Latihan Rawatan kaki kelabu

. kaki kelab sama ada kongenital, yang sayangnya tidak biasa, atau diperoleh kerana gangguan pada bekalan saraf. Kira-kira 1-3 kanak-kanak daripada 1,000 bayi baru lahir dilahirkan dengan kaki kelab. Kanak-kanak lelaki terkena dua kali lebih kerap dan dalam 40% kes tidak hanya satu kaki yang terkena tetapi kedua-dua kaki. Tanda-tanda tidak dapat diragukan: The kaki depan dipusingkan ke dalam dengan kuat (= kaki sabit), lengkungan membujur dinaikkan (= kaki berlubang) dan tumit dinaikkan dan menunjuk ke dalam (= kedudukan varus). Selain itu, orang yang terkena mempunyai kaki kelab yang disebut: otot betis dibengkokkan dan Tendon Achilles sangat nipis dan dipendekkan.

Punca

Penyebabnya berlipat ganda dan belum semua diketahui. Doktor membezakan antara kongenital dan diperolehi kaki kelab. Pelbagai faktor berperanan dalam kaki kongenital, terutamanya pengaruh genetik.

Penjelasan lain adalah bahawa perkembangan kaki semasa mengandung telah berhenti pada tahap perkembangan atau terganggu, misalnya, jika ibu merokok semasa mengandung atau menderita jangkitan virus. Kaki kaki juga boleh disebabkan oleh anomali posisi, misalnya jika pertumbuhan kaki dan kaki dihalang ketika anak diletakkan secara melintang. Sekiranya terdapat kekurangan cecair amnion untuk masa yang lama atau jika anak menderita otak kerosakan pada awal zaman kanak-kanak, tapak kaki sering berkembang. Kaki kaki yang dijangkiti jarang berlaku dan biasanya berlaku kerana kecederaan pada bahagian bawah kaki, poliomielitis (= polio) atau penyakit neurologi seperti myelomeningocele (= malformasi saraf tunjang). Gangguan peredaran otot betis arteri juga boleh menyebabkan kaki kelabu.

Rawatan / senaman

Kaki kaki adalah kompleks kepincangan kaki yang mesti dirawat secepat mungkin. Fisioterapi memainkan peranan penting dalam proses rawatan - ia mesti dijalankan secara berterusan sehingga pertumbuhannya selesai. Jika tidak, terdapat risiko bahawa kaki kelab akan kembali ke posisi asalnya.

Matlamat utama fisioterapi adalah untuk mengatasi kepincangan kaki sehingga kanak-kanak dapat belajar berjalan dengan kaki lurus atau mereka yang terjejas dapat menggerakkan kaki mereka dengan bebas dan tanpa rasa sakit. Fisioterapi untuk kanak-kanak biasanya mengikuti konsep rawatan Vojta atau Bobath. Jika tidak, ia berdasarkan terapi kaki tiga dimensi yang berfungsi menurut Zukunft-Huber.

Di sini, kaki korek diperbetulkan dalam empat fasa rawatan. Pada setiap fasa, bahagian kecacatan yang berlainan diregangkan dengan pegangan pembetulan khas dan dengan itu diperbetulkan. Bagi anak-anak kecil, ibu bapa perlu terlibat dalam proses rawatan.

Mereka diarahkan oleh ahli fisioterapi supaya mereka dapat melakukan senaman yang sesuai secara bebas dengan anak mereka. Dalam rawatan selanjutnya, ahli fisioterapi meregangkan otot yang dipendekkan, menggerakkan tarsal sendi, melengkapkan latihan psikomotor pada terapi berputar atas dan menggoyangkan papan dan melakukan senaman dengan anak yang terjejas yang menangkis kaki kelabu dan menguatkan otot yang lemah: 1) Peregangan otot betis dan Tendon Achilles: Pesakit mengambil posisi melangkah dan menopang dirinya dengan kedua tangan ke dinding. Kaki menghala sejauh mungkin ke depan.

Berat badan dialihkan ke depan, sihat kaki dan lutut sedikit bengkok. Belakang kaki dihulurkan. Tumit kaki kaki ditekan sejauh mungkin.

Tahan regangan selama 10 saat. 2.) Menguatkan betis dan otot kaki: Pesakit berbaring dalam keadaan terlentang dan meletakkan kakinya pada sudut 90 darjah.

Sekarang pesakit mengangkat punggung sehingga pelvis dan lutut berada pada tahap yang hampir sama. Kemudian angkat tumit. Pegang kedudukan sebentar.

Ulangi 10 kali. 3.) Pembetulan putaran dalaman kaki kelab: Ahli terapi memperbaiki a theraband dari sisi sekitar pinggir luar kaki kelabu.

. theraband sekarang menarik kaki kelab lebih ke dalam. Pesakit sekarang harus menggerakkan kakinya secara aktif ke luar. Pergerakan pampasan dengan pergerakan lutut atau pinggul tidak dibenarkan. Di samping itu, pembalut pita boleh digunakan.