Penyakit Dupuytrens (Dupuytrens Contracture): Punca, Gejala & Rawatan

Penyakit Dupuytren atau kontraktur Dupuytren merujuk kepada a keadaan di mana perubahan berlaku di tisu penghubung dari tangan. Sebagai keadaan maju, jari-jari melengkung semakin banyak ke arah tapak tangan. Akibatnya, mereka yang terjejas tidak lagi dapat menggunakan tangan mereka dengan betul dan mengalami sekatan yang signifikan dalam kehidupan seharian mereka.

Apakah penyakit Dupuytren?

Oleh penyakit Dupuytren, doktor bermaksud perubahan patologi pada tisu penghubung pinggan di tangan. Pada prinsipnya, sihat tisu penghubung mempunyai struktur yang agak berserabut pada ketika ini. Walau bagaimanapun, penyakit ini menyebabkannya mengeras, dan helai dan nodul terbentuk yang, di satu pihak, mengeras jari tendon dan, sebaliknya, mengurangkan saiz plat tisu tangan. Akibatnya, individu atau bahkan beberapa jari melengkung ke arah telapak tangan dan akhirnya tidak dapat diregangkan lagi. Kesakitan biasanya tidak berlaku dengan penyakit Dupuytren; namun, tangan mereka yang terjejas jelas terhad dalam fungsi motor, terutama pada masa kemudian penyakit ini. Selalunya kedua-dua tangan sama-sama terkena penyakit ini. Penyakit Dupuytren biasanya berlaku antara usia 40 dan 60 tahun, dengan lelaki lebih kerap terkena penyakit berbanding wanita. Menurut statistik, kira-kira 1.3 hingga 1.9 juta di Jerman menderita penyakit Dupuytren.

Punca

. penyebab penyakit Dupuytren baru sahaja dikenali. Hakikat bahawa keadaan berlaku lebih kerap di beberapa keluarga telah lama menyatakan bahawa kecenderungan genetik mungkin penting untuk perubahan tisu. Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa penyakit ini disebabkan oleh a gen mutasi. Kawasan gen yang terjejas terutamanya adalah kawasan yang bertanggungjawab untuk transduksi isyarat sel. Sekiranya laluan isyarat tertentu terganggu, sel-sel tisu penghubung diubah menjadi jenis sel yang berbeza, yang bertanggungjawab, antara lain, untuk penyembuhan luka dan bentuk kolagen. Ini didepositkan pada flexor tendon jari, menyebabkan pengerasan kekal. Penyakit Dupuytren pada mulanya terjadi secara beransur-ansur dan dalam episod, yang menjadikannya sukar untuk mengenali penyakit ini pada tahap awal. Walau bagaimanapun, dalam jangka masa panjang, terdapat sekatan ketara dalam pergerakan jari. Doktor membahagikan perjalanan penyakit ini ke tahap yang berbeza. Jari pemanjangan boleh terjejas antara 0 dan 135 darjah ketika penyakit itu berlanjutan.

Gejala, keluhan, dan tanda

Penyakit Dupuytren pada mulanya ditunjukkan oleh penebalan nodular pada sendi pangkal kecil atau cincin jari. Kerana percambahan plat tendon tisu penghubung di telapak tangan, jari yang terkena menjadi semakin menarik. Lelaki menderita tumor jinak ini lebih kerap berbanding wanita. Ini tidak menyakitkan pada mulanya, paling tidak menyenangkan. Dan menjadikannya lebih sukar untuk meregangkan jari. Apabila penyakit itu berkembang, semakin sukar untuk membuka jari, kerana tisu menjadi semakin pendek dan mengeras. Di telapak tangan, bukannya nodul, tali yang sudah menebal dengan jelas dapat diraba. Sendi terjejas secara tidak langsung kapsul juga memendek kerana kekurangan lanjutan. Darah kapal serta saraf terhalang dalam fungsi mereka oleh lenturan jari yang berterusan. Dalam kes yang jarang berlaku, kesakitan mungkin berlaku. Ini biasanya berlaku apabila saraf terperangkap di salah satu nodul tisu penghubung. Sekiranya kontraktur tetap tidak dirawat dalam jangka masa yang panjang, jari yang terkena boleh menarik kembali sehingga bersandar di telapak tangan dan tidak lagi boleh dilanjutkan. Ini menyebabkan kemerosotan yang ketara dalam aktiviti seharian, kerana tangan tidak dapat lagi melakukan fungsi mencengkamnya sepenuhnya.

Diagnosis dan perkembangan

Sekiranya penyakit Dupuytren disyaki, doktor rawatan utama harus terlebih dahulu berkonsultasi. Ini memeriksa tangan pertama secara visual dan meraba keluhan. Selanjutnya, doktor akan menolak gangguan lain, seperti haus dan lusuh sendi. Seorang Sinar X pemeriksaan juga boleh digunakan untuk diagnosis. Perjalanan penyakit ini biasanya beransur-ansur. Pada awalnya, hampir tidak ada keluhan yang ketara. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, pergerakan jari menurun dengan ketara. Di samping itu, kedua-dua tangan sering terkena. Sekiranya tidak dirawat, jari atau tangan tidak lagi dapat diregangkan dan tetap dalam kedudukan melengkung secara kekal.

