Keratosis Aktinik: Jejak Matahari yang Berbahaya

Di sebalik sebilangan besar istilah "keratosis actinic”Menyembunyikan tahap awal cahaya kanser kulit, perkembangan yang dalam banyak kes disebabkan Radiasi UV. Khususnya, kasar, bersisik perubahan kulit terbentuk di kawasan kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. Untuk mengelakkan perkembangan yang maju kulit tumor, rawatan awal keratosis actinic ia penting. Pelbagai kaedah rawatan pembedahan, fizikal dan kimia menjadi persoalan. Walau bagaimanapun, perlindungan UV yang konsisten sangat penting untuk penyembuhan keratosis actinic.

Apa maksud keratosis aktinik?

Keratosis aktinik (bahasa Yunani "aktis" untuk sinar) bermaksud "gangguan kornifikasi yang disebabkan oleh radiasi". Secara sinonim, istilah keratosis cahaya dan keratosis solar digunakan. Jangan mengelirukan keratosis aktinik dengan istilah "keratosis seborrheic" (pikun Ketuat), yang merujuk kepada jinak dan tidak berbahaya kulit ketumbuhan.

Definisi: apakah keratosis aktinik?

Keratosis aktinik adalah tahap awal putih kanser kulit (karsinoma sel squamous, spinalioma) yang terbatas pada epidermis (karsinoma in situ) dan, tidak seperti karsinoma sel skuamosa maju (invasif), tidak menyerang lapisan yang lebih dalam kulit. Oleh itu istilah yang sama umum "aktinik prakankerosis" tidak sepenuhnya jelas. Ini kerana, secara definisi, lesi prakanker merujuk kepada perubahan kulit yang mempunyai risiko peningkatan degenerasi dan oleh itu hanyalah pendahulu kanser.

Faktor risiko: Siapa yang mendapat keratosis aktinik?

Untuk perkembangan keratosis aktinik, kerosakan foto kronik pada kulit dari pendedahan cahaya matahari yang kerap dan kuat adalah faktor risiko utama. Bilangan selaran matahari kurang penting daripada kumulatif Radiasi UV. Oleh itu, risiko keratosis aktinik meningkat dengan bertambahnya usia. Lelaki dengan jenis kulit yang cantik sangat kerap terkena. Yang lain faktor-faktor risiko termasuk imunosupresi kronik - seperti selepas pemindahan organ - dan jangkitan dengan virus papillomavirus manusia tertentu (HPV).

Rupa dan gejala: Bagaimana anda mengenali keratosis aktinik?

Biasanya, keratosis aktinik ditunjukkan oleh tompok kasar, bersisik atau plak rata kira-kira lima milimeter hingga satu sentimeter diameter yang boleh bergabung menjadi luka kulit yang tidak rata. Warnanya boleh berubah dari warna kulit hingga kemerahan hingga kuning-coklat. Kadang-kadang, gejala lain berlaku seperti gatal, membakar serta kesakitan apabila disentuh. Kawasan kulit yang terjejas terutamanya "teres matahari" seperti hidung, dahi, pipi, aurikel, kulit kepala dan lengan tanpa rambut. Pada bibir, yang keadaan dipanggil cheilitis actinic. Mengesan barah kulit - gambar-gambar ini menunjukkan bagaimana!

Histologi memastikan diagnosis

Sekiranya keratosis aktinik disyaki, biasanya seluruh tubuh diperiksa perubahan kulit - biasanya dengan bantuan mikroskop cahaya yang dipantulkan. Dalam proses ini, keratosis aktinik dapat diklasifikasikan menjadi tiga darjah keparahan (menurut Olsen):

 • Gred 1 (ringan): bintik-bintik kemerahan tunggal dalam ukuran milimeter, lebih baik terasa daripada kelihatan.
 • Gred 2 (maju): plak berwarna putih keperangan dan dinaikkan, jelas kelihatan dan kelihatan.
 • Gred 3 (teruk): pertumbuhan kulit tebal dan ketuat.

Lima subkumpulan keratosis aktinik.

