Tekanan Otot

distensi

definisi

Istilah "ketegangan otot" (istilah teknikal: distensi) digunakan dalam terminologi perubatan untuk menggambarkan proses regangan otot melebihi tahap biasa. Ketegangan otot mesti dibezakan dari a serat otot yang koyak. Dalam kes terakhir, air mata terkecil di dalam serat otot berlaku dan pengumpulan cecair yang berkaitan (edema). Otot yang ditarik, bersama dengan serat otot yang koyak dan otot yang koyak, adalah salah satu kecederaan otot yang paling biasa yang boleh berlaku semasa bersukan. Ketegangan otot adalah bentuk termudah dari tiga jenis.

Pengenalan

Ketegangan otot adalah salah satu kecederaan yang paling biasa yang berlaku berkaitan langsung dengan aktiviti sukan. Hampir setiap atlet dipengaruhi oleh penyakit ini sekurang-kurangnya sekali (lebih kerap) sepanjang kerjaya atletnya. Secara klinikal, ketegangan otot, bersamaan dengan pecahnya otot dan serat otot, dikira di antara kumpulan kecederaan otot tertutup yang tidak mempengaruhi permukaan kulit.

Pada dasarnya, semua orang yang melakukan banyak sukan mempunyai peningkatan risiko mengembangkan otot yang ditarik. Pelari sangat terjejas. Pada kumpulan pesakit ini, otot yang ditarik kebanyakannya berlaku di betis dan paha otot.

Berbeza dengan kebanyakan kecederaan sukan, mekanisme pengembangan ketegangan otot tidak berdasarkan kekuatan luaran yang bertindak pada tisu otot dari luar (seperti pukulan atau tendangan). Ketegangan otot disebabkan oleh berlebihan regangan otot yang terjejas, yang menyebabkan pengecutan serat otot individu yang cepat dan kuat. Akibatnya, pengerasan tisu otot berlaku di dalam tisu otot.

Walau bagaimanapun, serat otot itu sendiri tidak terjejas. Biasanya, pesakit yang mengalami ketegangan otot tiba-tiba, kekejangan, ganas kesakitan. Kerosakan kekal yang disebabkan oleh otot yang ditarik biasanya dapat dikecualikan. Walau bagaimanapun, untuk memastikan pemulihan otot yang terjejas sepenuhnya, perlu dipertimbangkan bahawa sebarang jenis aktiviti sukan harus dihentikan sebaik sahaja berlakunya ketegangan otot. Jika tidak, terdapat risiko ketegangan otot yang awalnya tidak berbahaya menjadi a serat otot yang koyak masa ke masa.