Hepatitis C: Diagnosis

Kerana simptom sering sangat tidak khas, kecurigaan terhadap hepatitis Jangkitan C sering dibuat secara kebetulan semasa darah ujian berdasarkan tidak normal hati nilai. Pelbagai ujian boleh dilakukan untuk penjelasan lebih lanjut:

  • Dengan bantuan ujian ELISA yang disebut, antibodi terhadap hepatitis Virus C dapat dikesan 3 bulan selepas jangkitan. Walau bagaimanapun, sejak antibodi masih boleh berada di dalam badan bertahun-tahun hingga beberapa dekad setelah mengatasi penyakit ini, ini belum menjadi petunjuk yang pasti.
  • If antibodi terhadap hepatitis Virus C dijumpai, diagnosis mesti disahkan dengan ujian PCR yang disebut. Ia membolehkan pengesanan langsung dari hepatitis C virus di darah.
  • Pemeriksaan lain yang dilakukan secara rutin adalah sonografi. Ini adalah ultrasound pemeriksaan yang memberikan petunjuk pertama mengenai keadaan daripada hati.
  • Mengenai a hati biopsi dapat dijelaskan betapa seriusnya penyakit ini.

Rawatan hepatitis C

Pada hepatitis akut, awal terapi dengan interferon-alpha selama beberapa minggu dapat menyembuhkan hampir semua kes. Interferon-alpha adalah glikoprotein yang berlaku secara semula jadi (protein-gula sebatian) dihasilkan oleh tubuh manusia untuk mempertahankan diri daripada bahan asing. Pada orang yang mempunyai virus kronik hepatitis C, pengeluaran badan sendiri interferon mungkin tidak mencukupi untuk berjaya melawan virus. Interferon terapi oleh itu menolong sistem imun melawannya.

Secara kronik hepatitis C, rawatan gabungan digunakan. Pesakit menerima interferon-alpha dalam kombinasi dengan ribavirin (ubat antivirus) selama beberapa bulan. Bergantung pada keparahan penyakit, ini terapi berjaya dalam 50-80 peratus pesakit. Di samping itu, pesakit boleh menyumbang kepada kejayaan terapi dengan pesakitnya kesihatan-kelakuan sedar. Ini termasuk rehat fizikal dan mengelakkan bahan yang merosakkan hati, seperti alkohol dan ubat-ubatan.

Pendekatan baru untuk vaksinasi dan terapi

Oleh kerana tidak semua pesakit bertindak balas terhadap rawatan kombinasi dan sering terdapat kesan sampingan yang signifikan, penyelidikan intensif sedang dijalankan untuk mencari vaksin yang berkesan. Pasukan penyelidik Kanada kini telah mencapai sebahagian kejayaan. Para saintis memperkenalkan protein virus ke dalam sel tikus dendritik. Sel-sel utama ini sistem imun memberi amaran kepada badan untuk menyerang. Mereka berjaya merangsang sistem imun tikus dan mencetuskan reaksi pertahanan yang disasarkan.

Haiwan yang diberi vaksin seterusnya dapat mengatasi jangkitan virus dengan lebih baik. Vaksinasi dapat digunakan tidak hanya sebagai perlindungan pencegahan tetapi juga sebagai imunoterapi, menurut para penyelidik universiti Kanada.