Dalam kes yang tidak jelas, sampel tisu (biopsi) harus diambil untuk mengesampingkan tahap lanjut spinalioma. Berdasarkan histologi (struktur tisu mikroskopik), lima subkumpulan keratosis aktinik yang berbeza dapat dibezakan:

 • Keratosis aktinik hipertrofik
 • Keratosis aktinik atropik
 • Keratosis aktinik Bowenoid
 • Keratosis aktinik acantholytic
 • Keratosis aktinik berpigmen

Bagaimana keratosis aktinik dirawat?

Terdapat banyak kaedah rawatan untuk terapi keratosis aktinik. Keputusan rawatan harus dibuat secara individu untuk setiap pesakit dan bergantung kepada pelbagai faktor seperti jumlah dan ukuran kawasan kulit yang terkena, penyakit sebelumnya, dan keinginan dan harapan peribadi pesakit. Garis panduan antarabangsa mengesyorkan mengklasifikasikan pesakit menjadi empat subkumpulan untuk rawatan keratosis aktinik:

 1. Pesakit dengan tidak lebih dari lima demarcable luka kulit di satu kawasan badan.
 2. Pesakit dengan sekurang-kurangnya enam lesi kulit yang tidak dapat dilihat di satu kawasan badan (keratosis pelbagai aktinik)
 3. Pesakit dengan sekurang-kurangnya enam lesi kulit di satu kawasan badan dan kawasan kulit yang bersebelahan dengan kerosakan dan keratinisasi UV kronik (karsinisasi lapangan)
 4. Pesakit dengan tambahan immunodeficiency (imunosupresi kerana ubat atau penyakit).

Kaedah rawatan untuk keratosis aktinik

Berikut adalah gambaran umum mengenai pelbagai pilihan rawatan dengan kelebihan dan kekurangan. Walau bagaimanapun, tidak semua kaedah rawatan untuk keratosis aktinik dilindungi oleh kesihatan insurans - lebih baik bertanya kepada insurans kesihatan anda yang mana kosnya dilindungi.

 • Pembedahan
 • aising
 • Rawatan laser
 • Terapi fotodinamik
 • Rawatan kimia

Pembedahan untuk luka kulit individu

Sekiranya hanya kawasan kulit yang terkena keratosis aktinik, ia boleh dikeluarkan dengan pisau bedah (cukur cukur) atau sudu tajam (pengkuretan). Tisu yang dikeluarkan kemudian diperiksa secara histologi - kaedah rawatan ini juga berfungsi untuk menyingkirkan invasif karsinoma sel squamous. Kekurangan merangkumi risiko pembedahan yang biasa, seperti jangkitan luka dan parut.

Icing: Rawatan dengan nitrogen

Icing dengan cecair nitrogen (krioterapi) adalah alternatif yang berkesan untuk rawatan pembedahan aktinik tunggal keratosis. Tidak anestesia tempatan diperlukan, namun prosedurnya boleh menyakitkan. Kesan sampingan yang mungkin termasuk kerengsaan kulit hingga melepuh dan perubahan warna cahaya kekal pada kawasan kulit yang dirawat, kerana sel pembentuk pigmen juga dapat dihancurkan semasa lapisan gula. Selain itu, pemeriksaan histologi tidak mungkin - oleh itu, rawatannya tidak sesuai jika disyaki tumor kulit invasif.

Risiko jangkitan semasa rawatan laser

Rawatan laser sesuai untuk menghilangkan aktinik tunggal dan pelbagai keratosis, serta untuk pesakit dengan barah bidang. Kelebihannya ialah kulit dapat melecet di kawasan yang luas, sehingga awal perubahan kulit yang belum kelihatan juga dilindungi (diarahkan ke lapangan terapi). Walau bagaimanapun, pemeriksaan histologi tidak mungkin dilakukan. Walau bagaimanapun, terapi laser juga boleh menyakitkan dan juga membawa risiko parut dan perubahan warna kulit. Selain itu, risiko jangkitan meningkat kerana kawasan luka yang besar, itulah sebabnya terapi laser tidak digalakkan untuk pesakit dengan sistem imun yang lemah.

Terapi fotodinamik untuk keratosis aktinik berganda.

