Latihan | Fisioterapi untuk sakit perut semasa kehamilan

latihan

Bagi sakit perut disebabkan oleh regangan ligamen, disyorkan untuk melakukan senaman lembut pada kedudukan terlentang. Latihan harus melonggarkan lantai pelvik dan dengan lembut urut organ perut melalui bernafas. Kaki juga boleh dimiringkan perlahan dari kanan ke kiri mengikut rentak bernafas.

Semasa menghembus nafas, kaki diturunkan sedikit ke sisi sehingga tidak ada ketegangan atau kesakitan di punggung bawah. Semasa penyedutan, kaki dibawa kembali ke tengah, kemudian perkara yang sama berlaku di sisi lain.

  • Kaki tegang sehingga dinding perut terasa longgar.

    Wanita hamil menutup matanya dan menumpukan perhatian kepadanya bernafas. Nafas mengalir perlahan dan dalam, perhatian tertumpu pada dinding perut, yang naik dan turun. Sekarang wanita hamil boleh menekan pelvis dan punggung bawah rata ke atas sokongan semasa menghembus nafas, sehingga punggung fisiologis terangkat sepenuhnya. Semasa penyedutan dia perlahan-lahan melepaskan pergerakan, punggung bawah mengangkat perlahan-lahan dari lantai semula.

Sakit perut kiri / kanan

If sakit perut berlaku secara sepihak pada awal a mengandung, ia mungkin merupakan kehamilan ektopik. Keradangan pada tiub fallopi masing-masing berlaku, yang boleh menyebabkan kesakitan. Bantuan perubatan harus dicari untuk mencegah bahaya peritonitis.

Kehamilan ektopik juga boleh disertai oleh demam atau pendarahan berselang. Kanak-kanak itu tidak boleh tumbuh di tiub fallopio dan mengandung ditamatkan.Sakit perut di bahagian kanan atas perut juga harus dijelaskan, kerana mengandung isyarat (penyakit berkaitan kehamilan yang tidak jelas) - NERAKA - juga menampakkan diri dengan sisi kanan sakit perut atas. Ini boleh menyebabkan hati masalah, antara lain.

Sindrom HELLP adalah penyakit yang serius dan mesti diubati dengan segera. Sekiranya ada kesakitan di bahagian bawah kanan perut, apendiks harus dikecualikan. Sakit perut di bahagian kiri atas perut boleh disebabkan oleh tendangan bayi di perut or limpa dan boleh menjadi teruk di bahagian bawah perut. Apendiks juga harus diperjelaskan sekiranya berlaku kiri sakit perut bawah. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda:

  • Fisioterapi untuk kesakitan di lengkungan kostum semasa kehamilan
  • Fisioterapi semasa mengandung
  • Pemakanan semasa mengandung
  • Sakit perut semasa mengandung