengan menanamkan a vena or arteri pada pesakit. Vena saphena magna atau arteria mammaria interna biasanya digunakan. Kadar kematian prosedur ini adalah 1-3% dengan angina pectoris yang stabil.

Pembedahan ini mengurangkan kadar kematian dalam lima tahun pertama sebanyak 30% berbanding dengan rawatan ubat pada pesakit yang mengalami pelbagai kapal. Tahap kejayaannya tinggi dengan 80% pesakit bebas dari aduan selepas operasi, pintasan vena ditutup pada 30% kes selepas lima tahun, pintasan arteri ditutup lebih jarang. - Nitrospray

  • Terapi ubat
  • Stent
  • Pembedahan pintasan
  • Homeopati

Nitrospray adalah ubat kecemasan khas untuk orang yang menderita angina pectoris.

Nitrogliserin yang terkandung dalam nitrospray membebaskan nitrik oksida (formula kimia: TIDAK) di dalam badan. Ini bertindak pada sel otot licin kapal dan membawa kepada kelonggaran di sana. Ini menyebabkan kapal melebar.

Melalui penyedutan nitrospray mencapai paru-paru dari mana ia diangkut dengan darah mengalir terus ke jantung, di mana ia menyebabkan pelebaran (pelebaran kapal) pada saluran koronari. Pelebaran vaskular ini membawa dalam masa yang sangat singkat untuk peningkatan yang ketara darah bekalan ke otot jantung dan dengan itu melegakan serangan angina pectoris. Terapi akut terdiri daripada pemberian satu hingga dua kali semburan nitrogliserin dan antikoagulan (heparin dan ASA).

Sekiranya perlu, tambahan oksigen dan kuat ubat penahan sakit (morfin) boleh diberikan. Terapi ubat jangka panjang merangkumi rawatan penyakit jantung koronari yang mendasari. Ia harus terdiri daripada ASA, a penyekat beta, statin dan perencat ACE atau antagonis aldosteron.

Ubat-ubatan ini meningkatkan prognosis PJK dan mengurangkan kadar kematian. ACE (aspirin) adalah antikoagulan yang menghalang darah platelet dan dengan itu mengurangkan penyambungan sel-sel ini kepada kerosakan endotel. Penyekat beta sebenarnya adalah ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan mencegah serangan angina pectoris.

Statin mempunyai kesan pengawalseliaan pada metabolisme lemak dan turunkan LDL kolesterol tahap, yang bermaksud bahawa kurang kolesterol masuk ke dinding pembuluh darah. ACE inhibitors yang lebih rendah tekanan darah dan dengan itu mengurangkan permintaan oksigen jantung. Selain itu, mereka menghalang apa yang disebut pembentukan semula jantung, proses di mana tisu otot jantung diubah secara patologi akibat CHD.

Antagonis Aldosteron tergolong dalam kumpulan diuretik (agen pemacu air) dan juga mengatasi proses pembentukan semula ini. Stent adalah dawai kecil yang dapat dimasukkan ke dalam kapal koronari yang menyempit. Kateter digunakan untuk meletakkan stent di dalam kapal.

Di sana ia harus memastikan kapal tetap terbuka dan dengan itu mencegah serangan angina pectoris. Keputusan untuk menggunakan stent bergantung pada gejala orang yang terkena. Semakin tinggi tahap penderitaan, semakin besar kemungkinannya menggunakan stent.

Penyempitan vaskular dianggap kritikal jika lebih daripada 50% kapal tersumbat. Oleh itu, stent digunakan dari tahap stenosis sekitar 50%. Anda boleh menemui segala-galanya mengenai topik ini di sini: StentBypass adalah kaedah memintas kapal yang tersumbat atau tersekat teruk.

Sebuah kapal dari badan (selalunya sekeping a kaki vena) dikeluarkan dan dijahit ke jantung sedemikian rupa sehingga aliran darah dialihkan di sekitar kawasan yang sesak. Oleh kerana pembedahan pintasan adalah prosedur yang lebih luas daripada penyisipan stent, pintasan biasanya hanya disisipkan jika stent gagal atau penyisipan stent tidak mungkin dilakukan. Pembedahan pintasan juga tidak dilakukan pada setiap pesakit dengan angina pectoris.

Keputusan untuk menggunakan pintasan bergantung kepada keparahan gejala. Homeopati memainkan peranan penting dalam rawatan banyak penyakit selain ubat-ubatan perubatan tradisional. Dalam kes angina pectoris, titisan emas homeopati digunakan secara khusus.

Arnica dan Pulsatilla juga digunakan. Tumbuhan perubatan yang membantu angina pectoris adalah herba helmet dan bijaksana daun. Rawatan homeopati juga termasuk mengubah diet dari lemak haiwan hingga makanan kaya serat dan seimbang. Sayuran dan kacang hijau sangat berharga dalam hal ini. Oleh kerana ubat homeopati dapat berinteraksi dengan ubat-ubatan klasik, adalah mustahak untuk memberitahu doktor mengenai pengambilan ubat tersebut.