Air Ais: Minuman Berkalori Rendah?

Seperti namanya, air ais terdiri terutamanya dari komponen utama tubuh manusia: air. Di samping itu, terdapat ramuan seperti gula, pewarna dan perasa. Kerana tinggi air kandungan, ais air hampir tidak ada kalori. Terutama pada hari-hari musim panas, air ais popular sebagai penyegar yang menyenangkan. Namun, jika anda mahukan cara cepat dan mudah untuk menyejukkan badan, anda tidak perlu segera membeli ais krim. Dari hasil musim, ais air boleh dibuat sendiri dengan harga murah.

Banyak rasa dengan sedikit kalori?

Di antara ais krim yang dihasilkan secara industri, ais air dianggap sebagai ais krim kalori terendah. Walaupun agak tinggi gula kandungan, kandungan tenaga 100 gram ais air hanya 60 kalori (kcal). Sebagai perbandingan, ais krim buah mengandungi lebih daripada dua kali lebih banyak kalori, dan krim ais krim walaupun tiga kali lebih banyak. Walaupun susu ais krim kaya dengan protein dan kalsium, ciri utamanya adalah kandungan lemak tinggi. Walau apa pun, susu, yang dipromosikan sebagai sumber sihat kalsium, sering diganti dalam ais krim dengan lemak sayuran berkualiti rendah atau krim tinggi lemak. Oleh itu, jenis ais krim dan ais timbul susu bahagian lemak hingga 18 peratus. Penggunaan ais krim tinggi lemak boleh mengakibatkan aduan sekunder seperti pedih ulu hati and obesiti. Walaupun kandungan airnya tinggi dan karbohidrat, pencuci mulut rendah lemak ini lebih mudah dicerna daripada ais berasaskan susu krim. Walau bagaimanapun, ais air tidak mempunyai vitamin, protein atau serat. Oleh itu ais air rendah lemak, tetapi juga rendah nutrien. Oleh kerana ais air hanya diperbolehkan mempunyai kandungan lemak maksimum tiga peratus, ia ternyata menjadi dosa diet yang nampaknya lebih rendah daripada ais krim tenusu.

Lebih baik dinikmati hanya dengan sederhana

Walau bagaimanapun, bahagian terbesar karbohidrat dalam ais air berlaku dalam bentuk gula. Penggunaan kesegaran manis secara berkala boleh menyebabkan pereputan gigi and obesiti. Oleh itu, ais air hanya boleh dinikmati secara sederhana, kerana ia menyebabkannya darah tahap gula meningkat dengan cepat. Ini meningkatkan risiko berkembang kencing manis. Sama ada ais krim atau ais air, mereka yang ingin menjimatkan kalori harus menikmati kedua-dua pencuci mulut hanya dengan sederhana dan banyak bersenam. Maka anda boleh menikmati sekarang dan kemudian tanpa hati nurani yang bersalah.

Buat air ais sendiri

Sekiranya anda ingin menikmati ais air buatan sendiri, anda boleh membuatnya dengan mudah dan murah di rumah. Kelebihan besar menyediakannya adalah bahawa ia tidak memerlukan mesin ais krim mahal atau resipi yang terperinci. Kerana tidak seperti ais krim susu, ais air tidak perlu dikacau secara berkala. Penyediaan ais air tidak rumit. Untuk menjadikan diri anda pencuci mulut yang lazat, anda memerlukan:

  • Acuan ais krim yang tersedia secara komersial dengan pemegang
  • Peti sejuk beku
  • Sebilangan sabar

Petua untuk penyediaan

Dibolehkan adalah segala yang sedap. Untuk penyediaannya sesuai semua minuman berasaskan tenusu atau air seperti teh ais, teh atau jus buah. Mereka yang suka sangat sihat boleh, misalnya, mengisi jus organik atau smoothie. Jus yang terbuat dari buah yang disucikan memberikan yang lebih segar vitamin galakan. Bergantung pada musim, buah sitrus segar atau beri liar, misalnya, boleh disempurnakan dengan sedikit madu, gula atau pemanis. Koktel buah hanya perlu dimasukkan ke dalam peti sejuk. Untuk tujuan ini, terdapat cetakan ais krim plastik yang tersedia secara komersial dalam semua jenis bentuk dan warna. Kerucut biasanya atau lidah- bekas pengumpul berbentuk digunakan untuk mengisi jus buah. Selepas mengisi, acuan ais krim ditutup dengan rakan sejawat. Tudung ini dilengkapi dengan batang yang kemudian dipatuhi campuran buah beku. Dibutuhkan kira-kira 24 jam untuk membekukan ais air buatan sendiri. Sekiranya anda tidak dapat mengeluarkan ais krim dari acuan dengan segera, tunggu sehingga ais krim sedikit cair. Kemudian boleh dikeluarkan dan dimakan dengan mudah.

Air ais tidak sesuai untuk pesakit kencing manis

Makanan penutup rendah lemak dan pada masa yang sama pencuci mulut dengan gula tinggi seperti ais air, boleh menjadi kesihatan-mengancam masalah bagi pesakit kencing manis. Air ais kekurangan kandungan lemak tinggi yang terdapat dalam susu atau krim ais krim. Ia memastikan bahawa gula penyerapan di dalam usus tertangguh. Ini memastikan bahawa darah tahap gula meningkat dengan sangat perlahan. Sekiranya air ais, kekurangan lemak memungkinkan darah tahap gula meningkat tanpa halangan. Oleh itu, pesakit diabetes harus memastikan untuk mengimbangi pengambilan ais air dengan latihan yang mencukupi. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku hipoglisemia, ais air dapat membantu membawa darah glukosa tahap kembali ke tahap yang betul dengan cepat.