Komplikasi

Penyakit Dupuytren menyebabkan pesakit mengalami pelbagai keluhan dan batasan di tangan. Dalam kebanyakan kes, jari-jari melengkung, sehingga orang yang terkena sekatan sangat teruk dalam kehidupan seharian mereka. Kegiatan biasa kemudiannya tidak lagi dapat dijalankan tanpa basa-basi lagi. Kadang kala pesakit bergantung pada pertolongan orang lain. Kualiti hidup dikurangkan dengan ketara oleh penyakit Dupuytren. Aduan psikologi dan kemurungan juga boleh berlaku kerana keterbatasan. Jari biasanya tidak bergerak dan mungkin juga terkena parut. Penyembuhan diri tidak berlaku dengan penyakit ini, oleh itu doktor mesti berunding dalam apa jua keadaan. Dalam kebanyakan kes, penyakit Dupuytren memerlukan campur tangan pembedahan untuk menghilangkan gejala. Tidak ada komplikasi. Namun, dalam banyak kes, pergerakan jari hanya dapat dipulihkan buat sementara waktu, sehingga perlu dilakukan intervensi baru. Sinaran terapi juga dapat merawat simptom dan membawa ke arah positif penyakit ini. Jangka hayat biasanya tidak dipengaruhi atau dikurangkan oleh penyakit Dupuytren.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Apabila penyakit Dupuytren telah berlaku kerana pertumbuhan jinak, individu yang terkena akan berjumpa doktor sendiri kerana tidak dapat memanjangkan jari. Namun, boleh memakan masa bertahun-tahun untuk kontraktur lentur penyakit Dupuytren untuk berkembang sepenuhnya. Sekiranya terdapat gejala awal, penghidap biasanya tidak pergi ke doktor. Sebilangan besar merawat pengerasan telapak tangan dengan urutan atau salap. Selalunya kedua-dua tangan dipengaruhi oleh penyakit Dupuytren. Namun, biasanya hanya jari-jari tertentu yang terhad dalam pergerakan. Ini juga sering menghalang lawatan ke doktor. Mereka yang terjejas belajar menggunakan tangan mereka secara berbeza. Banyak yang menyesuaikan diri dengan sekatan pergerakan mereka. Walau bagaimanapun, disarankan untuk berjumpa doktor lebih awal sekiranya terdapat aduan tangan, kerana ini membantu untuk mengesampingkan penyakit lain. Terapi langkah-langkah termasuk latihan senaman atau campur tangan pembedahan. Selalunya tidak ada rawatan yang diperlukan sama sekali. Kadang kala kelegaan dapat dilakukan dengan menggunakan fasciotomi jarum atau radiasi.

Rawatan dan terapi

Sekiranya pergerakan jari dibatasi lebih dari 30 darjah sebagai sebahagian daripada penyakit Dupuytren, pembedahan biasanya dilakukan. Ini dapat mengembalikan pergerakan jari buat sementara waktu. Kaedah pembedahan yang berbeza digunakan. Contohnya, tali tendon yang dikeraskan dapat dipotong atau seluruh plat tisu penghubung tangan dapat dilepaskan. Pengalaman menunjukkan bahawa kejayaan operasi berlangsung lebih lama jika lebih banyak tisu dikeluarkan. Namun, sering kali, pergerakan jari tidak dapat dipelihara secara kekal. Kekambuhan berlaku agak kerap, sehingga perlu dilakukan intervensi baru. Ini terutama berlaku sekiranya penyakit ini sudah beberapa kali terjadi dalam keluarga. Selain pembedahan terapi, kaedah rawatan lain dapat digunakan untuk penyakit Dupuytren. Doktor yang merawat dapat menyuntikkan enzim ke kawasan yang terjejas, yang melarutkan kolagen dan dengan itu pengerasan. Sekiranya penyakit ini dikesan pada peringkat awal, sinar-X (sinaran terapi) juga boleh digunakan. Ini mengelakkan berlakunya percambahan nodul-membentuk sel. Walau bagaimanapun, kaedah rawatan ini hanya dapat digunakan untuk penyakit Dupuytren ketika penyakit ini berada pada tahap awal. Pada peringkat kemudian, sinar-X tetap tidak berkesan.

