Latihan isometrik | Sindrom tulang belakang serviks - latihan ini membantu

Latihan isometrik

Pendek kata leher otot dapat dilatih terutamanya dengan latihan isometrik. Dalam latihan isometrik tidak dapat dilihat pergerakan otot yang akan dilatih. Otot berfungsi secara statik.

Latihan isometrik 1. pengukuhan pendek leher otot: Pesakit memutarnya kepala seboleh-bolehnya, memegang tangannya ke pipi yang sudah berpusing dan mengepalkan tangan dan kepalanya antara satu sama lain. Ini bukan hanya meningkatkan kekuatan, tetapi juga meningkatkan mobilitas, kerana otot kehilangan ketegangan akibat tegangan dan pergerakannya dapat meningkat secara minimum. Latihan isometrik 2. untuk menguatkan leher otot: Di bahagian atas tulang belakang serviks, retraksi dan penolakan pergerakan berlaku.

Untuk pemahaman yang lebih baik, ia adalah dagu berganda pergerakan (penarikan) dan menolak kepala ke hadapan (penolakan). Pencabutan boleh disokong dengan tangan. Semasa pergerakan dilakukan, tangan ditolak dengan berhati-hati ke kedudukan akhir.

Pergerakan yang sama dapat dilakukan dalam posisi terlentang dengan bantal pasir di bawah kepala. Kedudukan terakhir diadakan selama beberapa saat. Berbeza dengan latihan di tempat duduk, kedudukan ini berfungsi sebagai latihan pengukuhan. Latihan isometrik 3. untuk menguatkan sisi otot leher: Juga dalam posisi terlentang, kepala diletakkan pada bola lembut yang sangat lembut.

Pesakit melakukan pergerakan putaran, ini mendorong pergerakan tulang belakang serviks menjadi putaran. Semua latihan untuk jangka pendek otot leher tingkatkan kekuatan di kawasan ini sehingga keletihan tiba kemudian dan kepala tidak terasa begitu berat pada tulang belakang serviks. Latihan isometrik 4. untuk menguatkan rhomboid dan punggung belakang: Dalam latihan "penyu", tangan diletakkan di atas kerusi dan kaki tetap di atas lantai.

Bilah bahu ditarik bersama, ketegangan dipertahankan dan kepala didorong ke atas (menjadikan tulang belakang panjang). Dengan berbuat demikian, rhomboid serta ekstensor belakang di kawasan tulang belakang serviks dilatih, yang kedua-duanya penting untuk punggung yang kuat. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel: Latihan isometrik