In terapi fotodinamik, kawasan kulit yang terkena diperlakukan dengan Asid 5-aminolevulinic atau metil 5-amino-4-oxopentanoate dalam bentuk salap atau tampalan. Bahan aktif diserap oleh sel-sel tumor jauh lebih banyak daripada sel-sel kulit normal dan membawa untuk meningkatkan kepekaan terhadap cahaya panjang gelombang tertentu. Setelah masa pendedahan sekitar empat jam, kulit disinari dengan sumber cahaya khas, yang menyebabkan pemusnahan tisu yang terjejas. Kesakitan, membakar dan kerengsaan kulit mungkin berlaku. Rawatan ini sangat sesuai untuk kulit yang terkena kawasan yang luas. Risiko kambuhan serta risiko perubahan warna kulit dikatakan lebih rendah daripada terapi lain.

Rawatan kimia dengan salap dan larutan

Sebagai tambahan kepada kaedah rawatan yang dijelaskan di atas, terdapat banyak agen kimia dalam pelbagai bentuk untuk rawatan topikal keratosis aktinik. Penyediaannya biasanya boleh diaplikasikan di rumah oleh pesakit sendiri, tetapi jangka masa rawatan biasanya antara beberapa minggu hingga beberapa bulan. Kami telah mengumpulkan gambaran keseluruhan bahan aktif yang paling penting untuk anda:

 • Diclofenac in asid hyaluronik gel (Solaraze): bahan aktif diclofenac dikatakan dapat menghalang percambahan kanser sel dan sangat sesuai untuk wajah kerana kesan sampingannya yang rendah. Walau bagaimanapun, rawatan berlangsung sekurang-kurangnya dua hingga tiga bulan.
 • 5-Fluorouracil: Bahan aktif adalah salah satu daripada sitostatik dan menghalang pembahagian sel. Tempoh rawatan adalah beberapa minggu - di mana kadang-kadang boleh menyebabkan kerengsaan kulit yang teruk. Aktinik individu keratosis sebagai alternatif boleh dirawat dengan dos yang lebih rendah 5-fluorourasil dalam kombinasi dengan asid salisilik, yang dapat mengurangkan kesan sampingan.
 • Ingenol mebutate: Bahan aktif herba diekstrak dari spurge Euphorbia dan sesuai untuk rawatan kawasan kulit yang lebih kecil. Kelebihannya ialah tempoh permohonan yang pendek dari dua hingga tiga hari berturut-turut. Reaksi keradangan pada kulit yang dirawat biasanya hilang dalam masa dua hingga empat minggu tanpa parut.
 • Imiquimod (Aldara, Zyclara): Imiquimod adalah imunomodulator yang disebut, yang juga digunakan untuk rawatan karsinoma sel basal (karsinoma sel basal) dan melawan ketuat kemaluan. Bahan aktif merangsang pertahanan imun di kawasan kulit yang dirawat, menyebabkan reaksi keradangan yang dapat memusnahkan sel-sel tumor.

Prognosis: Seberapa berbahaya keratosis aktinik?

Keratosis aktinik berbeza dengan bentuk lanjutan kanser kerana ia tidak menembusi lapisan kulit yang lebih dalam dan oleh itu tidak dapat merebak (metastasize). Risiko berkembang maju spinalioma dalam sepuluh tahun adalah sekitar sepuluh peratus untuk keratosis aktinik dan hingga 20 peratus untuk barah di lapangan.

Pencegahan melalui perlindungan cahaya matahari

Kadar kambuh selepas rawatan dilaporkan sepuluh hingga 50 peratus, bergantung pada jenis terapi. Walau bagaimanapun, perlindungan matahari yang konsisten dapat mengurangkan risiko kambuh serta perkembangan keratosis aktinik baru. Oleh itu, pesakit dengan keratosis aktinik harus menghindari sinar matahari tengah hari dan memperhatikan perlindungan sinar matahari yang mencukupi: Semasa menghabiskan waktu di bawah sinar matahari, pakaian dengan perlindungan UV, cermin mata hitam, tutup kepala, dan matahari dengan SPF 30 atau lebih tinggi disyorkan.