Kekurangan asid folik - Yang mesti anda ketahui

Apakah kekurangan asid folik?

Asid folik adalah vitamin penting untuk tubuh, yang diserap melalui makanan. Ia penting untuk banyak proses dalam badan. Antara lain, penting untuk pembahagian sel.

Oleh itu, kekurangan menyebabkan ketidakselesaan, terutama pada sel yang kerap membelah. Ini termasuk, misalnya, warna merah darah sel. Atas sebab ini, asid folik kekurangan membawa kepada anemia, antara lain. Asid folik kekurangan adalah yang paling biasa kekurangan vitamin di dunia barat.

Penyebab kekurangan asid folik

Kekurangan asid folik boleh disebabkan oleh faktor berikut:

  • Salah satu penyebab kekurangan asid folik adalah kekurangan zat makanan. Penghidap alkohol kronik sangat dipengaruhi oleh perkara ini. Tambahan pula, pengambilan asid folik yang tidak mencukupi juga boleh berlaku secara sepihak diet, seperti yang lebih biasa di kalangan orang tua.
  • Dalam kes tertentu, keperluan untuk asid folik juga meningkat.

    Ini adalah perkara semasa mengandung untuk perkembangan kanak-kanak. Walaupun pembubaran merah pramatang darah sel (hemolisis) berlaku kerana penyakit, badan memerlukan lebih banyak asid folik.

  • Penyakit yang berkaitan dengan pengambilan makanan yang kurang baik melalui usus boleh menyebabkan kekurangan asid folik. Ini termasuk penyakit yang berkaitan dengan penurunan berat badan, seperti penyakit ketumbuhan.

    Tiroid yang terlalu aktif juga boleh menyebabkan kekurangan asid folik.

  • Selanjutnya, ubat juga boleh menyebabkan kekurangan asid folik. Ini termasuk antagonis asid folik yang menyekat langkah pengaktifan asid folik di dalam badan. Oleh itu, kekurangan penerimaan adalah masalahnya. Satu ubat dalam kumpulan ini adalah metotreksat, yang digunakan dalam penyakit tumor dan autoimun.

Anda dapat menyedari kekurangan asid folik oleh gejala ini

Kekurangan asid folik menyebabkan anemia, yang seterusnya menyebabkan keletihan. keletihan dan penurunan prestasi. Selanjutnya, ia membawa kepada pucat, yang mudah dikenali oleh selaput lendir.

Dalam beberapa kes, bernafas kesukaran boleh berlaku di bawah tekanan. Gejala tidak menunjukkan bahawa anemia disebabkan oleh kekurangan asid folik. Penjelasan yang tepat mesti dilakukan oleh doktor.

Secara umum, terdapat pucat pada kulit. Ini amat ketara pada membran mukus. Kulit juga menjadi lebih kering dan retak.

Kuku boleh rapuh. Walau bagaimanapun, gejala ini lebih biasa anemia kerana ada kekurangan zat besi. Kekurangan asid folik boleh menyebabkan rambut kelihatan kusam dan kusam.

Mereka biasanya hilang cahaya dan sering lemas. Struktur sel yang baik penting untuk sihat rambut struktur. Ini dikurangkan oleh kekurangan asid folik.

Keguguran rambut juga boleh berlaku. Oleh itu, banyak keguguran rambut ubat mengandungi asid folik. Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak alasan lain untuk tidak sihat dan kuat rambut dan keguguran rambut.

Anemia yang disebabkan oleh kekurangan asid folik biasanya mesti diatasi. Ia menampakkan diri melalui kelembutan, daya tahan berkurang dan keletihan. Kekurangan asid folik sering didiagnosis apabila penyebab anemia disiasat.

Oleh kerana jumlah asid folik dalam badan tidak mencukupi, tidak mencukupi darah sel dapat dihasilkan. Namun, kerana badan masih dapat menghasilkan cukup hemoglobin (pigmen sel darah merah), sel darah merah relatif sarat dengan lebih banyak hemoglobin daripada biasa. Akibatnya, mereka lebih besar dan mempunyai yang lebih tinggi hemoglobin kandungan.

Anemia jenis ini juga disebut anemia megaloblastik. Ia juga boleh berlaku kerana a kekurangan vitamin B12. atau anemia Megaloblastik Gejala neurologi bukanlah ciri kekurangan asid folik, walaupun tidak dapat dikesampingkan.

Alkoholik khususnya tidak hanya menderita kekurangan asid folik tetapi juga disebabkan oleh kekurangan vitamin B12, yang membawa kepada akibat yang sangat serupa dan lebih kerap kepada gejala neurologi. Gejala neurologi yang boleh berlaku adalah ketidakamanan kiprah, kelumpuhan dan sensasi seperti sensasi kesemutan. Tetapi perubahan psikologi juga mungkin.

Gejala-gejala biasanya dapat diperbaiki dengan pengambilan asid folik dan juga vitamin B12. Namun, mereka tidak dapat dibalik dalam setiap hal. Gejala neurologi berlaku lebih kerap akibat kekurangan vitamin B12 berbanding dengan kekurangan asid folik.