Prospek dan prognosis

Penyakit Dupuytren adalah keadaan yang tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, terima kasih kepada terapi komprehensif langkah-langkah, prognosisnya sangat baik. Ramai pesakit tidak mengalami kontraktur atau gejala lain. Cukup untuk mengawasi perjalanan penyakit ini dan merawat gejala ringan dengan ubat. Tangan yang terkena boleh dirawat secara pembedahan. Dalam operasi, tisu penghubung patologi dikeluarkan sepenuhnya, memungkinkan pergerakan bebas dari tendon. Kualiti hidup dapat ditingkatkan secara signifikan dengan operasi sedemikian. Akibatnya, rasa kesejahteraan pesakit juga meningkat, kerana dia mungkin dapat meneruskan pekerjaannya sebelumnya dan tidak lagi bergantung pada bantuan orang lain. Dengan rawatan awal, prognosis jauh lebih baik daripada dengan rawatan peringkat akhir, apabila kelengkungan jari sudah jauh lebih maju. Jangka hayat tidak dikurangkan oleh penyakit Dupuytren. Kadar berulang, iaitu kebarangkalian penyakit itu akan berulang dalam lima tahun, adalah hingga 40 persen. Prognosis dibuat oleh pakar yang bertugas berkaitan dengan keadaan jari dan tendon dan perkembangan penyakitnya hingga kini.

pencegahan

Oleh kerana penyakit Dupuytren adalah keadaan genetik, pencegahan dalam erti kata sebenarnya tidak mungkin dilakukan. Walau bagaimanapun, sesiapa yang melihat tanda-tanda dalam diri mereka yang dapat menunjukkan penyakit Dupuytren harus berjumpa dengan doktor secepat mungkin dan penyebab gejala dapat diperjelaskan. Sekiranya memang penyakit Dupuytren, kemungkinan terapi yang berjaya jauh lebih besar jika dimulakan lebih awal. Penyakit ini tidak dapat disembuhkan; Walau bagaimanapun, gejala dapat dikurangkan dengan ketara dan perkembangannya perlahan.

Penjagaan susulan

Penjagaan selepas menjalani pembedahan untuk merawat penyakit Dupuytren dianggap sangat penting. Ia boleh berlaku sebagai pesakit dalam dan pesakit luar. Kerjasama pesakit memainkan peranan penting dalam proses ini. Rawatan susulan pertama bermula sejurus selepas operasi. Dengan pertolongan a plaster serpihan, tangan yang dikendalikan boleh bergerak selama seminggu. Walau bagaimanapun, mesti menggerakkan jari dengan sepenuhnya sendi. Selepas plaster belat, pesakit biasanya menerima a pembalut mampatan. Ini mengatasi pembentukan pembengkakan selepas campur tangan pembedahan dan pada masa yang sama memastikan kebebasan bergerak untuk jari. Jahitan dikeluarkan kira-kira 14 hari selepas operasi. Diperlukan sehingga minggu ketiga sebelum pembalut dapat dikeluarkan. Pesakit kemudian mempunyai tugas untuk menggerakkan jarinya secara bebas dan tanpa tekanan. Sekiranya dia bekerja dengan baik dan mengikut arahan doktor, dia biasanya tidak memerlukan rawatan fisioterapeutik. Sekiranya pembengkakan berlaku, ia boleh diatasi dengan saliran limfa. Agar tidak melampaui tangan yang dirawat, secara perlahan-lahan ia diperkenalkan semula ke kegiatan sehari-hari selama enam minggu. Selama kira-kira 12 minggu, pesakit mesti mengelakkan beban tangan yang berat, dan pada masa yang sama dia harus memanfaatkannya terapi pekerjaan latihan untuk menghidupkan pergerakan jari. Penggunaan krim berlemak secara berkala ke tisu parut terbukti dapat membantu.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Dalam penyakit Dupuytren, orang yang terkena penyakit itu dapat mengatasi pemendekan tisu penghubung itu sendiri. Amalan harian dan konsisten adalah penting. Dua pilihan rawatan diri termasuk regangan tisu yang terjejas dan menguatkan pemanjangan jari. Diri-regangan dari aponeurosis palmar (plat tisu penghubung telapak tangan) boleh didahului dengan lembut urut. Mana-mana urut minyak sesuai di sini, serta setetes minyak sayuran dari dapur. Dengan ibu jari tangan yang sihat, telapak tangan yang terkena dapat dibelai sepanjang tulang metacarpal dari cincin dan jari kelingking ke hujung jari dan dipijat dengan gerakan bulat. Selepas itu, jari-jari yang melengkung ditarik perlahan sehingga lurus. Latihan ini boleh digunakan di dalam tab mandi, sebagai tempat yang panas air menggalakkan kelonggaran dan memudahkan diriregangan. Selepas meregangkan, jari-jari diregangkan secara aktif. Tangan terletak dengan tapak tangan di atas meja. Setiap jari pertama kali diangkat dari permukaan secara individu dan dipegang. Pada akhirnya, semua jari diangkat pada masa yang sama. Jari-jari mesti sentiasa dibentangkan. Untuk meningkatkan daya tahan otot, tali getah boleh diregangkan ke seluruh jari. Orang itu kini cuba menjulurkan jari ke arah kumpulan itu.