Keanjalan Tisu Sambungan: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

. tisu penghubung bertanggungjawab untuk kohesi organ dalam badan. Ia mesti mempunyai keanjalan tertentu untuk memenuhi fungsi gelongsor dan anjakannya dalam organisma. Kerugian tisu penghubung keanjalan dapat membawa kepada penyakit serius.

Apakah keanjalan tisu penghubung?

Tisu penghubung tidak mewakili satu jenis tisu, tetapi ditentukan oleh sifat sepunya. Ia terdapat di seluruh badan dan melakukan fungsi sokongan. Peranan utamanya adalah menjaga bentuk organ. Ia melindungi organ dari kerosakan, simpanan air dan, bekerjasama dengan sistem imun, menangkis patogen. Namun, selain daya tariknya kekuatan, ia juga mesti mempunyai keanjalan tertentu sehingga kedudukan dan bentuk organ dapat disesuaikan dengan fleksibel dan terbalik. Berbeza dengan bentuk tisu lain, tisu penghubung terdiri daripada sedikit sel. Sebaliknya, sel-sel ini dihubungkan oleh rangkaian rantai protein. Setiap organ dikelilingi oleh tisu penghubung. Oleh itu, kulit dan membran mukus juga merupakan sebahagian daripada tisu penghubung. Terdapat juga rangkaian struktur protein antara organ, yang memastikan kohesi mereka.

Fungsi dan tugas

Tisu penghubung sangat diperlukan untuk fungsi tubuh dan kohesi organ. Dalam konteks ini, keanjalan tisu penghubung memainkan peranan penting. Antara lain, ini adalah prasyarat untuk kerja otot licin. Semasa setiap pergerakan fizikal, mesti dipastikan bahawa organ dalaman dapat menyesuaikan diri secara fleksibel. Perkara yang sama berlaku untuk bentuk organ. Tanpa kelenturan dan keanjalan ini, kerosakan pada organ akan berlaku dengan akibat yang membawa maut. Walau bagaimanapun, fungsinya hanya dapat direalisasikan dengan gabungan pelbagai jenis tisu penghubung. Oleh itu, perbezaan dibuat antara tisu penghubung yang longgar, ketat dan retikular. Jenis lain termasuk tisu lemak, tisu penghubung agar-agar, dan rawan dan tisu tulang. Secara keseluruhan, semua jenis tisu penghubung mengandungi darah kapal and saraf untuk membekalkan organ tertanam. Tisu penghubung yang longgar bertindak sebagai pengisi antara pelbagai organ, memberikan pergerakan, air penyimpanan dan matriks untuk banyak sel bergerak bebas. Pada masa yang sama, ia juga menempatkan sel-sel imun yang dapat melawan patogen. Tisu adiposa juga mewakili tisu penghubung yang longgar, walaupun tidak seperti bentuk tisu penghubung yang lain, ia tidak mempunyai zat antar sel. Tisu penghubung yang ketat dijumpai terutamanya di sklera mata, di bahagian sulit meninges, dalam organ kapsul dan dalam otot tendon. Ia terdiri daripada kolagen gentian, yang bahagiannya jauh lebih tinggi daripada pada tisu penghubung yang longgar. Ia juga mempunyai lebih sedikit sel dan membentuk struktur seperti jaringan yang ketat seperti kornea mata, meninges dan organ kapsul atau struktur gentian selari yang ketat sekiranya berlaku tendon dan ligamen. Tisu penghubung retikular mewakili rangkaian tiga dimensi dan terutamanya terdapat pada organ limfoid seperti limpa, limfa nodus atau tisu limfoid. Serat kolagen tegang, walaupun sukar diregangkan. Oleh itu, di hampir semua jenis tisu penghubung terdapat juga gentian elastik yang dapat diregangkan ke arah mana pun, kembali ke kedudukan asalnya setiap kali. Mereka terdiri daripada fibrillin dan protein elastin. Elastin adalah rantai protein berbentuk bola yang dapat dipisahkan, tetapi kemudian kembali ke bentuk asalnya. Inilah yang memberikan keanjalan pada tisu penghubung. Tisu penghubung elastik sangat penting dalam paru-paru tisu, ligamen dan arteri darah kapal. Tisu penghubung berserat terutamanya bertanggungjawab untuk keanjalan tisu penghubung, sementara tisu penghubung longgar menyediakan pengangkutan bahan antara darah dan sel.

Penyakit dan penyakit

Apabila tisu penghubung melemah, keanjalannya juga hilang. Dalam prosesnya, kemampuannya untuk memberi bentuk dan sokongan pada tubuh hilang. Fungsi pergeseran dan gelongsor juga tidak lagi dilakukan dengan baik. Secara luaran, a kelemahan tisu penghubung sering diperhatikan oleh selulit, stretch mark or kedutan. Selanjutnya, kendur organ boleh berlaku, kerana keanjalan tisu penghubung yang berkurang menjadikan mustahil untuk kembali sepenuhnya ke bentuk semula. Wanita, kerana keadaan hormon lain, lebih kerap menderita kelemahan tisu penghubung daripada lelaki. Oleh itu, lebih banyak pautan silang ditemui di tisu penghubung rata-rata lelaki, yang menyokongnya kekuatan dan keanjalan. Salah satu kelemahan tisu penghubung yang paling biasa muncul dalam apa yang disebut prolaps rahim, yang mempengaruhi banyak wanita. Dalam kes ini, yang uterus menekan organ lain seperti kencing pundi kencing dan boleh membawa menjadi tidak menyenangkan kesakitan atau, dalam kes individu, bahkan untuk keadaan yang mengancam nyawa (seperti pengekalan kencing). Terdapat banyak sebab yang boleh membawa kepada kelemahan tisu penghubung. Contohnya, pemakanan, perubahan hormon, ubat-ubatan dan juga kecacatan genetik tertentu memainkan peranan penting. Sebagai contoh, keadaan tisu penghubung merosot apabila badan menjadi terlalu berasid. Dalam kes ini, rantai protein penting dengan fungsi sokongan dipecah. Perubahan hormon semasa menopaus menyebabkan tahap estrogen menurun. Ini juga menyebabkan kelemahan tisu penghubung. Beberapa ubat juga mempromosikan hiperasiditas badan dan dengan itu menyumbang kepada penurunan keanjalan tisu penghubung. Walau bagaimanapun, terdapat juga keadaan genetik yang menghasilkan struktur tisu penghubung yang cacat dan dengan itu menyebabkan penyakit yang paling teruk. Salah satu contohnya ialah apa yang disebut Sindrom Marfan, yang diwarisi secara autosomal-dominan dan menampakkan diri dalam malformasi vaskular (aneurisma), penyakit mata, anomali sistem rangka dan kulit anomali. Juga diketahui adalah penyakit kudis penyakit tisu penghubung yang biasa terjadi, yang biasa terjadi di kalangan pelaut kerana kekurangan vitamin C bekalan dan sering mengakibatkan kematian. Vitamin C bertanggungjawab sebagai koenzim untuk hidroksilasi prolin dan lisin dan dengan demikian memastikan hubungan silang mereka dalam rantai protein tisu penghubung.