Bilakah anda memerlukan stent? | Terapi angina pectoris

Bilakah anda memerlukan stent?

A stent adalah implan yang dimasukkan ke dalam kapal untuk memastikan bahawa mereka tidak menutup. Angina pectoris adalah gejala yang berlaku pada orang yang mempunyai kalsifikasi di kawasan jantung penyakit kapal. Bergantung pada seberapa kuat kalsifikasi ini, ada risiko kapal tersebut akan tersumbat sepenuhnya.

Kapal yang lengkap oklusi membawa kepada akut jantung menyerang kerana jantung tidak lagi dibekalkan dengan mencukupi darah. Oleh itu, pesakit dengan infark miokard akut mesti dimasukkan ke makmal kateterisasi jantung secepat mungkin. Di sini, a pemeriksaan kateter jantung dilakukan untuk menentukan yang mana arteri koronari disekat.

Yang tersembunyi kapal kemudian diluaskan lagi dan distabilkan dengan a stent supaya mereka tidak ditutup lagi dengan segera. Untuk mengelakkan bahaya jantung serangan daripada berlaku di tempat pertama, pesakit dengan angina pectoris harus berjumpa dengan pakar kardiologi (pakar jantung). Ahli kardiologi kemudian dapat menentukan sama ada a pemeriksaan kateter jantung adalah perlu berdasarkan pelbagai peperiksaan.

Jika pemeriksaan kateter jantung mendedahkan penyempitan kritikal satu atau lebih saluran penyakit jantung, stent dimasukkan. Oleh itu, stent diperlukan pada pesakit yang mengalami penyempitan kritikal arteri koronari telah dikesan semasa pemeriksaan kateter jantung. Walau bagaimanapun, stent implantasi tidak selalu merupakan langkah terapi yang mencukupi, dalam hal ini operasi pintasan mungkin diperlukan.

Bilakah pembedahan pintasan diperlukan?

Terdapat dua cara untuk memulihkan darah mengalir ke jantung dalam keadaan menyempit arteri koronari: Pembedahan stenting atau pintasan. Dalam pembedahan pintasan, bahagian penyempitan kapal yang terjejas disambungkan dengan memasukkan kapal baru. Walaupun implantasi stent sebagai bagian dari pemeriksaan kateter jantung adalah prosedur yang agak lembut bahkan tidak memerlukannya anestesia, operasi pintasan adalah pembedahan jantung terbuka utama.

Namun, prosedur mana yang memberikan hasil yang lebih baik bergantung pada pelbagai faktor. Contohnya, jika beberapa kapal di lokasi yang tidak baik atau kapal induk utama terjejas, implantasi stent mungkin tidak berjaya. Sama ada operasi pintasan itu perlu dibuat berdasarkan pemeriksaan kateter jantung. Sebagai tambahan kepada sifat penyempitan vaskular, usia dan umum pesakit keadaan serta keinginan pesakit memainkan peranan penting dalam keputusan antara implantasi stent dan pembedahan pintasan.

Homeopati

Sekiranya anda ingin merawat angina pectoris dengan ubat homeopati, anda harus selalu mengetahui bahawa ini adalah penyakit yang berpotensi mengancam nyawa yang harus dijelaskan oleh doktor. Terapi perubatan konvensional telah membuktikan keberkesanannya dalam kajian dan oleh itu merupakan bahagian penting dalam rawatan, langkah-langkah homeopati boleh memberi kesan pelengkap. Sekiranya angina pectoris ada, homeopati mengesyorkan titisan emas yang disebut.

Mereka terdiri daripada Crataegus (tincture ibu), Aurum chloratum Dil. D4, Konvallaria majalis Dil. D1, Ignatia Dil.

D4 dan Arnica tincture ibu. Mereka dikatakan merangsang darah peredaran jantung dan secara amnya mempunyai pengaruh positif pada kapal. Crataegus, dalam bahasa Jerman hawthorn, juga digunakan sendiri, tanpa kombinasi dengan ubat homeopati lain. Hawthorn dikatakan dapat merangsang peredaran darah dan meningkatkan kekuatan jantung. Homeopati hanya boleh digunakan untuk gejala ringan, jika kesakitan berterusan selama lebih dari setengah jam, doktor harus berunding.